Hlavní navigace

Tecra s Quadrou

1. 9. 2007

Sdílet

Nově představená Toshiba Tecra M9-12R je notebook s magnéziovým rámem, určený především pro profesionální uživ...


Nově představená Toshiba Tecra M9-12R je notebook s magnéziovým rámem, určený především pro profesionální uživatele vyžadující vysoký výkon.
Tecra M9 nabízí uživateli 14,1" displej s WXGA+ rozlišením, procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, FSB 800 MHz, L2 cache 4 MB), 2 GB DDR2 paměti (1 024 + 1 024 MB na 667 MHz) a výkonnou grafickou kartu nVidia Quadro NVS 130M s technologií TurboCache a podporou DirectX 10. Grafický adaptér podporuje PureVideo, umožňující hardwarové dekódování videa ve vysokém rozlišení. Pro aplikace, data i systém je připraven 160GB disk
s 5 400 otáčkami za minutu. V notebooku je Super Multi DVD vypalovačka s dvouvrstvým zápisem na DVD.
Toshiba si velice zakládá na svém řešení Toshiba EasyGuard, zde ve verzi Premium. Tecra M9 tak zabezpečuje data hned několika způsoby: spuštění notebooku lze navázat na otisk prstu díky integrované čtečce, antivirový program vás chrání před nebezpečími na internetu, pokročilé šifrování zamezí zneužití soukromých souborů a složek a spuštění notebooku urychlí přihlášení přes Bluetooth (mobilní telefon). Ochrany nejsou integrovány do systému Windows, ale jejich základ je již přímo v BIOSu, tudíž je jejich prolomení podle výrobce prakticky nemožné (Poznámka redakce: což je velmi, velmi odvážné tvrzení, když vezmeme v úvahu, že notebook nemá kryptologický certifikát, osvědčeni Tempest nebo jiny podobný glejt).
Zapezpečení dat před ztrátou způsobenou poškozením má na starosti ochrana HDD před nárazem ze všech směrů spolu s magnéziovým rámem notebooku a klávesnicí odolnou proti polití. Pokud využijete možnosti „Select Buy“ a nahradíte DVD mechaniku druhým pevným diskem, můžete zapojit i technologii RAID, která zajišťuje, že jsou všechna data paralelně zapisována na oba disky. Problémy se stabilitou systému či hardwarem vám pomůže vyřešit PC Diagnostics a odcizení zase zabrání zámek Kensington či speciální časovač, který spuštěný systém uzamkne.
Připojení do internetu či interní sítě v práci není s M9 žádný problém. Můžete využít Wireless LAN pracující se standardy 802.11a/b/g/Draft-N (až 300 MBit rychlost), gigabitovou síťovou kartu pro bleskový přenos velkého množství dat či klasický dial-
-up modem. Chybět nesmí samozřejmě ani Bluetooth 2.0 s EDR.
Ve finále potom nová Tecra umožňuje šetřit baterii pomocí speciálního programu Toshiba Power Saver Utility a lze k ní dokoupit i dokovací stanici.
Doporučená koncová cena s Windows Vista Business je 49 990?Kč / 59 990?Sk s DPH.
www.toshiba.cz

Autor článku