Hlavní navigace

Stereo na cesty

1. 6. 2006

Sdílet

Reproduktory mm32 představují v nabídce rodiny přenosných reproduktorů společnosti Logitech pro MP3 přehrávače st


Reproduktory mm32 představují v nabídce rodiny přenosných reproduktorů společnosti Logitech pro MP3 přehrávače střední úroveň. Disponují nastavitelnou kolébkou, která odpovídá velikosti většiny přehrávačů a umožňuje uživatelům současně poslouchat hudbu a přitom své přehrávače dobíjet. Tento systém (6 cm vysoký, 6 cm hluboký a 28,5 cm široký) je tvořen z jediného kusu, k dispozici je v bílém nebo černém provedení. Díky příhodnému nylonovému pouzdru je snadné brát reproduktory s sebou na cesty, přičemž samotné drivery jsou před možným poškozením chráněny pomocí stylových kovových mřížek. Systém využívá čtyři neodymiové mikrodrivery dva na každé straně. Pokud jsou reproduktory odpojeny od sítě, měly by vydržet hrát až 10 hodin na čtyři tužkové baterie (AA). Jsou vybaveny jedinečnou kolébkou pro nasunutí přehrávačů, která umožňuje přivést kabely pro nabíjení a pro audio vstup, jež se připojují k MP3 přehrávačům, aniž by byly vidět. Kolébka má navíc nastavitelnou zadní část, která umožňuje na správném místě podepřít MP3 přehrávače různých tvarů a velikostí.
Odkaz: www.logitech.cz

Go Wireless @Home



Linksys a Nokia uvedly na trh produktový bundle nazvaný "Go Wireless @Home". Tento bundle byl navržen pro domácí uživatele, kteří chtějí mít přístup k internetu pomocí Nokia 770 Internet Tabletu přes Wi-Fi.
Jednotlivá balení budou obsahovat různé možností připojení, například Linksys Wireless-G Broadband Router s propustností dat až 125 Mb/s se SpeedBoosterem, či bránu Linksys Wireless-G ADSL Gateway s SRX a průchodností dat až 240 Mb/s, založenou na technologii MIMO. Obě prošly bezproblémovým testem spolupráce s Nokia 770 Internet Tabletem a nabízejí maximální výkonnost pro prostředí digitální domácnosti. Společně nabízený produktový bundle od Nokie a Linksysu bude v první fázi k dispozici prostřednictvím odkazu na webových stránkách Nokie http://www.nokia.com/770 ve Spojeném království, Irsku, Německu, Itálii, Švédsku, Dánsku, Finsku, Nizozemsku, Španělsku, Francii, Rakousku a Belgii.
Odkaz: www.nokia.com

Kingston Hyper



Společnost Kingston rozšířila řadu modulů DDR s ultra nízkou latencí (Ultra Low Latency DDR) a představila paměťové moduly DDR2 s nízkou latencí (Low Latency DDR2). Technické parametry paměťových modulů Kingston HyperX 400 MHz (PC3200) CL2 DDR byly vylepšeny, díky čemuž zvládají i časování 2-2-2-5-1, a to v sadách s 1GB a 2GB moduly. Paměti HyperX 800 MHz (PC6400) CL4 DDR2 byly rovněž modernizovány, takže nyní podporují časování 4-4-4-12 u 512MB, 1GB modulů a sad pamětí s konfigurací 1 GB a 2 GB.
Tyto moduly jsou navrženy pro hráče a PC nadšence, kteří chtějí ze svého systému dostat maximum také pomocí optimalizace parametrů operační paměti.
Odkaz: www.kingston.com

První 42"plazma Acer



Acer AT4202-SD není vybaven ventilátorem, zaručuje tedy skutečně nerušené sledování pořadů ve vysoké kvalitě. Nový televizor nabízí kontrastní poměr 10 000 : 1 v 1 073,7 miliónu barev, rozlišení 852 x 480p pixelů s podporou 1080i, vstupy 720p YUV a zobrazení ve formátu 16 : 9.
Televizor AT4202-SD je vybaven množstvím konektorů včetně analogového VGA i digitálního rozhraní DVI-D s HDCP, jakož i s konektorem S-Video a třemi konektory SCART. Uživatelé rovněž ocení čtyři zabudované 4W reproduktory, i možnost připojení 8W reproduktorů, které zprostředkují jedinečné zvukové efekty.
Uživatelé by mohli ocenit eView Management, možnost přepínat mezi mnoha přednastavenými a přizpůsobitelnými profily zobrazení, funkci Acer eChannel Management snadné a jednoduché rozhraní pro výběr oblíbených kanálů.
Odkaz: www.acer.cz

Asus Dolby Viiv



Základní deska Asus N4L-VM DH formátu mikro ATX s certifikací pro Dolby a Viiv je první základní deskou společnosti Asus, kompatibilní s Windows MCE, která zároveň podporuje mobilní procesor Intel Core Duo. Ve výsledku to znamená nižší nároky na chlazení celého systému a samozřejmě i snížení úrovně hluku.
Deska pro Socket 479 je postavena na čipsetu Intel 945GM (ICH7-M DH). Využívá paměti DDRII 667/533 (Dual-Channel). Je osazena integrovanou grafikou Intel GMA 950, slušná je i sestava slotů 1x PCI-E x16, 1x PCI-E x1 a 2x PCI. Pro ukládání dat je připravena dvojice konektorů SATA s možností konfigurace 2x SATA s RAID0, 1 nebo 2x SATAII s RAID 0, 1, zahrnující 1x externí SATA (ASUS SATA-on-the-Go).
Ve výbavě nalezneme rovněž rozhraní S/PDIF In/Out, gigabitový Ethernet, 2x IEEE 1394a i čtveřici slotů USB 2.0. DVI výstup však musíte řešit zakoupením karty ASUS R-DVI-ADD2.
Odkaz: www.asus.cz

Malá zeď



Zyxel představil ZyWALL 1050, který rozšiřuje stávající řadu firewallů ZyWALL o funkce, jež jsou nejčastěji požadovány malými a středně velkými podniky. ZyWALL 1050 obsahuje prvky pro VPN, proaktivní ochranu sítě, bezpečné VoIP a pokročilé mechanismy ochrany, odolávající útokům ze sítě.
ZyWALL 1050 umožňuje vytvářet Virtual Private Network (VPN) a bezpečně připojit vzdálená pracovní místa. Data jsou během spojení VPN kódována, aby se ochránil internetový přenos a zamezilo se zneužití sítě neoprávněnými uživateli. Vedle základní kontroly přístupu disponuje ZyWALL 1050 celou řadou inteligentních mechanismů regulace navržených tak, aby samostatně rozhodoval o doručování paketů na základě kritérií (ID uživatele, skupiny uživatelů, času připojení atd.). Navíc mohou administrátoři aplikovat různé úrovně přístupové politiky, filtrování obsahu, průběžnou kontrolu aplikací (application patrol) a VPN. Nový 1050 zahrnuje i IDP (Intrusion Detection and Prevention) s inspekci paketů (L7), umožňuje řídit propustnost a garanci šířky pásma atd.
Odkaz: www.zyxel.cz

Plazmové léto



Panasonic představil tři nové řady plazmových televizorů Viera s kontrastem 10 000 : 1, možností remasteringu videosignálu na vysoké rozlišení 1080p, s digitálním rozhraním HDMI a se sníženou spotřebu elektrické energie. Nové řady zahrnují 8 modelů s úhlopříčkami od 94 do 127 cm.
Chloubou letošní řady je zcela nový systém zpracování obrazu. Nový čipset V-Real dokáže zpracovat videosignál ve vyšším HD rozlišení (1080p). Pro věrné zobrazení jemných tonálních gradací využívají modely 16bitovou technologii zpracování signálu, která umožňuje zobrazit až 3 072 odstínů pro každou barvu (RGB), což znamená 29 miliard barev vykreslených na obrazovce. Řada PV600 zahrnuje modely s rozlišením 1 024 x 720 (37PV600, 94 cm), 1 024 x 768 (42PV600, 106 cm) a 1 366 x 768 (50PV600, 127 cm), které jsou schopné zobrazit signál ve formátech 720p a 1080i. Oblíbený televizní pořad si rovněž můžete nahrát přímo na SD paměťovou kartu ve slotu televizoru a poté si ho prohlédnout v jakémkoliv přenosném zařízení. A naopak, pokud pořídíte vlastní video ve formátu MPEG4 jakýmkoli kompatibilním přenosným zařízením, můžete následně sekvenci přehrát v SD slotu plazmového televizoru.
Další řady PV60 a PA60 nabízejí stejné velikosti obrazovek, ovšem jsou ochuzeny o některé vybavení nejvyšší řady především chybí SD slot nebo SRS TruSurround XT. Všechny nové modely plazmových televizorů Viera přicházejí do prodeje postupně od dnešního dne až do června. Cena, za níž modely pořídíte, nepřesáhne 129 995 Kč (TH-50PV600), 74 995 Kč (TH-42PV600), 72 995 Kč (TH-37PV600), 99 995 Kč (TH-50PV60), 59 995 Kč (TH-42PV60), 57 995 Kč (TH-37PV60), 54 995 Kč (TH-42PA60) a 52 995 Kč (TH-37PA60).
Odkaz: www.panasonic.cz

GPS/GPRS navigace pro nevidomé

Výzkumné a vývojové centrum (společný projekt ČVUT, Vodafonu a Ericssonu) úspěšně dokončilo vývoj prvního GPS navigačního systému pro nevidomé v České republice. Systém umožňuje okamžitou lokalizaci a následnou navigaci nevidomého do cílové oblasti a kombinuje technologie GPS a GSM s lokalizačním call centrem a mapovými podklady. Úspěšné testování potvrdilo možnost plného nasazení systému v praxi, ověřováním nejvhodnějších kombinací standardních GPS přijímačů a GSM CSD/GPRS modemů a následnými hardwarovými a softwarovými úpravami zvolených jednotek bylo dosaženo maximální kompatibility systému s možnostmi nevidomých uživatelů. Přesnost lokalizace je až 2,5 m a její úspěšnost činí 90-95 %.
Řešitelský tým studentů Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze na vývoji systému spolupracoval se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS), jejíž představitelé připomínkovali zadání a podíleli se na testování v terénu. SONS také plánuje implementaci systému do praxe.
Navigační systém pracuje s GPS přijímačem, který má nevidomý u sebe a který zjišťuje jeho polohu a odesílá ji do serveru call centra. V případě ztráty orientace kontaktuje nevidomý call centrum, které určí jeho polohu na mapě a dovede ho do cíle. Nevidomý však může systém využívat také jako navigačního průvodce pro cestování do míst mimo svůj obvyklý "akční rádius" (např. do jiného města).
Nejde však o realtime navigaci, jak je tomu v případě klasických navigačních systémů, která by nevidomého navigovala podle okamžité potřeby hlasovými příkazy. Její využití přichází až v okamžiku, kdy se nevidomý dostane do míst, která přímo nezná, nebo bude dezorientován. Například vystoupí na neznámé autobusové zastávce a chybně určí směr chůze ke vzniku problému stačí maličkosti, stavba, nepřítomnost jiných osob apod. V tomto případě se nevidomý obrátí přes mobil na call centrum, které bude mít k dispozici záznam jeho trasy a operátor mu poskytne potřebnou pomoc a informace.
V ostrém provozu se počítá se zpoplatněním této služby pro nevidomé. Za tímto přístupem není tentokrát hrabivost některého podnikatelského subjektu, tuto variantu zvolila sama SONS. Kromě zajištění 24hodinové služby, kdy poplatek částečně pokryje provoz tohoto centra, slouží i jako určitá pojistka proti přetěžování této služby. Nevidomý by tak stále měl být schopen se ve svém okolí pohybovat samostatně a neměl by se spoléhat na všudypřítomnou pomoc třetí strany.
Určitým problémem, zbývajícím k dořešení, jsou mapové podklady, především jejich detailnost a přesnost. Na běžném trhu nejsou totiž stále k dispozici mapové podklady Česka v takovém měřítku a přesnosti, jak je tomu v okolních státech.

Autor článku