Hlavní navigace

Tajné funkce ukryté v běžně používaných programech - 3. díl

11. 8. 2010

Sdílet

V tomto článku vám předkládáme 55 naprosto neznámých parametrů, utajovaných klávesových zkratek, dobře ukrytých funkcí či možností, které vám pomohou dokonale ovládnout běžně používané programy.

Programy, které na počítači používáte nejčastěji, jsou daleko výkonnější a schopnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Máme tím na mysli třeba váš internetový prohlížeč, různé nástroje pro optimalizaci výkonu počítače, správce médií, samotná Windows a další nástroje dodávané s tímto operačním systémem. Všechny tyto aplikace často disponují nikde nepublikovanými parametry, jež usnadňují vaši práci s počítačem, reagují na velmi efektivní klávesové zkratky, o nichž jste nikdy neslyšeli, či podporují takové doplňky a zásuvné moduly, které vám ušetří každý den drahocenné minuty či hodiny vašeho vzácného času.

Na tyto utajené funkce a možnosti se dá obvykle přijít pouze velmi pečlivým studiem zaprášených manuálů nebo podrobným procházením položek nápovědy. Přitom řada z těch nejužitečnějších tipů patří mezi ty, o nichž byste si nikdy nepomysleli, že je třeba se na ně zaměřit především. V této chvíli naštěstí nemusíte hledat vůbec nic - všechnu tuto práci jsme provedli za vás. Přečtěte si obsah hlavního zdroje obsahujícího nevídané funkce aplikací, které jsou vhodné nejen pro profesionály.


1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tajne-funkce-ukryte-v-bezne-pouzivanych-programech-i-11158

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/tajne-funkce-ukryte-v-bezne-pouzivanych-programech-ii-11160


Triky a skripty pro internetové prohlížeče

Stejně nenápadně jako vybuchující kuličkové pero či laserové hodinky, které byly vidět ve filmu s nejslavnějším agentem Jamesem Bondem, může působit i váš prohlížeč. I přes jeho nenápadnost v sobě může skrývat netušené možnosti. Je přitom úplně jedno, zda jste si oblíbili Firefox nebo patříte ke stoupencům Internet Exploreru – pro vyladění a zdokonalení vašich zkušeností při práci s webem existuje takřka nepřeberná paleta všech možných doplňků.

Když využijete všech možností tipů, které vám nabízíme v této části, pak už nikdy nebudete muset přestát ztracený komentář nebo příspěvek na diskusním fóru, nebudete muset ztrácet čas odstraňováním nežádoucího formátování u kopírovaného a následně vkládaného textu či plýtvat papírem pokaždé, když se budete pokoušet vytisknout obsah nějaké internetové stránky. Následující doplňky jsou velmi praktické a operační systém zatěžují jen minimálně, takže se vůbec nemusíte obávat jejich používání.

Všimněte si, že řada těch nejlepších doplňků pro internetové prohlížeče zmiňovaných v této části patří mezi uživatelem vytvořené skripty psané původně pro Greasemonkey – doplněk pro Firefox, jenž umožňuje psaní zásuvných modulů pomocí Javaskriptu, jež zřejmě radikálně změní způsob, jakým budete využívat své oblíbené internetové stránky. Většina skriptů je umístěna na webu Userscripts.org. Existují ovšem i způsoby, jakými lze tyto skripty rozběhat i na jiných prohlížečích, jako je Internet Explorer, Chrome či Safari.

CS24


Celý článek naleznete na sesterském serveru PC World!