Hlavní navigace

Taktovací novinky Gigabyte

8. 9. 2008

Sdílet

Společnost Gigabyte zabývající se mimo jiné i výrobou základních desek, představila několik novinek, které by uživatelům měly zpříjemnit taktování.

Rychlejší RAM pro Intel P45/P45

První novinkou jsou rychlejší DDR2 paměti u základních desek pro procesory Intel Core s čipsety Intel P43 a P43. Všechny základní desky Gigabyte s čipsetem P43 dosud uměly obsluhovat operační paměti DDR2 pouze do frekvence 1066MHz, nově umí až 1200MHz paměti. Podobně desky s čipsety P45 od Gigabyte uměly 1200MHz DDR2 paměti a nově umí až 1333MHz. Všechny nové BIOSy by měly být dostupné na stránkách Gigabyte.
Je však otázkou, kdo tyto výhody dokáže využít. Stejně tak je pravdou, že desky tyto paměti uměly používat na plné frekvenci už předtím, bylo však nutné si pohrát s děličkami a FSB, nyní to umí nativně.

Snadnější taktování pomocí nového EasyTune

Další novinkou je úplně nová taktovací utilitka EasyTune verze 6. Tu společnost kompletně předělala a tvrdí, že je to ideální volba pro začínající ladiče, kteří neradi chodí do BIOSu. Pomocí táhel lze u většiny desek Gigabyte měnit napětí všeho možného od procesoru přes RAM až po severní či jižní můstek. Stejně tak lze měnit i frekvence FSB, děličky pamětí a další věci.



Pokud máte kromě základní desky Gigabyte v počítači ještě grafickou kartu Gigabyte, máte voleb ještě víc a můžete si pomocí jedné aplikace přetaktovat i grafický čip/paměti na grafické kartě či unifikované shadery.

Utilita je kompatibilní se OS Windows od verze 2000 až po 64-bitové Visty a stáhnete ji zde.

- - Tomáš Šulc

CS24