Hlavní navigace

Superlevný notebook za 2000 Kč je už realitou

6. 8. 2008

Sdílet

Společnost Impulse představila superlevný laptop NPX-9000, jehož cena je při odběru 100 kusů pouhých 130 dolarů (v přepočtu zhruba 2000 Kč). Jak takový přístroj vypadá a jak je po hardwarové stránce vybavený?


Společnost Impulse představila superlevný laptop NPX-9000, jehož cena je při odběru 100 kusů pouhých 130 dolarů (v přepočtu zhruba 2000 Kč). Jak takový přístroj vypadá a jak je po hardwarové stránce vybavený?

Podobně jako nedávno představený počítač od společnosti Cherrypal, o kterém jsme psali v článku Superúsporný počítač od CherryPal má spotřebu pouhé 2 watty je nízká cena laptopu NPX-9000 od firmy Impulse na úkor výkonu, nicméně pokud se uživatelé smíří s určitými hardwarovými omezeními, nemusí být špatnou volbou.

Srdcem laptopu je procesor MIPS s frekvencí 400 MHz, dále je vybaven 128 MB RAM a pro ukládání dat slouží flash disk o kapacitě 1 GB. Displej NPX-9000 má velikost 7“ a standardně bude tento notebook dodáván s operačním systémem Linux, přičemž o provozování Windows se ani neuvažuje. Součástí standardní výbavy je pak kancelářský balíček (založený pravděpodobně na OpenOffice.org), webový browser a software pro práci s multimédii. Volitelně pak může být vybaven i modulem pro bezdrátové připojení k internetu.

Mezi další výbavu pak patří čtečka SD karet, VGA port, 3x standardní USB a 1x mini USB konektor a také vstup pro mikrofon a výstup pro sluchátka.

Laptop NPX-9000 je v současnosti možné objednat například od tchajwanské společnosti Carapelli, nicméně je zatím prodáván pouze v balení po stovce kusů.

CS24

Do dneška patřil mezi nejlevnější notebooky OLPC laptop XO, který byl k dispozici za cenu 188 dolarů, ovšem jeho procesor a grafický čip jsou na současné poměry již poměrně zastaralé. V rámci projektu OLPC však bývalá CTO Mary Lou Jepsenová (která momentálně rozjíždí svoji vlastní firmu – Pixel Qi), potvrdila, že nyní bude cílem vytvořit do roku 2010 laptop za pouhých 75 dolarů, což podle ní není díky neustálému poklesu cen pamětí a dalších komponent není vůbec nereálné.
Nenechte si ujít:
Levný mini-desktop MSI Wind má spotřebu jen 35 wattů

Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Superúsporný počítač od CherryPal má spotřebu pouhé 2 watty

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu


Pro srovnání, nejlevnější Eee PC od Asusu s 800MHz procesorem, 512 MB paměti a 2GB flash diskem stojí 300 dolarů a jen v prvním čtvrtletí po jeho uvedení se prodalo 350 tisíc kusů tohoto zařízení.

Zdroj: InfoWorld.com