Hlavní navigace

Studie: Outsourcing síťových služeb čeká další rozvoj

25. 6. 2008

Sdílet

Studie realizovaná výzkumnou společností Ovum zjistila, že podniky využívají poskytovatelů outsourcovaných síťových služeb stále častěji, zvláště pokud jde o oblasti ethernetových sítí, virtuálních privátních IP sítí, IP telefonie a bezpečnosti.

Studie realizovaná výzkumnou společností Ovum zjistila, že podniky využívají poskytovatelů outsourcovaných síťových služeb stále častěji, zvláště pokud jde o oblasti ethernetových sítí, virtuálních privátních IP sítí, IP telefonie a bezpečnosti.

Zpráva také říká, že trh outsourcovaných služeb na platformě IP poroste průměrně o 18 % ročně a v roce 2012 by tak měl dosáhnout ročního objemu tržeb 66 miliard dolarů.

IT Ředitelé informatiky a manažeři hledají cesty, jak ušetřit a zefektivnit instalaci a provoz firemních sítí, a stále častěji se obracejí na poskytovatele služeb a specialisty na outsourcing síťových služeb, říká Peter Hall, ředitel výzkumu společnosti Ovum. To je zásadní příležitost pro firmy, které vycházejí těmto potřebám vstříc, především v oblasti outsourcovaných hlasových služeb a bezpečnosti, dodává.

Podle studie je zatím lídrem v oblasti zavádění outsourcovaných služeb Evropa, ale severoamerický trh ji brzy dožene a v roce 2012 bude největším trhem outsourcovaných síťových služeb na světě. Trh Asie a Tichomoří bude nejrychleji rostoucím trhem světa, a to hlavně díky prudkému růstu poptávky po outsourcovaných službách v Indii a Číně, kde dosáhne hodnoty až 27 % ročně.

Největší částí současného trhu outsourcovaných služeb je oblast IP VPN sítí, která z celého koláče ukrajuje 17 miliard dolarů ročně. Podle studie budou virtuální privátní sítě na platformě IP tvořit největší díl celkového trhu outsourcovaných služeb i v roce 2012, ale nejrychleji rostoucí outsourcovanou oblastí budou hlasové služby s růstem 39 % ročně.

CS24

Největšími objednavateli outsourcovaných síťových služeb jsou výrobní firmy, následují je finanční instituce a firmy z oblasti maloobchodního prodeje. Veřejné úřady klesly od poslední podobné zprávy z roku 2006 z třetího na čtvrté místo. Zákazníci, kteří začali využívat outsourcingu síťových služeb, jsou v drtivé většině se svým rozhodnutím spokojeni. Náklady jsou podle jejich názoru nižší a kvalita služeb v oblasti podpory a dostupnosti vyšší, než na počátku očekávali.

Nenechte si ujít:
Forrester: Neprovázanost IT a podnikatelské činnosti má vážné finanční dopady

Využívání outsourcingu v oblasti IT

Trendem příštího roku bude SOA, CRM, BPO a Business Intelligence

ČR je jednou z TOP 30 zemí pro offshore IT služby!

Studie vychází z dat shromážděných od 1300 zaměstnanců čtrnácti organizací, které využívají outsourcovaných síťových služeb, a to z obou amerických kontinentů, Evropy, Středního Východu, Afriky a Asie. Mezi respondenty byly firmy a instituce z oborů finance, výroba, maloobchodní prodej, veřejná správa, zdravotnictví a vzdělávání.

 

Autor článku