Hlavní navigace

System z10: Nový impulz pro mainframy díky čtyřjádrovým čipům

28. 2. 2008

Sdílet

Sálové počítače nové generace od IBM nabízejí až dvojnásobný výkon, což je příznivá zpráva zejména pro administrátory podnikových datových center. Jediný mainframe je totiž podle výrobce schopen nahradit až 1 500 serverů třídy x86, a to při nákladech na energii nižších až o 85 % a rozměrech menších až o 85 %.

Sálové počítače nové generace nabízejí až dvojnásobný výkon, což je příznivá zpráva zejména pro administrátory podnikových datových center. Jediný mainframe je totiž podle výrobce schopen nahradit až 1 500 serverů třídy x86, a to při nákladech na energii nižších až o 85 % a rozměrech menších až o 85 %.
Mainframe System z10 byl od základu zkonstruován s důrazem na výrazné zvýšení efektivity datových center. Přináší podstatně vyšší výkon s nižšími nároky na napájení, chlazení a místo. Nabízí nesrovnatelnou úroveň zabezpečení a automatizuje správu a sledování IT prostředků, takže usnadňuje reakce na neustále se měnící podmínky v podnicích.
64procesorový server využívá čtyřjádrové čipy a je od základu postaven jako sdílený server a proto podle IBM nabízí vyšší výkon než virtualizované servery x86 - dokáže podpořit od stovek po několik set miliónů uživatelů.
Server z10 podporuje širokou řadu operačních prostředí. Kromě Linuxu, XML, Javy, Websphere a úloh souvisejících s architekturou SOA spolupracuje IBM se společnostmi Sun Microsystems a Sine Nomine Associates na pilotní implementaci operačního systému Open Solaris, která prokáže otevřenost a flexibilitu mainframu System z.
Z hlediska výkonnosti je nový z10 celkově o 50 % rychlejší než předchůdce z9 a u procesorově náročných úloh dosahuje až o 100 % vyššího výkonu. Přitom nabízí o 70 % vyšší kapacitu. Mainframe z10 je ekvivalentem téměř 1 500 serverů x86 a ve srovnání s nimi nabízí o 85 % menší rozměry a až o 85 % nižší náklady na energii. Nový mainframe z10 umožňuje konsolidovat licence na software pro platformu x86 až v poměru 30 : 1.