Hlavní navigace

Technologie od SGI pro zpracování satelitních obrázků

16. 11. 2007

Sdílet

Technologie od SGI umožňuje zpracování satelitních obrázků pro firmu Astronautic Technology v reálném čase.

Aby společnost Astronautic Technology Sdn Bhd (ATSB) byla schopna přijímat, zpracovat a distribuovat obrázky ve vysokém rozlišení, které získává z pozemního pozorovacího satelitu v Malajsii, vybrala si širokou škálu HPC technologií a zařízení pro ukládání dat od SGI.

Systém od SGI, který zpracovává data v reálném čase byl nainstalován v červenci během příprav spuštění kosmické lodi RazakSAT. V současné době se malajské agentury, které vyžadují satelitní obrázky, musejí spoléhat na datové obrázy a informace poskytované satelity vyrobenými a obsluhovanými zahraničními společnostmi. Kvůli oběžné dráze, ve které jsou satelity situovány, nejsou poskytované obrázky aktuální, ani Malajsii nedovolují specifické užití a nezajišťují jejich potřeby. Vlastní malajský satelit je vysoce specializované zařízení, které vyžaduje vysoce výkonný pozemní příjem a zpracování, aby poskytl specifická a aktuální data pro malajské uživatele a stejně tak uspokojil potřeby dalších zemí položených v daném rovníkovém pásmu.

Satelit RazakSAT bude řízen prostřednictvím pozemní stanice v Malajsii, která se skládá z Mission Control Station (MCS – Stanice kontroly mise), Image Receiving and Processing Station (IRPS - Přijímací a procesní stanice) a kde budou umístěny také systémy SGI. Inženýři ATSB jsou operátoři stanice MCS a uskuteční plán mise lodi RazakSAT, budou rozdávat příkazy, přijímat dálková měření, archivovat a analyzovat. Za použití systému SGI pro zpracování obrázků a dat v reálném čase, které zahrnují server SGI Altix 350, na kterém běží databáze Oracle pro aplikaci určenou ke zpracování obrazů, získá IRPS obrázky pro svůj archiv, následné zpracování a distribuci.

Vývoj satelitního systému RazakSAT je program vytvářený ve spolupráci ATSB a SaTReC Initiative z Koreje. SaTReC Initiative poskytuje celé spektrum satelitních systémů, které pozorují Zemi včetně rozsáhlých satelitních observatoří vesmírných lodí, zařízení pro komunikaci, přijímání satelitních obrazů a systémů pro jejich zpracování. Mezi hlavní cíle spolupráce patří představení domácích konstrukčních návrhů vesmírných lodí a výrobních schopností, podílet se na pozorování a zpracování veškerých aspektů obrazů ve vysokém rozlišení v blízkosti rovníku z oběžné dráhy Lva (NeqO) pro řadu aplikací v rozvojových zemích, a rozvíjet technologie pro budoucí mise.

SaTReC používá různé druhy standardního softwaru a píše mnoho vlastních patentovaných kódů, v čemž spočívá špičková přidaná hodnota jejich práce pro ATSB. Všechny kódy jsou postaveny na otevřené platformě, přičemž systémy SGI Altix využívají prostředí operačního systému Linux, což umožňuje kompatibilitu s požadavky společnosti.

Přečtěte si také:
Udávejte polohu ve třech dimenzích
Velký bratr se dívá