Hlavní navigace

Tannoy Revolution Signature DC4

1. 4. 2010

Sdílet

87 200 Kč s DPH Ti, kdo hledají jedinou reprosoustavu vhodnou jak pro domácí kino, tak pro reprodukci hudby, to nikdy nemají lehké. Na jedné straně jsou tu 5.1 sety s nenápadnými satel...

87 200 Kč s DPH

Ti, kdo hledají jedinou reprosoustavu vhodnou jak pro domácí kino, tak pro reprodukci hudby, to nikdy nemají lehké. Na jedné straně jsou tu 5.1 sety s nenápadnými satelity a výkonným subwooferem, které většinou zaručí výtečnou reprodukci zvuku u filmů, ale často zaostávají při přednesu akustické či rockové hudby. Na druhé straně stojí 5.0 či 5.1 sety s klasickými sloupovými či regálovými reproduktory, které ovšem výrazně dominují interiéru a zejména v menších místnostech nejen zabírají prostor, ale mohou být problematické i po zvukové stránce.
Řada Revolution Signature DC4 od britské firmy Tannoy patří ke vzácné třetí skupině: ke klasickým, leč kompaktnějším reproduktorům, vhodným do menších místností, které ovšem nenutí majitele k nepřijatelným zvukovým kompromisům. Není divu, že takové reproduktory byly navrženy právě v Británii, v zemi s nejmenší průměrnou velikostí obývacího pokoje v Evropě (dokonce i naše „králíkárny“ britské viktoriánské obýváky svou rozlohou předčí).
Revolution Signature dobře zapadne i do větších místností – perfektní povrchová úprava v přírodní dýze i zaoblený tvar (který navíc potlačuje nežádoucí stojaté vlnění) je obdivuhodně univerzální a dobře se bude vyjímat jak v moderních, tak v klasických interiérech. Díky bassreflexu umístěnému na čelní stěně je navíc možné postavit reproduktory blíže ke zdi. O kvalitě použitých materiálů svědčí nejen bezchybná povrchová úprava a zpracování, ale i značná hmotnost kompaktních sloupů DCT4 i regálovek DC4 – všechny jsou vyrobeny z pevných MDF desek. Všechny reproduktory jsou vybaveny pěticí šroubovacích svorek – čtyři slouží pro bi-wiring či bi-amping, pátá je určena pro uzemění.
Zvláštností všech reproduktorů z řady RS DC4 je dvojitý reproduktor, kombinující jak vysokotónový, tak středobasový prvek – konstrukce dual concentric sahá zpět do roku 1948. Výhodou takového řešení je jednotný bod přednesu vysokých a středních frekvencí – tedy tónů, u nichž lidské ucho vnímá směr. Řada výrobců proto dnes umísťuje vysokotónový reproduktor blíže středotónovému či středobasovému – blíže než v případě RS DC4 to už opravdu nejde. Samotný výškový reproduktor je vybaven 19mm titanovou membránou a neodymiovým magnetem, pro lepší přednes prostoru a detailu. Středobasový reproduktor v dvojité sestavě má 100mm mebránu z papírových vláken s gumovou obrubou. Sloupy RS DC4 T jsou navíc osazeny basovým reproduktorem se 100mm membránou, dva tyto reproduktory jsou také v centru RS DC4 LCR. Protože domácí kino vyžaduje pevné, mohutné, až předimenzované basy, což není vhodný úkol pro deseticentimetrové basové reproduktory v kompaktních předních sloupech, vybavil dovozce sestavu subwooferem TS 801, který sice barevně neladí, ale nabízí vyšší výkon než Revolution Sub1001 z nižší řady (Tannoy bohužel nemá speciální model subwooferu pro Revolution Signature).
Zvuk RS DC4 nás doslova okouzlil a nadchnul. Jen stěží se chce uvěřit, že tak kompaktní sloupy a regálovky dokáží podat nejen velmi detailní a dynamický zvuk, ale také navodí více než dostatek prostoru pro perfektní umístění všech nástrojů či dokonale spojité zvukové pole při sledování filmů. Centr podává fantasticky přirozené a přesvědčivé dialogy a subwoofer (který by si vzhledem ke kvalitám a komfortu obsluhy zasloužil samostatnou recenzi) vše dokresluje pevnými, ale zároveň přirozenými hloubkami – musíme ale přiznat, že pro dostatečnou dynamiku a razanci je v sestavě nezbytný. Jen stěží byste hledali podobně kompaktní a zároveň zvukově vyspělou kombinaci, která zvládne bez jediné chybičky nejen domácí kino včetně HD formátů, ale také výtečnou hudební reprodukci, zejména moderní akustické hudby. Jedinou slabinou je poměrně úzké směrové pole, které reproduktory pokrývají – v něm je zvuk výtečný, jakmile se ale dostanete mimo, množství detailů ve zvuku rychle mizí. To je patrně dáno specifickou soustřednou konstrukcí dvojitých středovýškových reproduktorů.
Tannoy Revolution Signature patří pochopitelně do vyšší cenové kategorie. Za své peníze ale dostanete reprezentativní vzhled, bezchybné zpracování a výtečný zvuk. Nezapomeňte, že pro dostatečné vybuzení budou vyžadovat odpovídající receiver s dobře dimenzovaným zdrojem a výkonovou částí (tedy v ceně nad 25 000 Kč).

Tannoy Revolution Signature DC 4 T

Konstrukce: třípásmová
Výkon: 20–125 W
Impedance: 8 ohmů
Citlivost: 87 dB
Frekv. rozsah: 55 Hz–54 KHz
Cena za pár: 34 000 Kč

Tannoy Revolution Signature DC 4
Konstrukce: dvoupásmová
Výkon: 20–100 W
Impedance: 8 ohmů
Citlivost: 87 dB
Frekv. rozsah: 62 Hz–54 KHz
Cena za pár: 23 200 Kč

Tannoy Revolution Signature DC 4 LCR
Konstrukce: třípásmová
Výkon: 20–125 W
Impedance: 8 ohmů
Citlivost: 87 dB
Frekv. rozsah: 55 Hz–54 KHz
Cena za kus: 17 000 Kč

Tannoy TS 801
Aktivní subwoofer 200 W, uzavřená konstrukce, 8“ reproduktor