Hlavní navigace

Streamujte média z PC do HDTV přes WiFi - 3.díl

18. 1. 2018

Sdílet

 Autor: © Cybrain - Fotolia.com
Počítač máte v jiné místnosti než svoji HDTV televizi. Co s tím?

Předcházející díl

 

Předpokládejme, že na svém počítači, který se bohužel nachází v jiné místnosti, máte hezkou kolekci mediálního obsahu, kterou byste si chtěli zobrazit na svém velkém televizoru, který se však nachází v jiné místnosti. Operační systém Windows 10 vám takové přehrání obsahu umožní, a to prostřednictvím Wi-Fi.

Konfigurace multimediálních přehrávačů s podporou DLNA

Technologii DLNA podporuje naprostá většina televizorů HDTV s podporou komunikace v síti, celá řada přehrávačů Blu-ray či herních konzolí.

Ze všeho nejdříve si pořádně prohlédněte domovskou stránku vašeho zařízení s možnostmi pro práci s hudbou, obrázky či videem. Po výběru jedné z této možností se zpravidla zobrazí přehled serverů DLNA, které jsou aktuálně ve vaší domácí síti dostupné. Odtud jednoduše vyberte multimediální soubor, který chcete vysílat. Pokud žádné servery DLNA nevidíte, pak prostudujte příručku k zařízení (zejména sekci věnované podpoře DLNA).

Další možností je pomocí těch správných aplikací přeměnit na DLNA renderer zařízení Chromecast nebo Roku. Vlastníte-li Chromecast a smartphone s operačním systémem Android, pak si můžete stáhnout zdarma dostupnou aplikaci pro Android s názvem BubbleUPnP. Při instalaci vám aplikace doporučí instalaci vlastního serveru na váš počítač, nicméně to nemusíte dělat. Na druhou stranu so tato aplikace příliš nerozumí s programem Windows Media Player, takže vám nakonec možná stejně ani nic jiného nezbude.

Aplikace BubbleUPnP na mobilním telefonu s operačním systémem Android

V dalším kroku otevřete nabídku, která se ukrývá pod ikonkou se třemi vodorovnými čarami, a v sekci Renderer vyberte zařízení, které bude přijímat vysílaný obsah.

Následně v sekci Library vyberte server DLNA, který obsahuje multimediální obsah a zde vyberte konkrétní obsah, který budete chtít vysílat. V našem případě jsme vybrali jako médium pevný disk počítače a náš Plex Media Server.

Nyní by se mělo zahájit přehrávání obsahu přes Chromecast na vaší televizi. Povšimněte si, že zatímco soubory ve formátu MP4 se budou s největší pravděpodobností přehrávat bez jakéhokoliv trhání, u souborů ve formátu MKV bývá s přehráváním docela často problém, a to i když si na svůj počítač nainstalujete server BubbleUPnP.

Daleko jednodušší je situace v případě používání Roku. Stačí stáhnout kanál Roku Media Player a prakticky okamžitě máte zajištěn bezproblémový přístup k multimediálnímu obsahu na vašem počítači.

Byl pro vás článek přínosný?