Hlavní navigace

Talk Now!

1. 9. 2006

Sdílet

Základní principy cizích jazyků v přívětivém balení Výuka jazyků patří mezi vděčná témata, často zp...


Základní principy cizích jazyků v přívětivém balení



Výuka jazyků patří mezi vděčná témata, často zpracovávaná softwarovými vývojáři. Některé programy jsou určeny pro procvičení gramatiky, jiné pro nácvik speciálních situací například při obchodních jednáních, ale najdou se i produkty, které mají za cíl "pouze" zasvětit naprosté začátečníky do základů zvoleného jazyka. Mezi takové produkty patří i série Talk Now! od společnosti EuroTalk Interactive, kterou v České Republice distribuuje společnost Terasoft multimedia. Produkty z této série jsou určeny pro studenty, kteří si chtějí rychle osvojit úplné základy a naučit se základní slovíčka a fráze, jež využijí v základních životních situacích. Autoři se snažili klást důraz na odlehčené pojetí a do značné míry se jim to podařilo. Uživatel není zahlcen velkým množstvím informací v textové podobě, celý program je naopak zpracován s důrazem na grafiku.
V hlavním menu si student může vybrat hned z devíti kapitol. V části první najde základní výrazy jako pozdravy, souhlas a nesouhlas, dopravní prostředky, fráze typu: "Kde je banka?" a podobně. Dalším okruhem je jídlo, studenti se seznámí s názvoslovím potravin a souvisejícími výrazy. V jiných oddílech si uživatelé mohou osvojit slovní zásobu související s barvami, lidským tělem a čísly. Jiná kapitola přináší přehled nejpoužívanějších frází, jako například "mluvte pomaleji, prosím" nebo "mohu si od vás zatelefonovat?" Nechybí ani části věnované určení času a názvům různých států. Poslední kapitola je věnována nakupování, respektive slovní zásobě zahrnující označení různých spotřebních předmětů, jako jsou oděvy či kosmetika.
Každá kapitola obsahuje čtyři části. V té základní se student učí slovíčka z dané lekce, a to jak textově zobrazená (v případě ruštiny samozřejmě v azbuce), tak namluvená. Další část umožňuje po připojení mikrofonu k počítači zobrazované výrazy namluvit a porovnávat je s originální výslovností. K procvičení znalostí slouží další dvě podkapitoly lehké hry a těžké hry. Jedná se většinou o poznávací cvičení, nicméně zpracované líbivou formou; student má obvykle za úkol vybrat správný obrázek z několika možností, podle namluvené nápovědy. Vedle čtyř zmíněných částí je v každé lekci přístupná také funkce pro vytištění obrázkového slovníku, ze kterého se lze naučit základní slovíčka i mimo dosah počítače. Kromě jednotlivých tematických kapitol je z hlavního menu přístupné ještě speciální kasíno. I to vlastně představuje jakési procvičování získaných znalostí animovaný krupiér studentovi postupně odkrývá různé možnosti a požaduje správnou odpověď podle zadání. Jedná se vlastně o zábavnější formu běžného zkoušení slovíček.
Celá aplikace je velice přívětivě zpracovaná, jak již bylo řečeno, s důrazem na příjemné grafické provedení. Všemi částmi programu provázejí studenta dva průvodci, přičemž lze zvolit, zda se bude jednat o digitalizované herce nebo o animované postavičky. Navigace v menu i v jednotlivých kapitolách je velmi snadná a zvládne ji začátečník nejen lingvistický, ale i počítačový. K dispozici je několik verzí pro jednotlivé jazyky princip programu je ale ve všech stejný. Momentálně je na trhu varianta pro britskou angličtinu, americkou angličtinu, ruštinu, španělštinu, italštinu a francouzštinu. Pro cizince je pak určena mutace s výukou češtiny. Software může být solidní pomůckou pro ovládnutí úplných základů cizího jazyka, pro hlubší osvojení gramatiky a získání širší slovní zásoby však nestačí. Není to ovšem ani jeho cílem.

Talk Now!

příjemná výuka, user-friendly zpracování, hry, cena
malý rozsah učiva
K recenzi poskytla firma: Terasoft multimedia, s. r. o., www.terasoft.cz
Cena: 599 Kč (vč. DPH)

Autor článku