Hlavní navigace

Tajemný ctitel nebo skrytý nepřítel?

23. 1. 2007

Sdílet

Uživatelé internetu by si měli být dle zprávy společnosti Internet Security Systems více vědomi rizika spojeného s návštěvou seznamovacích webů

Uživatelé internetu by si měli být dle zprávy společnosti Internet Security Systems více vědomi rizika spojeného s návštěvou seznamovacích webů

Společnost Internet Security Systems dnes zveřejnila výsledky zprávy o seznamovacích webech, jejichž počet za posledních dvanáct měsíců narostl v průměru o 17 procent. Společnost je přesvědčena, že na tomto nárůstu mají nemalým dílem svůj podíl také weby, jejichž prostřednictvím se tvůrci zákeřného kódu snaží získat kontakty pro spam či útoky na nic netušící oběti.

Mezi pětici zemí s nejvyšším nárůstem výskytu seznamovacích webů patří za několik posledních let USA (42,9 %), Německo (20,2 %), Čína (8,9 %), Nizozemí (7,9 %) a Rusko (7 %). Česká republika se v tomto hodnocení umístila s 1,8 % celosvětově na sedmém místě, v rámci Evropy pak zaznamenala třetí nejvyšší nárůst.

Tajemné valentýnky

Týdny předcházející dni svatého Valentýna bývají charakteristické zvýšenou frekvencí e-mailů, které lákají nic netušící uživatele na speciální weby, jejich účelem je infikovat počítač návštěvníka různými červy, viry či trojskými koňmi. Tímto způsobem mohou jejich tvůrci získat kontrolu nad cizími systémy či přístup k důvěrným informacím, jako jsou uživatelská jména, hesla, údaje o bankovních účtech nebo čísla kreditních karet.

„Útoky vedené hackery mohou mít mnoho podob, na základě předchozích zkoumání vedených ISS je ale nejpravděpodobnější rozesílání e-mailů s vloženými valentýnskými vzkazy, společně s odkazy na zákeřné weby. Tyto zprávy se budou snažit přimět uživatele navštívit weby, které do počítače tajně nainstalují spyware či jakýkoliv jiný zákeřný program. Tyto organizované skupiny stále více využívají pokročilejší techniky zkoumání uživatelských počítačů, například využívání kódu, který dokáže obejít lokální zabezpečení počítače a nainstalovat do něj vlastní programy.

V rámci ochrany před těmito druhy útoků doporučuje ISS dodržování následujících bezpečnostních opatření:
· Na vašem počítači by měly být nainstalované všechny opravné balíčky a aktualizace. Přestože by měly být operační systémy Windows automaticky záplatovány, uživatelé by neměli opomenout ani aktualizaci programů, jako jsou Microsoft Office či ActiveX komponenty, které některé prohlížeče využívají (například Shockwave Flash, QuickTime, atd.).
· Nikdy neotvírejte přílohy od neověřených zdrojů, ať už získané prostřednictvím elektronické pošty, komunikátoru (ICQ, Messenger, atd.) nebo sdílených výměnných sítí. Mnoho červů a virů se rovněž šíří infikováním jednoho počítače, ze kterého jsou následně rozeslány zprávy všem, kteří jsou na daném počítači v adresáři. Jedná se o oblíbenou taktiku tvůrců virů – tato metoda má za úkol zmást příjemce a otupit jeho obezřetnost vůči nebezpečným přílohám.
· Ujistěte se, že je váš počítač plně aktualizován a má nainstalované nejnovější certifikáty.

Autor článku