Hlavní navigace

SwiftDisc Burning Wizard aneb pod palbou cd/dvd

1. 7. 2006

Sdílet

Přemýšlel jsem dlouho, jak vás netradičně oslovit a přivítat. Rychlokurz už píši opravdu pěknou řádku měsíc


Přemýšlel jsem dlouho, jak vás netradičně oslovit a přivítat. Rychlokurz už píši opravdu pěknou řádku měsíců, a za tu dobu jsem vyzkoušel snad všechny možné druhy úvodů. Pak mě napadlo jednoduché řešení, které jsem ještě nepoužil, a tím je prosté a jednoduché "vítejte", takže vítejte. Dnes se vrátíme k aplikaci z CD z minulého čísla, která se k problematice vypalování CD a DVD staví trochu jinak než ostatní programy. Budeme se věnovat průvodci procesem vytváření oněch úžasných lesklých kulatých placek, SwiftDisc Burning Wizardu.

Instalace

Opět bez zdržování, ať nám zbude místo na popis vlastní práce s programem, si popíšeme v bodech instalaci.

Instalátor spustíte kliknutím na [Setup].
Přivítá nás průvodce instalací, vytvořený právě a jen pro čtenáře PC WORLDu. [Next>]
Souhlas s licencí zaškrtněte I Agree. [Next>]
Zvolte umístění (můžete ponechat to standardní) a určete, zda chcete instalovat program jen pro vás (Just me) nebo pro všechny uživatele vašeho PC (Everyone). [Next>]
[Next>] ... [Close]
Po instalaci se v nabídce Start objeví ikona programu SwiftDisc klikněte na ní a pojďte se podívat na funkce programu.

Registrace

Nejdříve je však potřeba program zaregistrovat. Pokud jste tak již neučinili minulý měsíc, jděte na internetovou stránku www.swiftdisc.com/ Register.aspx?PartnerID=1001, kde vás čeká malý formulář. Vyplňte jméno a příjmení (zadávejte bez diakritiky) a dvakrát e-mail (pro jistotu), na který vám záhy po stisknutí tlačítka Submit přijdou registrační informace.
Nyní se vraťme do úvodního okna programu klikněte na tlačítko Register. Do dialogu zapište informace, které jste právě obdrželi e-mailem, a pokud jste se někde nespletli, po kliknutí na Další> se zobrazí Registration successful. Pak už se konečně objeví hlavní okno aplikace.
Celý program je vlastně jeden velký průvodce. Nemusíte mít žádné velké znalosti ani zkušenosti, abyste byli schopni vytvořit audio CD z vašich MP3 nebo zálohovat vaše DVD. Podívejme se na jednotlivé kroky.

Hlavní obrazovka

Úplně na začátku se musíte rozhodnout, zda chcete vypalovat CD či DVD to podle typu média, které máte k dispozici. Práce s oběma je velmi podobná a jednotliví průvodci se liší jen podle toho, jaká data vypalujeme (tedy zda vypalujeme audio, MP3 nebo prostá data atd.).
Open Existing Project Otevře dříve uložený projekt (soubor s příponou SDS).
New CD Project Pokud budete chtít vypálit či jinak pracovat s CD, zvolte tuto variantu.
New DVD Project Veškerá práce s DVD začíná zde.

New CD Project

Pokud tedy použijeme jako médium CD, zvolíme tuto možnost. Nyní musíme určit, jaký typ CD chceme vytvořit.
Create Audio CD Vytvoří ze souborů MP3, WAV, WMA, CDA takzvané Audio CD, tedy CD, jež lze přehrát v běžných audiopřehrávačích a walkmanech. Na takové běžné CD se vejde asi 80 minut hudby.
Create MP3/WMA Audio CD Pokud vaše věž či walkman umí přehrávat MP3 nebo WMA, pak bude lepší použít k vypálení CD tuto volbu. Takto na CD uložíte soubory v komprimované formě a na jedno CD se pak vejde několik hodin hudby (v závislosti na kvalitě komprese). Nevýhodou je to, že takto vytvořené CD bude možné přehrát právě jen na přístrojích podporujících MP3/WMA.
Archive Data To CD Klasické datové CD pro zálohování libovolných dat souborů. Na tomto místě také můžete vypálit předem vytvořený obraz disku (soubor ISO) viz bod Create Data Image File.
Erase CD-RW Slouží k vymazání přepisovatelného CD.
Create Data Image File Vytvoření takzvaného obrazu disku. Zvolíte soubory či adresář, program pak předpřipraví ISO soubor, který slouží buď jako přímý zdroj pro vypálení (volbou Archive Data To CD), nebo ho můžete připojit jako virtuální CD (pomocí nástrojů jako Daemon Tools či Alcohol).
Create CD-Extra Disc Takto vytvořené speciální CD obsahuje nejen zvukové stopy (lze je přehrát v běžných audiopřístrojích), ale také datovou stopu pro počítač. Tam můžete umístit obrázky k albu, případně MP3 soubory, krátký klip atd. Při vložení do walkmana se tedy chová jako obyčejné hudební CD, ale v počítači se odkryje i část s daty, texty, klipy...

New DVD Project

Tato část je velice podobná části CD PROJECT, jen s tím rozdílem, že zde vytváříme DVD. Opět si rychle popíšeme jednotlivé volby.
Create Video DVD Jak již název napovídá, pomocí této varianty vytvoříte DVD, které bude možné přehrávat na běžných stolních DVD přehrávačích stejně jako jste zvyklí přehrávat filmy z půjčovny. Jen s tím rozdílem, že toto bude jen a jen vaše dílo.
Create MP3/WMA Audio DVD Obdobná volba jako pro CD. Vytvoříte DVD se soubory s hudbou (MP3 a MWA), jež lze přehrát na přehrávačích, které podporují DVD a MP3 (což je v současnosti drtivá většina stolních DVD přehrávačů).
Archive Data To DVD (stejné jako pro CD) Univerzální cesta pro vypálení libovolných dat na DVD. Vypálíte jak běžné soubory, obrázky, DivX filmy, ale i takzvaný obraz (image) DVD disku.
Erase DVD-RW Vymazání vašeho MINUSOVÉHO přepisovatelného DVD média (tedy DVD-RW), abyste na něj mohli nahrát jiná data.
Format DVD+RW Stejná funkce jako předchozí, jen tentokrát slouží k vymazání PLUSOVÉHO DVD média (tedy DVD+RW). Tuto volbu také využijete, pokud chcete vymazat a nastavit vaše minusové médium DVD-RW do módu Omezeného přepisu (Restricted Overwrite). V tomto módu lze přepisovat některé bloky dat, aniž by bylo předtím nutné celé médium vymazat.
Create Image File Takto můžete vytvořit ISO soubor s obrazem disku, tedy soubor s daty připravenými k vypálení. Kromě vlastního vypálení můžete také pomocí některých softwarových nástrojů připojit podobný obraz jako takzvané virtuální DVD.

Open Existing Project

Zvolíte-li některou z možností zmíněných v předcházejících odstavcích, všimněte si, že se zpřístupní tlačítko Save Project v levém dolním rohu okna. Tímto tlačítkem máte možnost uložit právě aktuální nastavení do souboru s příponou SDS. Kdykoli později, když se budete chtít k této uložené relaci vrátit, stačí v hlavní nabídce vybrat položku Open Existing Project, najít SDS soubor a pokračovat v rozdělané práci.

Vypalování

Protože typů CD a DVD je hned několik a protože jsou si jednotliví průvodci poměrně dosti podobní, předvedeme si vypalování na několika nejběžnějších příkladech. Začneme tím nejuniverzálnějším vypálením datového CD/DVD. Datové CD/DVD může obsahovat soubory libovolného typu je to stejné, jako by byly uloženy na vašem pevném disku. Nejběžnější využití je pro zálohování můžete si takto uložit sbírku fotografií, rodinná videa nebo třeba faktury ve formátu PDF. Nyní si tedy popíšeme jednotlivé kroky.

Archive Data To CD/DVD

1) Spusťte program.
2) Zvolte New CD Project nebo New DVD Project podle toho, jaké máte médium.
3) Archive Data To CD/DVD tím říkáte, že budete vypalovat datové médium.
4) Vyberte vypalovačku ze seznamu (pokud jich máte více). O vybrané mechanice program navíc zobrazí základní informace (jaký máte model, jaké médium je zasunuto, co vaše vypalovačka umí a co nikoli).
5) Nyní určíte, CO chcete vypalovat:
Record the content of folder (Vypálit obsah adresáře) Klikněte na tlačítko Browse a zvolte adresář k vypálení.
Record an image file (Vypálit soubor s obrazem disku) Přpravený obraz disku (vytvořený pomocí volby Create Data Image File) vypálíte na disk soubor vyberte kliknutím na Browse.
Select individual files and folders from your computer (Vybrat soubory a adresáře k vypálení) Nejuniverzálnější možnost. Budete si moci poskládat soubory a adresáře tak, jak je budete chtít mít vypálené (viz obrázek).
Multi-session Disc:
Import data from previous session(s) Přidávání dat do otevřené session.
Overwrite data from previous session(s) Přepíše předcházející sessions a data v nich nebudou dostupná.
6) Zadejte jméno disku do pole Volume label a typ souborového systému Image type. Pokud si nejste jisti, co máte zadat za typ, ponechte vybranou hodnotu. Má-li být vypalovaný disk bootovatelný, zaškrtněte Make bootable. Na další obrazovce pak budete požádáni o dodatečné informace potřebné k vytvoření bootovatelného média tou nejdůležitější je bootovatelná disketa.
Ve spodní části vidíte informace o celkové kapacitě/volném místu/místu zabraném soubory k vypálení.
7) Krok, kde zadáváte údaje upřesňující vypalování viz obrázek.
8) Zahájení vypalování. Na posuvnících můžete sledovat průběh akce a máte vždy přehled, kolik dat ještě zbývá.

Operace je ukončena. Vidíte, že to nic není. Jen ještě několik rad: pokud k tomu nemáte vážný důvod, nepoužívejte sessions a disk vypalujte celý najednou (Disc At Once/Session At Once), na konci jej uzavřete (Close Disc). Na některých mechanikách byste totiž multi-session data nemuseli přečíst. Vypalujte nižšími rychlostmi. Sice vám to zabere více času, ale snížíte pravděpodobnost problémů při čtení v jiných mechanikách (hlavně v audio).

MP3/WMA CD/DVD

Příprava disku obsahujícího komprimované hudební soubory (MP3, WMA) pro přehrávání v diskových a stolních MP3 přehrávačích je vlastně naprosto shodná s předchozí datovou variantou. Jediné dva rozdíly spočívají v tom, že se automaticky zvolí varianta výběru souborů a adresářů (tedy nemůžete takto vypálit třeba obraz disku). Druhý rozdíl je ten, že ze seznamu souborů se vezmou pouze soubory s příponou MP3 a WMA vše ostatní je ignorováno.

Audio CD

Zde si ukážeme, jak vytvořit hudební CD pro přehrávání v audiopřístrojích (věžích) nebo třeba do autorádia s CD.
1) Zvolte New CD Project.
2) Create Audio CD.
3) Vyberte vypalovačku.
4) Klikněte na , vyhledejte audio soubory typů MP3, WMA, VAW, CDA a přidávejte je do seznamu, dokud nebude plný.
5) Dodatkové volby.
Convert Audio to CD-DA format Doporučuji zaškrtnout tuto volbu na pomalejších počítačích, u nichž je podezření, že nebudou stíhat dekódovat zvukové soubory dostatečně rychle. Pokud nevíte nebo si netroufáte odhadnout rychlost vašeho PC, pak tuto volbu raději zaškrtněte.
Add CD-TEXT Přidá na CD speciální textové značky tak, že některé audio přehrávače (které podporují CD-TEXT) je pak zobrazí. Můžeme zadat např. Title (Název alba), Performer (Zpěvák či název skupiny) atd. Kliknutím na Show Tracks zobrazíme jednotlivé písničky k těm můžeme zapsat stejné informace, jako pro celé CD.
6) Na poslední stránce opět nastavujeme parametry vypalování. Obzvláště pro zvuková CD doporučuji nastavit nízkou rychlost vypalování (4x) a disk vypálit najednou (Disk At Once).

Video DVD

Pro vytvoření plnohodnotného DVD, určeného pro přehrávání ve stolních DVD přehrávačích, musíte nejprve připravit strukturu adresářů a souborů buď ji překopírujete z nějakého existujícího DVD, nebo použijete některý nástroj pro výrobu DVD. Výsledkem by měla být následující struktura souborů a adresářů.
Zbytek procesu je velmi podobný předchozím variantám.

Mazání

Pokud máte přepisovatelné médium (obvykle značené RW), znamená to, že jednou vypálená data můžete smazat a vypálit potom data jiná. Pojďme se podívat, jak tedy takové přepisovatelné CD/DVD smazat.
Jak už vyplynulo z popisu jednotlivých voleb, mazání média závisí na jeho typu. Jestliže máte CD-RW, pak vaše cesta je New CD Project > Erase CD-RW. Máte-li DVD-RW, pak jděte na New DVD Project > Erase DVD-RW. Konečně pro DVD+RW je správná sekvence příkazů New DVD Project > Format DVD+RW. Následující obrazovky jsou stejné pro všechny tři varianty.

1) Volba vypalovačky.
2) Volba metody mazání Quick/Full, tedy Rychlá/Plná. Jak již název napovídá, Quick (Rychlá) varianta zabere mnohem méně času, naproti tomu varianta Full (Plná) je zase nezbytná, pokud mažete médium poprvé nebo měníte jeho formát.
3) Následuje samotné mazání, které může v závislosti na metodě trvat několik jednotek až desítek minut.

Závěr

SwiftDisc Burning Wizard vám poskytne jiný pohled na proces vypalování CD a DVD. Někteří z vás si tento "průvodcovský" způsob zamilují, někteří se po jeho vyzkoušení vrátí k programům stylu Nero či CDBurnerXP (nebo třeba k CD/DVD Burner pluginu do Total Commanderu). Ať tak nebo tak, nikdo nemůže popřít, že SwiftBurner je zajímavá a užitečná aplikace a navíc od nás zdarma!