Hlavní navigace

SUSE Linux Enterprise 11 přináší výraznou interoperabilitu s Windows

26. 3. 2009

Sdílet

Společnost Novell tento týden představila novou verzi SUSE Linuxu Enterprise 11, která představuje funkce a vlastnosti, jež odrážejí dohodu uzavřenou s Microsoftem.

Konkrétně v roce 2006 se společnosti Microsoft a Novell rozhodly společně pracovat na zlepšení kompatibility mezi jejich produkty. Tato kooperace, i přes původní odsuzování řadou kritiků, nyní podle Novellu přinesla své ovoce v podobě SUSE Enterprise 11, jenž má dle slov výrobce bezproblémově spolupracovat s Windows v oblasti formátů dokumentů, multimédií, virtualizace či řízení systému.

Novou vlastností je tzv. rozšíření „Mono“, které přináší sadu nástrojů, jež umožňují společnostem spouštět .Net aplikace na linuxovém systému bez nutnosti překompilovávat programy. Toto rozšíření také umožní provozování .Net aplikací na mainframech System z od IBM. Mono je řadu let vyvíjený projektem Novellu, za kterým stojí Miguel de Icaza, což je mexický programátor, jenž byl i u zrodu projektu Gnome. Více informací o něm najdete na Wikipedii (v češtině).

SUSE Linux Enterprise 11 je možné provozovat na širokém spektru počítačového hardwaru a je také optimalizován pro téměř nativní výkon mnoha hypervizorů, včetně VMware ESX, Microsoft Hyper-V a Xenu od Citrixu.

Stephen O'Grady, analytik společnosti Redmonk, která se zaměřuje právě na oblast open source, k tomu říká, že nové funkce SUSE Linuxu nejsou překvapením a přináší to, co by bylo možné očekávat od platformy podnikové třídy. O'Grady podotýká, že právě Mono přinese výrazné odlišení distribuce Novellu od ostatních linuxových distribucí a toho bylo možné dosáhnout jen díky dohodě s Microsoftem.

CS24

Varianta SUSE Linux Enterprise Desktop v nové verzi přichází s KDE 4.1.3 a Gnome 2.24, dále zde najdeme X.Org server ve verzi 7.4 a vylepšení se dočkal např. dělič diskových oddílů YaST. Mezi novinky patří také Novell AppArmor, GroupWise verze 8 a další. Tajímavé je, že tuto edici Novell označuje na svém webu jako alternativu právě k Windows. Serverová varianta pak nabízí vylepšení IPv6 či podporu 10Gb ethernetu. Obsahuje také řadu aktualizací, jako např. Apache 2.2.10, Bind 9.5.0P2 či Samba 3.2.5.

Více informací o SUSE Linuxu Enterprise 11 pak najdete na stránkách Novellu.