Hlavní navigace

SUV s mozkem

27. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Žaneta Dolejš Krišpínová
Segment sportovních užitkových vozidel patří aktuálně k těm nejúspěšnějším prodejním trhákům každé značky. Audi Q5 je odpovědí na otázku, proč tomu tak je.

Robustní automobil s mohutnými nápisy Quattro prostě na silnici nelze přehlédnout. I toho si majitelé vozidel SUV cení.

O to víc, že Audi Q5 je (nejen) vzhledově velmi povedený vůz, který zaujme i chytrým vybavením. Ovládacím centrem auta je terminál MMI na středové konzole s dotykovou plochou, na kterou se dá ručně psát i za jízdy, když třeba potřebujete vyhledat cílové místo. Nezbytnou součástí je samozřejmě i informační a zábavní systém a navigace. K zobrazení všech údajů je k dispozici 8,3“ displej.

Ten není pro řidiče ovšem úplně nezbytný, Audi Q5 využívá digitalizaci do posledního písmenka, a tak místo klasických budíků pod volantem nabízí další displej – Audi virtual cockpit s 12,3“ displejem. Na něm dovede zobrazit kromě klasických otočných budíků s otáčkoměrem a rychloměrem také mapu s navigací nebo jiné údaje o vozidle, třeba například, že na cestě před autem se nachází nějaká překážka nebo je čas vyrazit pro palivo.

Mimochodem, navigace v Q5 je prostě dokonalá, s přehledem se vyrovná i těm nejlepším navigacím v mobilních zařízeních. Samozřejmě tomu pomáhá i možnost zapojit do auta SIM kartu (v Evropě se dodává Q5 s již integrovanou SIM – Audi connect SIM včetně datové paušální sazby i s roamingem po Evropě pro mnoho služeb Audi connect), a připojit tak navigaci k internetu. Odměnou je kupříkladu i zobrazení aktuální dopravní situace na cestě.

ICTS24

Ke vnější komunikaci využívá Q5 modul LTE a hotspot WLAN. Cestující tak mohou díky tomu připojit k internetu až osm zařízení. Audi connect propojuje automobil a chytrý telefon, současně k tomu nabízí další doplňkové služby jako kontrolu stavu vozidla na dálku, Online Media Streaming a přenos kalendáře z chytrého telefonu do systému MMI.

Ona vůbec je Q5 jak dělaná pro mobil – v autě je speciální phone box, který propojí chytré telefony s anténou vozidla a zajistí optimální kvalitu příjmu signálu. Navíc indukčně nabíjí chytré telefony, které podporují standard Qi. K tomu všemu Q5 samozřejmě podporuje Apple CarPlay a Android Auto.