Hlavní navigace

StatCounter: mobilní prohlížeče dosáhly podílu 20 %

10. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Beboy - Fotolia.com
Mobilní zařízení podle analytické společnosti StatCounter v minulém měsíci udělaly nový rekord, když vytvořily celých 20 % globální internetové aktivity.

Je to vůbec poprvé, co se poměr mobilních zařízení k těm zbývajícím v internetové aktivitě dostal do poměru jedna ku pěti. V posledních dvanácti měsících mobilní využití internetu rostlo o sedm procentních bodů měsíčně, což značí meziroční nárůst o třiapadesát procent. Nárůst mobilních prohlížečů je postranním efektem stále nekončícího propadu prodeje osobních počítačů, přičemž uživatelé namísto desktopů kupují více chytrých mobilních telefonů a tabletů. V důsledku toho tráví čím dál více času na mobilních zařízeních a méně na počítačích. Analytici očekávají, že se v tomto roce prodá o deset procent počítačů méně, než v roce minulém, kdy byl prodej PC na historickém minimu (čtyřprocentní propad oproti roku 2011).

CS24

Nárůst internetového provozu na mobilních zařízeních probíhá na úkor zařízení, která StatCounter definuje jako desktopy. Do této kategorie spadají stolní počítače i notebooky, primárně s Microsoft Windows, ale také Macy s OS X od Apple nebo počítače s Linuxem. Podíl desktopových webových prohlížečů na internetovém provozu klesl v posledních třech měsících na osmdesát procent (dvacet procent tvoří mobilní zařízení), přičemž padal v posledních dvanácti měsících (adekvátně k nárůstu provozu na mobilních zařízeních) o sedm procent. V září 2009, kdy americký Computerworld začal sledovat provoz z mobilních zařízení na svém portálu (sedm měsíců před tím, než Apple vydal vůbec první iPad), ovládal desktop podle StatCounteru 98,9 % celkového provozu.

Desktopový a mobilní provoz sleduje mimo jiné také konkurenční analytická společnost Net Applications, avšak používá jinou metodologii, která reálně započítává jednotlivé uživatele, ne celkovou aktivitu online. Podle hodnocení Net Applications se na webové stránky jejích klientů ze smartphonu či tabletu připojilo v listopadu třináct procent všech uživatelů a z osobních počítačů sedmaosmdesát procent. Není se tak čemu divit, že se tvůrci prohlížečů začali v poslední době více soustředit na vývoj svého softwaru pro mobilní zařízení. Téměř šedesát procent uživatelů, již surfovali na zařízeních Apple, se připojovalo ze Safari na iOS, zatímco dvacet procent uživatelů Googlu využívalo prohlížeč v Androidu a novější mobilní verzi Chrome. Mobilní verze Internet Exploreru pak využilo jen půl procenta všech uživatelů tohoto prohlížeče. StatCounter i Net Applications očekávají, že mobilní provoz ten desktopový předstihne v následujících několika letech.

Autor článku