Hlavní navigace

Tag Heuer, Intel a Google pracují na vlastních chytrých hodinkách

22. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Milles Studio
Společnosti Tag Heuer, Intel a Google na největším veletrhu s luxusními hodinkami Baselworld oznámily, že společně vyvíjejí „pravé švýcarské smartwatch“.

I když nové hodinky mají zcela jistě konkurovat v segmentu luxusních chytrých hodinek zařízení Apple Watch, podle Tag Heuer nebude novinka vypadat jako běžné chytré hodinky.

„Naše nové hodinky budou na první pohled působit klasicky,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters šéf Tag Heuer.

Ani jedna ze zmíněných tří společností neprozradila o chystané novince příliš mnoho podrobností - k vidění nebyl ani jejich náčrt, natož pak fotografie. Na druhou stranu šéf Tag Heuer se k chystaným smartwarch v uplynulých měsících opakovaně vyjádřil, takže můžeme poměrně přesně odhadnout, jak budou vypadat a co budou umět.

Z dostupných informací vyplývá, že Tag Heuer vydá „digitální repliku“ svých sportovních hodinek Carrera. Novinka bude vypadat stejně jako mechanická Carrera, avšak bude „postavena na hardwaru od Intelu“ a jako operační systém poslouží Android Wear.

Jasné není zatím to, do jaké míry budou hodinky „digitalizované“: bude uvnitř mechanický strojek nebo bude nová Carrera zcela digitální?

Intel uvedl, že hodinky budou vydány ještě v tomto roce, o ceně však zatím nepadla zmínka. Klasický mechanický model Carrery stojí přes 3500 dolarů, tedy v přepočtu více než devadesát tisíc korun. Podle expertů budou nové hodinky nejspíše poháněny modulem Intel Curie, což je počítač o velikosti mince.

I když oficiální prohlášení mluví o tom, že hodinky poběží na Android Wear, není zde nijak rozvedeno, jaké funkce zařízení nabídne.

V rozhovoru pro Reuters na Baselworldu šéf Tag Heuer Jean-claude Biver zdůraznil, že z příchodu Apple Watch nemá jeho společnost strach.

„Apple přiměje mladé lidi, aby si koupili jeho hodinky, a tito lidé si možná později v budoucnu budou chtít koupit opravdové hodinky,“ řekl Biver. Reportéři Reuters mluvili také s představiteli Swatch Group, kteří uvedli, že nemají v plánu vydat plnohodnotné digitální smartwatch, pracují na „chytřejší verzi“ svých hodinek Swatch, Tissot a Omega s podporou NFC.

Byl pro vás článek přínosný?