Hlavní navigace

Technologičtí inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018 (3)

1. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld/Reuters: Yonathan Weitzman
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

 

Už v roce 1966, kdy Hawking obdržel doktorát v oblasti teoretické fyziky a aplikované matematiky, mu byla diagnostikována amyotrofní laterální skleróza. Což mu nezabránilo ve zkoumání původu vesmíru a povahy černých děr. Hawkingovy objevy vedly k tomu, že po něm bylo pojmenováno množství teorémů a efektů, včetně Hawkingova záření, které (teoreticky) vyzařují černé díry. Mnoho jeho knih včetně Stručné historie času tyto teorie zpopularizovalo jazykem přístupným laikům. Se svou dcerou Lucy napsal i čtyři dětské knihy týkající se těchto stejných vědeckých principů.

Hawking se nebál ani jiných mainstreamových médií: objevil se v několika epizodách seriálů Simpsonovi, Futurama nebo Teorie velkého třesku, přátelsky se popichoval s komikem Johnem Oliverem a byl jediný, kdo si zahrál sám sebe ve Star Treku.

Nikdy se však neodchýlil od své kosmologické kariéry a posouval hranice lidského chápání, zatímco učil novou generaci vědců. Mezi lety 1979 a 2009 Hawking působil jako pedagog a badatel na Cambridgeské univerzitě v Anglii – na pozici, kterou před ním vykonávali i Sir Isaac Newton nebo Charles Babbage.

Hawking se dožil 76 let. Byl prvním člověkem pohřbeným ve Westminsterském opatství od roku 1940. Leží zde mezi Sirem Isaacem Newtonem a Charlesem Darwinem.

Bob Braden: Velký „spojovatel“

„V srpnu roku 1947 jsem listoval jedním číslem časopisu Proceedings a narazil jsem na článek o počítači ENIAC, který mi připadal velmi fascinující,“ řekl Bob Braden v roce 2014 v rozhovoru s Institutem Charlese Babbageho. Článek ho zaujal, a tak svou kariéru zasvětil počítačům a sítím, které byly ještě více fascinující.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?