Hlavní navigace

Svítící LED šaty - buďte tou nejzářivější princeznou

23. 11. 2009

Sdílet

Až vás příště na plese osloví pohledný mladý muž a s nesmělým úsměvem na rtech vám polichotí, že záříte jako večernice na sametově černé obloze, může to myslet, jak se říká, doslova a do písmene.

Svítící LED šaty - buďte tou nejzářivější princeznou

 

Každá dívka si jistě alespoň ve skrytu duše ve svých dětských letech přála být princeznou. Snila o tom, jak vstoupí na bál, který je již dávno v plném proudu, a najednou se všechno zastaví. Přestane hrát hudba, utichnou poslední kroky a všichni přítomní budou s napětím tiše sledovat, kdo že je ta blížící se krásná neznámá, která je zaujala a omámila hned na první pohled - stejně jako vás zaujmou a omámí šaty, které si právě představíme.

galaxy_dress_03

Tyto svítící šaty, v anglickém originále pojmenované Galaxy Dress, zkrátka rozzáří váš šatník i všechny kolem. Jsou vyrobeny z neuvěřitelných 24 000 svíticích LED diod a 4 000 zářivých krystalů od společnosti Swarovski. Použití jedné velké a zároveň těžké baterie v tomto případě opravdu není na místě, zmíněnou zářivou sílu šatům dodává hned několik malých iPod baterií, které se krásně skryly do krinolíny, a vydrží šaty zásobovat energií zhruba 30 až 60 minut.

Šaty pochází z dílen dvou módních návrhářů, kterými jsou Francesca Rosella a Ryan Genz ze společnosti CuteCircuit, která je označována za „módní technologickou společnost“, a jak je vidět, její výrobky se v tomto duchu opravdu nesou. Co se svítících LED diod týče, byly použity nejmenší dostupné diody, které jsou tenké jako papír a zaujímají plochu pouhé 2 mm2. O rozptýlení světla z LED diod se poté starají čtyři vrstvy nadýchaného hedvábí. Nedílnou součástí jsou samozřejmě i extrémně tenké, ohebné a na hedvábí ručně vyšité elektrické obvody.

Překrásné jsou již samotné fotografie, ještě větší obdiv ve vás však jistě vzbudí následující video.

 

 

 

Designéři odvedli opravdu výbornou práci - díky zmíněným technologiím se v šatech můžete normálně pohybovat a to se stejnou lehkostí, na jakou jste u plesových šatů zvyklé. Použitá elektronika je dokonce tak tenká, že se šaty přizpůsobí a padnou vám přesně na tělo jako kterékoliv jiné. Kolik bezesných nocí výroba tohoto zázraku na pomezí módy a techniky designérům zabrala, bohužel neprozradili.

galaxy_dress_02

Nakonec však musíme zklamat všechny potencionální zájemkyně, šaty nejsou na prodej. Okamžitě po dokončení zamířily šaty do Muzea vědy a techniky v Chicagu, kde se vyjímají na umělé figuríně - žádná skutečná žena je zatím na sobě neměla.

Byl pro vás článek přínosný?