Hlavní navigace

Star Wars: Republic Commando

15. 5. 2004

Sdílet

Nová 3D akce z oblíbeného prostředí Hvězdných válek, v níž převezmete roli velitele týmu republikových a později imperiálních vojáků. Tentokrát se však nedostanete do předních linií v mnoha slavných bitvách, ale budete řešit důležité speciální úkoly.

Zpráva o přípravách nového akčního titulu už dnes nikoho neohromí. Kolena hráčům neroztřese ani tvrzení o zaručeně nejinteligentnějších nepřátelích a nejbáječnější grafice. Přidejte však před jméno hry slovíčka „Star Wars“ a hned se z ní stane nadmíru očekávaný hit.



Fanoušci filmové ságy Hvězdných válek si v letošním roce opravdu přijdou na své. Nová dobrodružství z daleké galaxie prožijí nejen v multiplayerové akci Star Wars Battlefront, kterou jsme vám představili v minulém čísle GameStaru, ale také v týmově orientovaném projektu Star Wars Republic Commando. Tentokrát se hraní soustředí především na singleplayer, jehož hlavní náplní se stanou speciální operace čtyřčlenného komanda profesionálních vojáků. Jelikož se nacházíte ve světě Hvězdných válek, jistě vás nepřekvapí, že na sebe navléknete bíle brnění republikové, později imperiální armády klonů.



Válka klonů

Příběh hry vás přenese na začátek neblaze proslulé války klonů. Z pohledu filmové ságy se tedy ocitnete na rozhraní druhé a třetí epizody. Namísto hrdinného zachránce galaxie vás Republic Commando ovšem postaví do role řadového vojáka, sloužícího v armádě Republiky. Společně s několika dalšími věrnými jste byli vybráni do speciální jednotky, jež má za úkol plnit rozmanité mise mimo hlavní bitevní pole. Ačkoliv se podle slov autorů hra snaží zobrazit svět Hvězdných válek z pohledu obyčejného člověka, neznamená to, že by zdejší příběh neměl žádné vazby na filmový epos. Právě naopak – hra by měla sloužit jako pojítko mezi druhým a třetím dílem současné trilogie. Setkáte se například s generálem Grievousem a jeho osobními strážci, jež na stříbrném plátně uvidíte teprve v chystané Epizodě III.

Operace vašeho týmu se soustředí především na rychlou akci. Na nějakou bezhlavou střílečku, v níž byste se brodili krví tisíců nepřátel, ovšem rychle zapomeňte. V sérii rozsáhlých misí uspořádaných do tří kampaní budete nuceni splnit řadu náročných úkolů, k jejichž zdárnému dokončení se neobejdete bez promyšlené strategie a týmové spolupráce. Každá část bude začínat stručným brífinkem, jenž vás seznámí s hlavními body celé operace. Podrobnější zprávy o konkrétních krocích dalšího postupu budete od velitelů dostávat prostřednictvím interkomu přímo během plnění vojenské operace.

Od svého elitního komanda nečekejte žádné střety na otevřených bitevních pláních. Přesně ve stylu válečných her Call of Duty nebo Medal of Honor se připravte na úkoly, které vás zavedou do „zákulisí“ celého konfliktu. V jedné z kampaní například zavítáte na Geonosis, kde vře krvavá bitva ze závěru Epizody II: Klony útočí. Nepostavíte se však v bitevní vřavě po bok rytířům Jedi. Namísto toho budete vyslání do blízkých katakomb, kde se údajně skrývá tajná nepřátelská základna. Váš úkol je tedy nasnadě – proniknout do komplexu a zlikvidovat jej. Během takovýchto operací samozřejmě uplatníte zejména skrytý a opatrný postup vpřed.



Jeden za všechny…

Herním pojetím a stylem ovládání připomíná Republic Commando nejvíce populární akci Halo. Přímo řídíte kroky jednoho vojáka v týmu, zatímco ostatní tři členové postupují za vámi a kryjí vám záda. Autoři slibují vysoký stupeň umělé inteligence vašich spolubojovníků, takže by se vám nikdy neměl naskytnou obraz, kdy se pod těžkou palbou obrátíte na své kolegy a s hrůzou zjistíte, že se netečně dloubou v nose. Spolupráce se členy vašeho týmu by naopak měla sehrát důležitou roli při plnění složitějších úkolů. Proto ve hře samozřejmě naleznete propracovaný systém příkazů. Vaši kolegové mohou hlídat danou pozici, sami vyhledávat nepřítele, postupovat ve formaci a podobně. Dokonce dokáží plnit i poměrně specifické úkoly, jako například zneškodňovat miny.

Akční hra Halo se stala inspirací rovněž pro navržení systému zbraní a štítů. Využívat budete primární i sekundární módy střelby a stejně tak lze občas nepřátele potrápit ničivou explozí granátů. Základním nástrojem k likvidaci protivníků bude automatická puška, která slouží jako tři různé zbraně v jednom – postupem času totiž získáte dva různé upgrady. Nainstalováním příslušné modifikace snadno získáte odstřelovačku, nebo si uzpůsobíte střelbu tak, aby náboje dokázaly provrtat i to nejodolnější brnění. Dále budete mít k dispozici rychlou laserovou pistoli, kterou však můžete kdykoliv odhodit a vybavit se zbraní nepřítele. Tímto způsobem se dostanete například k brokovnici, wookieskému bowcasteru nebo bio-energetickému blasteru Geonosianů. Křehkou lidskou schránku vojáků chrání štíty, jejichž zásoba energie se postupně pomalu dobíjí.



Žvejkal a ti ostatní

Specifickou atmosféru světa Hvězdných válek by mělo vytvořit především kvalitní technické zpracování. Hlavní programovou hnací silou se stala nejnovější verze vizuálně přitažlivého Unreal enginu, což samo o sobě slibuje působivé scenérie, modely postav s vysokým množstvím polygonů, detailní textury i spoustu speciálních světelných efektů. Vojáci z republikové armády vypadají přesně jako jejich filmové předlohy a ani nepřátelé si s nimi v tomto směru v ničem nezadají. Můžete se těšit na nebezpečné bitevní droidy Obchodní federace, Geonosiany, Trandoshany a další národy ze všech koutů galaxie. Každá herní kampaň vás zavede do jednoho strategicky důležitého místa ve válce klonů. Krom zmiňované planety Geonosis nahlédnete rovněž do útrob opuštěné vesmírné lodi a přistanete na planetě Kashyyyk, jež se stala domovem zarostlých Wookiů. A právě někde uprostřed pralesa pokrývajícího jeho povrch byste měli narazit na urostlé válečníky, proti nimž je filmový Žvejkal pouhá panenka pro děti.

Hry jako Star Wars Republic Commando jsou přímo předurčeny k tomu, aby obsahovaly velmi kvalitní multiplayer. Ani tuto oblíbenou možnost nechtějí autoři nijak zanedbat, ačkoliv se zdá, že všechny originální nápady vyplýtvali na singleplayer. Informace totiž prozatím hovoří o tom, že po místní síti i přes internet si budete moci zahrát jen klasický deathmatch, týmový deathmatch a Capture the Flag. To není zrovna mnoho, že? Doufejme, že do finální verze přidají ještě nějaký vlastní mód nebo alespoň možnost kooperativního postupu hrou. Příznivce amatérských modifikací potěší alespoň zpráva, že cédéčka budou obsahovat rovněž kompletní editor levelů.

Podle všeho bychom se v podobě Star Wars Republic Commando mohli dočkat kvalitní akční hry, která nám zase o kousek přiblíží nesmrtelný svět Hvězdných válek. A nejen to. Můžeme se také těšit, že nás nechá vychutnat syrovou atmosféru futuristického válečného konfliktu přímo očima řadového vojáka.

Autor článku