Hlavní navigace

System Mechanic 6

1. 11. 2008

Sdílet

Dnes se podíváme na program System Mechanic 6. Jedná se o sadu užitečných aplikací pro čištění a optimalizaci ...


Dnes se podíváme na program System Mechanic 6. Jedná se o sadu užitečných aplikací pro čištění a optimalizaci chodu operačního systému a k jeho zabezpečení, počínaje mazáním nepotřebných souborů přes čištění registrů až po hledání chyb na pevných discích. Význam programu nespočívá jen v samotných nástrojích, ale i v tom, že vás na potíže přehledně upozorní a podle libosti můžete některé z nich opravit i sami. Našim čtenářům nabízíme registraci plné verze zdarma.instalace

Ještě než začnete System Mechanic instalovat, doporučujeme jej zaregistrovat na adrese http://www.iolo.com/ads/vnu/sm6promo.aspx. Klikněte na Continue, na následující obrazovce na Secure Checkout. Dále je potřeba vyplnit registrační údaje, a to všechny položky označené hvězdičkou, v další obrazovce volte položku Continue, Place Order. Nakonec je třeba počkat, až na zadanou e-mailovou adresu dorazí aktivační klíč.
Spusťte instalaci programu, na první obrazovce klikněte na Next, dále zaškrtněte I accept the agreement a Next. Pokud jste se před započetím instalace zaregistrovali a obdrželi své registrační číslo, jak jsme doporučili, zaškrtněte třetí volbu a pokračujte přes další Next na obrazovku, kde zadáte svoje uživatelské ID a sériové číslo z registračního e-mailu – následuje opět Next. Zadejte instalační adresář, většinou je nejlepší ponechat ten přednastavený – Next, Next – a vyberte vaše internetové připojení.

Používání programu

Hned po prvním spuštění provede System Mechanic 6 zhodnocení různých hardwarových i softwarových částí počítače a velmi pravděpodobně se zobrazí četná varování o kritickém stavu systému. Toho se však není třeba lekat, neboť podrobnější údaje ukáží, že se většinou nejedná o nic závažného.
Hlavní obrazovku programu lze rozdělit na tři části. V levém sloupci jsou odkazy na jednotlivé skupiny aplikací rozdělné podle účelu použití, uprostřed je informační část s krátkým zhodnocením stavu operačního systému a počítače a nakonec vpravo se nacházejí odkazy na rychlé spuštění aplikací podle jejich zaměření, ty se ovšem shodují s tím, co můžeme spustit prostřednictvím informačního panelu.
Celkovou optimalizaci a čištění je možné spustit odkazem PC TotalCare, který je umístěn v pravém horním rohu hlavního okna.
Ještě jednou připomínáme, že zobrazená hodnocení jsou mnohdy poněkud přehnaná a vztahují se jen k oblastem pokrývaným programem System Mechanic, ani varování Critical neznamená, že by se z vašeho počítače kouřilo a byl deset sekund před totálním ukončím své existence.

Clutter

Tato položka hodnotí množství přebytečných souborů v systému, a to zejména v adresářích Temp, dále dočasné soubory internetu, data v koši určená k vysypání a podobně. Konkrétní informace získáte kliknutím na Details.

Chcete-li se s nadbytečnými soubory rychle vypořádat, klikněte na Perform Deep Clean, následně se spustí PC Cleanup.

Quick Clean je rychlé čištění bez nutnosti i možnosti vybrat konkrétní nastavení. Vyčistí všechny soubory uvedené v přehledu (kliknutím na More Info). Vhodnější je zvolit Deep Clean a kliknutím na Configure nastavit, co chcete a co nechcete čistit. Doporučujeme většinou nečistit dočasné soubory internetu a hlavně cookies.

Podobného efektu jako volbou Deep Clean dosáhnete zaškrtnutím dolní volby Display a summary..., která vždy před smazáním konkrétního druhu souborů zobrazí doporučení a vyžádá si rozhodnutí uživatele o tom, zda se má daný krok provést.Speed
Opět platí, že špatné hodnocení v rychlosti rozhodně neznamená, že by se měl váš počítač plazit rychlostí českého soudního procesu. Pod touto souhrnnou položkou se nachází zhodnocení optimalizace internetového připojení, rychlosti startu systému, tedy absence zbytečných aplikací, nastavení virtuální paměti, úroveň fragmentace dat na disku a kompaktnost dat v registrech.

V tomto okně můžete také provést hloubkovou analýzu, jež spočívá zejména v kontrole fragmentace dat na disku. Fragmentace znamená, že jednotlivé soubory jsou umístěné na disku ve více nejednolitých částech – je to jako byste měli obraz rozstříhaný na více kousků, což může zpomalovat načítání dat.

Kliknutím na Perform Basic Acceleration spustíte PC Accelerator, který je ve svém nastavení dost podobný PC Cleanup. To znamená, že první volba je rychlá a provede optimalizaci nastavení parametrů internetového připojení (toho se netřeba obávat, nemění se žádná podstatná data), další je optimalizace startu systému, vyčištění nevyužívané paměti a zvýšení kompaktnosti registrů tak, aby se v nich nevyskytovala duplicitní data a ta příbuzná byla u sebe.

Safety

Část věnovaná preventivní bezpečnosti hodnotí, zda byl nalezen aktivní antivirový program a firewall, přičemž obě tyto části jsou na dnešních počítačích již samozřejmostí. Pokud používáte schopný hardwarový firewall, je možné, že nemáte ten softwarový, v tom případě není potřeba se hlášením o absenci tohoto druhu zabezpečení příliš vzrušovat.

Další část bezpečnostního hodnocení spočívá v hledání specifických trhlin, a to zejména v oblasti zálohování systémových registrů. To je mimochodem doporučeno i před spouštěním optimalizace/defragmentace/čištění registrů různými programy typu System Mechanic, protože někdy jsou tyto aplikace ve svém počínání příliš horlivé. Naštěstí System Mechanic 6 tuto možnost nabízí.

Kliknutím na Performance Optimization se spustí PC Security Optimizer. Opět je zde rychlá volba, která zálohuje registry a opraví bezpečnostní trhliny, a volba pokročilá, u níž je možné zvolit vykonání jen jedné z aktivit, například pokud nechcete zálohovat registry. Oba tyto kroky neznamenají žádné nebezpečí, můžete je tedy bez obav provést. 8 0628/CZ ?

Active Care

Na tomto místě můžete pomocí Activate Scheduled Care aktivovat automatické spuštění optimalizace systému. Pokud chcete tuto možnost následně deaktivovat, musíte v levém sloupci kliknout na Options a následně na General Preferences, kde odškrtněte třetí volbu shora.
Doufáme, že pro vás System Mechanic 6 bude dobrým pomocníkem.Update
Zde se vyhodnocuje, zda je SM6 aktuální, resp. zda nejsou k dispozici nějaké aktualizace.

Autor článku