Hlavní navigace

Stranglehold - dojmy z dema

14. 8. 2007

Sdílet

Charismatický Chow Yun-Fat se z filmového plátna přesunul na videoherní kolbiště, kde pod vedením svého dvorního režiséra Johna Woo nabízí další pohled na spektakulární akční dobrodružství.

Charismatický Chow Yun-Fat se z filmového plátna přesunul na videoherní kolbiště, kde pod vedením svého dvorního režiséra Johna Woo nabízí další pohled na spektakulární akční dobrodružství.



Na Xbox Live se objevivší demo na third-person akci Stranglehold dává hráčům příležitost v předstihu nahlédnout pod pokličku multiplatformového projektu firmy Midway, u něhož je zřejmá inspirace sérií Max Payne z PC (a u ní zase Matrixem, takže raději těch příměrů zavčas zanechám). Slušelo by se zmínit, že X360 verze bude na trhu už 7.září, zatímco PS3 inkarnace až 21.září, a že zde nastíněné dojmy logicky, jak vyplývá z výše napsaného, pocházejí právě z X360 konzole. Přičemž dojmy to jsou na jednu stranu veskrze pozitivní a PC verze, kterou můžeme očekávat rovněž v průběhu září, by se od konzolových neměla výrazně lišit.



Stranglehold, představující v hlavní roli druhdy oblíbenou filmovou akční ikonu jménem Chow Yun-Fat, kterého můžete znát např. ze snímků Hard Boiled (kterým je ostatně hra silně ovlivněna) či zcela mimořádného Tygr a Drak, nabízí naprosto bezprecedentní míru interakce. Tahle kapitola se však váže především na skutečnost, co všechno v herním obraze jde vlastně rozbít a rozstřílet. Uvedené jde dále ruku v ruce s efekty typu permanentního otisku kulek na zdech, pavučin prasklého skla na oknech a nebo momentu, kdy rychlým kopnutím převrhnete stolek, za kterým se lze rámcově krýt. Pak tu jsou ještě k vidění specifické situace, jako bláznivé sjíždění po klandru, či v neposlední řadě příjemně zautomatizované sklouznutí se po zadku po stolech, které tak nemusíte pracně obcházet či přeskakovat. Ovšem krvavá daň za tohle všechno spočívá v ukrutné lineárnosti, přísně nalajnované cestě vpřed, na níž je fůra zamčených dveří určených jen k jedinému účelu. Aby tudy mohli v tvůrci stanovený čas naběhnout do obrazu vaši soupeři.



Byla-li řeč o krytí… skrze k tomu vymezené tlačítko se náš hrdina-policista, bojující proti početné přesile ozbrojených oponentů, dokáže zády přitisknout k tomu určenému objektu, kam patří (alespoň v demu) třebas betonový pilíř, odkud dokáže opětovat palbu. Krytí však může mít krátkého trvání, to když vaši soupeři zmiňovaný pilíř rozstřílí až na kost (zbudou tu jenom dráty:o) Pomocnou ruku při neustálých přestřelkách pak podává motiv zpomalení běhu času, během čehož lze zprovodit ze světa hned několik oponentů naráz, a pak několik s tímto prvkem provázaných dovedností (viz další odstavec), počínaje hodně stylovým skokem plavmo. Avizovaný motiv zpomalení akce můžete vyvolat sami předdefinovaným tlačítkem na gamepadu, a nebo jej necháte plně na počítači s tím, že tento v příhodný moment daný efekt odstartuje. Přirozeně, že máte určitý limit pro jeho využití, ale minimálně v demu stačí opravdu chvilka, aby byl ukazatel zase zpátky na maximální hodnotě.



V rámci vašich specifických aktivit (skok plavmo vyjímaje:o) se ponejprv musí naplnit pro změnu jiný ukazatel, kterýžto "krmíte" likvidací všeho, co se v obraze v hýbe. A následně máte na výběr, kterou schopnost využijete. Je tu mód, kdy se z vaší zbraně stane rychlopalná alternativa kosící oponenty jako kombajn obilí. Mód s dalším, tentokráte ještě dramatičtějším zpomalením běhu času, během čehož vyšlete jednu jedinou, zcela ultimátní kulku na vybraného soupeře, jehož si zacílíte v detailním přiblížení. Vedle spousty krve, jíž zde tvůrci opravdu nijak nešetří, se postižený má tendenci chytat přesně za místo, kudy kulka pronikla do jeho těla, což působí prima. A naposled tu máme automatický palebný režim, jehož aktivováním se náš geroj sám postará o rychlé otočení okolo své osy s brutální anihilací veškerého osazenstva na scéně. Opět hodně prima podívaná! Navrch sem tvůrci přichystali něco zpestřujících momentů, jakýchsi statických přestřelek s (překvapivě) dalším motivem spočívajícím ve zpomalení běhu času. Kdy se na místě vyhýbáte kulkám nepřátel (nakláněním těla jak při vybíjené) a snažíte se je přitom jednoho po druhém trefit a definitivně tak vymazat ze hry.



Klíčovou dovedností je tady okamžité léčení ran, protože zejména na vyšší obtížnosti se ze Stranglehold může stát lehce frustrující představení. Mám na mysli zejména situace, kdy díky third-person kameře ztrácíte potřebný přehled o dění, neboť ústřední protagonista se na place diriguje převážně analogem a vyjma naznačeného skákání nic dalšího do vínku pohybových nuancí nedostal, ani takové rychlé otočení k nejbližšímu nepříteli. Třebaže není rozpohybování všech zúčastněných vůbec špatné, co dím, je hodně dobré, stále ještě není úplně top-notch. A rychlejší tempo tomuhle statusu dvakrát nepřidá. Pravda, nechybí vizuální indikace, odkud je na vás veden atak, ale příliš často jsem se tady motal jako ta příslovečná nudle v bandě, než jsem do hledáčku defaultní dvojice pistolí dostal příčinu svých momentálních těžkostí. Ano, kamera by mohla být v určitých fázích problém, stejně jako přese všechno jistá herní jednotvárnost a silný arkádový podtext. O linearitě už byla řeč, nyní k tomu přidám obvyklé schéma, kdy se na vás na určitém místě vyvalí fůra natěšených nepřátel a po jejich vystřílení pokračujete o místnost dále, kde si to samé zopakujete.



Na jednu stranu není úplně fér mluvit o chybě, neboť koncept je daný žánrovým zaměřením hry, ale i přesto mi přijde, že Stranglehold mohl být pojat trochu inteligentněji. A uvěřitelněji. Už Max Payne mi přišel před těmi roky dosti repetetivní, i když tady nebyla linearita vašeho postupu až tak do očí bijící, ve Stranglehold jsou patrné arkádové kořeny Midway na míle daleko. Stejně jako využití Unreal Enginu a bohužel tradiční, poněkud podivné efekty lesknutí se objektů, počítaje v to i samotné postavy. Už je to vyloženě legrační next-gen prvek, který trochu kazí výslednou vizuální prezentaci, ale tak nějak doufám, že se za "pár roků" tohoto nešvaru zbavíme. Jinak působí grafika příjemným dojmem, který by mohly dále umocnit nehratelné příběhové sekvence. Příjemným by koneckonců mohl být i multiplayer a opětovně tak nějak doufám, že Midway neodhalil všechny karty, o čemž rámcově svědčí třetí úroveň, odehrávající se ve velkém, několika poschoďovém restaurantu. Zde musíte strategicky umístit dva kytarové kufříky s uzdravovačkami a municí, k nimž se budete následně vracet z pekla plného neustále nabíhajících protivníků.



Stranglehold by měl zaujmout především fandy hodně akčních stříleček, pro něž tu má nachystáno něco příjemných zpestřujících momentů souvisejících se zpomalením běhu času. Graficky rozmanité herní levely. Nadějný multiplayer. Spoustu zbraní pro výběr. Bezprecedentní interaktivní prostředí, spolu pomáhající vytvořit tu správnou atmosféru. Otázkou je, nakolik může vadit po určité době přese všechno vyřčené dosti stereotypní herní náplň lemovaná přísně lineárním během akce.



Žánr: 3D akce
Výrobce: Midway
Vydavatel: Midway
Multiplayer: ano
Datum vydání: září 2007
Internet: www.strangleholdgame.com

Byl pro vás článek přínosný?