Hlavní navigace

Taktování snadno a bezpečně – 1.díl

26. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
Nemáte dostatečné finanční prostředky na upgrade svého počítače? Zkuste z něj vymáčknout maximum! Je to jednoduché, zdarma, a když se to dělá s rozumem, tak i bezpečné.

Pokud už nějaký ten čas toužíte po výkonnějším stroji, ale nemůžete si ho dovolit, neházejte flintu do žita a vyzkoušejte bezpečnou metodu zvýšení výkonu procesoru, grafické karty a paměti RAM vašeho počítače.

Bezpečnost je samozřejmě především. Jakékoli zásahy podobného typu většinou vedou ke ztrátě záruky (ačkoli některé komponenty se prodávají přímo určené k taktování, u těch jsou podmínky záruky flexibilnější). Nikdo vám také nevymění komponenty, které byly poškozeny v důsledku přetaktování, rozhodněte se tedy, zda skutečně chcete vzít osud svého stroje do vlastních rukou dříve, než začnete cokoli upravovat.  Jako velmi důležitou považujeme instalaci softwaru, který bude sledovat výkon a průběžné změny systému v průběhu. Takovým programem je například CPU-Z. Velmi důležitým krokem je také očištění všech komponent uvnitř počítače a zajištění dostatečného chlazení. Přetaktováním dosáhnete zvýšení výkonu počítače, což se samozřejmě projeví zvýšeným zahříváním namáhaných částí. Určitě zvažte instalaci přídavných větráčků nebo třeba vodního chladícího zařízení.

Přetaktování procesoru

Uváděná rychlost vašeho procesoru se vypočítá jako násobek základu taktovací frekvence a multiplikátoru. K dosažení vyššího výkonu procesoru stačí zvětšit jednu nebo druhou variabilní veličinu. Pokud nevlastníte jeden z „odemčených“ procesorů (série K od Intelu nebo AMD Black Edition), budou možnosti přetaktování dosti omezené, ale přesto budete moci některé hodnoty přenastavit a vymáčknout tak z vašeho procesoru extra porci energie navíc.

Vyzkoušeli jsme přetaktovat počítač s procesorem 2600K Core i7 série K od Intelu, běžícího na základní frekvenci 3.4 GHz (číslo je výsledkem součinu taktovací frekvence, v tomto případě 99.8MHz, a multiplikátoru s hodnotou 34). Pokud vlastníte některý z procesorů série K, můžete multiplikátor jednoduše nastavit v menu Výkon ve svém Biosu. Stačí při bootování najet do Biosu, zvýšit násobitele CPU o jedničku, uložit nastavení a pokračovat nabootováním operačního systému.

Pokud se neobjeví žádná chybová hláška nebo zběsilý restart počítače, jste na dobré cestě. Zkontrolujte hodnoty v programu CPU-Z, zda skutečně odpovídají přenastaveným hodnotám. V záložce CPU se podívejte na hodnoty „Core Speed“ a „Multiplier“. Tato čísla se budou zřejmě měnit v závislosti na tom, co počítač právě dělá.

Dalším krokem je zátěžový test nově nastaveného systému některým z benchmarkových programů. Použijte například Prime 95 Torture Test nebo Linx. Vymáčknou z vašeho počítače doslova maximum a z výsledku se dozvíte skutečnou rychlost procesoru. Pokud během celého testu systém ani jednou nezkolabuje, neobjeví se modrá obrazovka nebo nečekané restarty, tak máte vyhráno. Můžete ponechat nově nastavené hodnoty nebo zkusit posunout hranici svého procesoru ještě o stupínek dál.

Příští týden se společně podíváme na přetaktování GPU a paměti RAM.

 

Úvodní foto: © Vital Che - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?