Hlavní navigace

Tecra s Quadrou

4. 8. 2007

Sdílet

Nově představená Toshiba Tecra M9-12R je notebook s magnéziovým rámem určený především pro profesionální uživatele vyžadující vysoký výkon.

Tecra M9 nabízí uživateli 14.1“ displej s WXGA+ rozlišením, procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, FSB 800 MHz, L2 cache 4 MB), 2 GB DDR2 paměti (1024 + 1024 MB na 667 MHz) a výkonnou grafickou kartu Nvidia Quadro NVS 130M s technologií TurboCache a podporou DirectX 10. Grafický adaptér podporuje PureVideo, umožňující hardwarové dekódování videa ve vysokém rozlišení. Prostor pro aplikace, data i systém nabízí 160GB disk s 5400 otáčkami za minutu. V notebooku je Super Multi DVD vypalovačka s dvouvrstvým zápisem na DVD.


Toshiba si velice zakládá na svém řešení Toshiba EasyGuard, zde ve verzi Premium. Tecra M9 tak zabezpečuje data hned několika způsoby: spuštění notebooku lze navázat na otisk prstu díky integrované čtečce, antivirový program vás chrání před nebezpečími na internetu, pokročilé šifrování zamezí zneužití soukromých souborů a složek a spuštění notebooku urychlí přihlášení přes Bluetooth (mobilní telefon). Ochrany nejsou integrovány do systému Windows, ale jejich základ je již přímo v BIOSu, tudíž je jejich prolomení podle výrobce prakticky nemožné. (poznámka redakce: což je velmi, velmi odvážné tvrzení, když vezmeme do úvahy, že notebook nemá kryptologický certifikát, osvědčeni Tempest nebo jiny podobný glejt)

Ochranu dat před ztrátou způsobenou poškozením má na starosti ochrana HDD před nárazem ze všech směrů spolu s magnéziovým rámem notebooku a klávesnicí odolnou proti polití. Pokud využijete možnosti „Select Buy“ a nahradíte DVD mechaniku druhým pevným diskem, můžete zapojit i technologii RAID, která zajišťuje, že všechna data jsou paralelně zapisována na oba disky. Problémy se stabilitou systému či hardwarem vám pomůže vyřešit PC Diagnostics a odcizení zase zabrání zámek Kensington či speciální časovač, který uzamkne spuštěný systém.

Připojení se do internetu či interní sítě v práci není s M9 žádný problém. Můžete využít Wireless LAN pracující se standardy 802.11a/b/g/Draft-N (až 300 MBit rychlost), gigabitovou síťovou kartu pro bleskový přenos velkého množství dat či klasický dial-up modem. Chybět nesmí samozřejmě ani Bluetooth 2.0 s EDR.
Ve finále potom nová Tecra umožňuje šetřit baterii pomocí speciálního programu Toshiba Power Saver Utility a lze k ní dokoupit i docking station.

Notebook Tecra M9-12R je dodáván se systémem Microsoft Windows Vista Business Edition. Doporučená koncová cena je 49 990 Kč / 59 990 Sk s DPH

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?