Hlavní navigace

SUSE Linux pro ARMové netbooky nebude. Jiní výrobci se ale připravují

18. 3. 2009

Sdílet

Společnost Novell nepočítá s přeportováním svého operačního systému na procesory s architekturou ARM. Tyto procesory mají přitom namířeno na trh s netbooky a podle analytiků z nich udělají to pravé ořechové.

Microsoft v souvislosti s netbooky a speciálně OLPC v poslední době čelí dotazům, zdali se nechystá v blízké budoucnosti Windows předělat pro běh na přístrojích s procesory ARM. Už několikrát ale zdůraznil, že budoucí plány odtajňovat nebude, a jak se zdá, různé svízele s přeportováním spojené takovou možnost vlastně i vylučují. Více v článku Analýza: Tři důvody proč Microsoft nepřizpůsobí Windows procesorům ARM.

Stejnou otázku ohledně příprav na ARM dostala i společnost Novell, jejíž linuxové systémy SUSE se těší velké oblibě jak u domácích uživatelů, tak i firemních zákazníků. A ani Novell to nemá v plánu. „Kolem netbooků postavených na ARM je velký mediální rozruch, ovšem v tuto chvíli, co se týče zařízení postavených na ARM, neděláme vůbec nic,“ řekl pro Computerworld Markus Rex ze společnosti Novell. „Linux na ARM běží sice fajn, ale rozhodli jsme se zaměřit na jiné věci, které jsou teď na pořadu dne.“

Netbooky s ARM mají zažít boom
Procesory ARM jsou dnes srdcem mnoha embedded systémů a podle odhadů tvoří až 90 % všech 32bitových procesorů typu RISC. Své místo mají nejen v mobilních zařízeních (PDA, mp3 přehrávače, mobilní telefony, kalkulátory či handheld herní konzole), ale i v počítačových perifériích.

Svůj další útok chystají i na netbooky a podobné přístroje, proto je možná překvapivé, že Novell se na jejich příchod do této oblasti nepřipravuje. SUSE Linux se přitom prodává jako předinstalovaný systém na několika modelech netbooků různých světových výrobců.

Robert Castellano, prezident společnosti The Information Network, odhaduje, že do roku 2012 si na tomto segmentu trhu přístroje s ARM procesory získají 55% podíl. Podle jeho slov sice procesorům Atom od Intelu bude v letošním roce patřit 80% podíl, ale situace se díky trendům v oblasti cloud computingu a linuxového průmyslu má rychle změnit.

Za poklesem podílu procesorů Atom bude podle něj stát i ekonomická recese ve světě ― lidé si přestanou (přestávají) kupovat druhý drahý počítač (netbook), který si prostě nemohou dovolit. Tím se otevře cesta pro „opravdové“ netbooky, jež posloužit hlavně k tomu, k čemu už dle jména sloužit mají: k přístupu na internet. Netbooky postavené na procesorech ARM navíc na baterii vydrží běžet déle než s „klasickými“ procesory s architekturou x86 a budou i levnější (nejen kvůli nižším výrobním nákladům ARM).

Jejich orientace na přístup k internetu řeší i potíž s případně chybějícími aplikacemi v systému: nahradit je mají webové aplikace (cloud computing), které už dnes jsou dostačující alternativou některých klasických desktopových aplikací. Castellano nižší cenu nové generace netbooků dále zdůvodňuje nejen úsporou za licenci Windows, ale i úsporou za pevný disk ― díky rozmachu cloud computingu budou uživatelé data ukládat hlavně na vzdálené servery.

Světlou budoucnost v tomto ohledu vidí i společnosti jako Freescale Semiconductor (bývalá část Motoroly), Texas Instruments nebo Qualcomm, jež čipové sady a mikroprocesory ARM vyvíjejí.

Jiní distributoři Linuxu ARM věří
Jiné firmy na rozdíl od Novellu své operační systémy postavené na Linuxu už pro ARM upravují. Společnost Canonical portování systému Ubuntu na ARM architekturu oznámila v průběhu loňského roku, dva porty teď hlásí i Xandros.

Ubuntu poběží na čipech společnosti Freescale Semiconductor (i.MX515), která první takový netbook plánuje uvést na trh v nadcházejících měsících (podle dostupných informací bude jádro ARM Cortex-A8 taktováno na 600 Mhz až 1 GHz, displej přístroje má mít úhlopříčku 8,9 palce při rozlišení 1024 x 600 pixelů, grafický blok obsahuje i dekóder pro HD 720p a hardwarový akcelerátor OpenGL ES 2.0 a OpenVG 1.1).TouchBook

Xandros svůj první port přizpůsobil pro zmíněný i.MX515 (takže pro netbooky) a druhý pro rodinu čipových sad Snapdragon od společnosti Qualcomm. Druhý port je určen pro mobilní zařízení, kterým Qualcomm říká MCD (Mobile Computing Devices). Ty popisuje jako „něco mezi MID a netbooky“ (MID je označení Mobile Internet Devices, což jsou přístroje „něco mezi smartphony a Tablet PC“). Tato zařízení budou mít obrazovku o úhlopříčce od 7 do 12 palců, plnohodnotnou klávesnici a samozřejmě budou podporovat bezdrátové sítě a také přehrávání videa (i v HD 1080p).

K obrázku: Nový netbook TouchBook od společnosti Always Innovating s procesorem Texas Instruments OMAP3 (ARM) taktovaným na 600 MHz. Dotykový displej s rozlišením 1 024 x 600 bodů, až 15hodinová výdrž na jedno nabití, 3D akcelerace grafiky (OpenGL), 8 GB paměťová karta microSD. Cena s klávesnicí cca 400 dolarů, bez (jako Tablet PC) 300 dolarů. Prodávat by se měl ke konci jara. Více na webu výrobce.

Byl pro vás článek přínosný?