Hlavní navigace

Telefonujte po síti bez drátu

1. 4. 2006

Sdílet

Test bezdrátového VoIP telefonu ZyXEL VoIP Wi-Fi Phone P-2000W Pokud patříte mezi příznivce alternativního telef...


Test bezdrátového VoIP telefonu ZyXEL VoIP Wi-Fi Phone P-2000W


Pokud patříte mezi příznivce alternativního telefonování přes internet, tedy využíváte službu VoIP, možná vás zaujme nový produkt značky Zyxel. Mnoho dnešních uživatelů není spokojeno s tím, že často musí kvůli telefonování mít zapnutý počítač. Pokud chcete být dostupní, musí rovněž být vaše PC v aktivním stavu, aby bylo schopné reagovat na příchozí hovor. Situaci řeší hardwarová zařízení (nejčastěji přímo IP telefony), podporující komunikační standard SIP. Tyto produkty je možné připojit přímo k internetové síti (např. k routeru) a hovory realizovat nezávisle na počítači. Mezi tato chytrá zařízení patří i telefon ZyXEL P-2000W.
Bezdrátový telefon P-2000W se dodává v krabici obsahující přenosný telefon, dvojici CD, tištěný manuál a externí napájecí adaptér. Elegantně navržený telefon obsahuje monochromatický třířádkový displej s modrým podsvícením, klasickou klávesnici (s možností zadávat jak číslice, tak písmena a další speciální znaky), navigační vícepolohové tlačítko pro ovládání menu a nepříliš nápadnou anténu. Vzhledem k tomu, že je přístroj vybaven dobíjecí baterií Li-Ion (s kapacitou 1 350 mAh) a podporuje bezdrátový komunikační standard Wi-Fi IEEE 802.11b, lze telefon využívat i bezdrátově. Dosah je dán nejen samotným telefonem, ale i přípojným bodem, který pro připojení zařízení k internetu využijete. My jsme testovali VoIP telefon ve spojení s Wi-Fi routerem Asus WL-550gE a bez ztráty spojení jsme se mohli od routeru vzdálit přibližně 15 až 20 metrů. Síla signálu je samozřejmě podmíněná i zástavbou v místě používání.
Složitost instalace zařízení se odvíjí od informací, o místní síti, internetovém připojení, přípojném bezdrátovém bodě (např. Wi-Fi router) a o vašem zřízeném účtu provozovatele SIP. V ideálním případě budete moci postupovat v souladu s českým manuálem a první hovor budete moci realizovat třeba i během pěti minut. Jestliže se budete muset potýkat s různými bezpečnostními omezeními u poskytovalů internetu, v lokálních sítích (obvykle firewally se zakázanými porty pro SIP) a podobně, nemusí být uvedení VoIP do provozu zcela snadné. V těchto případech jsou pokročilé znalosti sítí bezpochyby žádoucí. V každém případě je milé, že bezdrátový telefon nabízí více pracovních režimů (např. LAN, Ad Hoc, statická a dynamická adresa atd.) a lze v něm nastavit mnoho parametrů pro připojení k síti i k SIP. Na druhé straně je škoda, že neumí využívat více SIP účtů současně, jak to zvládají některá jiná řešení (např. FritzBox Fon). Uživatele dále jistě potěší, že telefon podporuje kromě klasického i vibrační vyzvánění, nabízí i seznam kontaktů a webové rozhraní. Stačí zadat IP adresu do webového prohlížeče (v našem testovacím případě to bylo např. http://192.168.1.2) a po zadání jména a hesla (přednastaveno jméno zyxeladmin a heslo 1234) se objeví docela šikovné rozhraní. Zde je možné pohodlně měnit prakticky veškeré nastavení přístroje. Dokonce lze mnohem příjemněji editovat i seznam kontaktů v telefonu a definovat rychlá volání (uložené pod klávesami 0 až 9).

ZyXEL VoIP Wi-Fi Phone P-2000W

služby, webové rozhraní
Wi-Fi připojení, český manuál
pomalé menu
vysoká pořizovací cena
Cena vč. DPH: 4 750 Kč
K testu zapůjčila firma: ZyXEL, cz.zyxel.com

Byl pro vás článek přínosný?