Hlavní navigace

Téměř pro všechny smysly

1. 6. 2006

Sdílet

Vyzkoušeli jsme myš, kameru, sluchátka i reproduktory od firmy Logitech Tentokrát jsme v rámci krátkých testů ...


Vyzkoušeli jsme myš, kameru, sluchátka i reproduktory od firmy Logitech


Tentokrát jsme v rámci krátkých testů prověřili firmu Logitech a otestovali některé lákavé kousky z její nabídky. Šestice vybraných produktů je poměrně pestrá, od webové kamery přes laserovou bezdrátovou myš až po reproduktory pro notebooky. Otázkou však zůstává, zda skutečně přináší to, co slibují v tiskových zprávách.

Usmějte se, vyletí ptáček!

1,3megapixelová webová kamera od Logitechu

Jestliže často komunikujete přes internet, jistě vám přijde vhod webová kamera Logitech QuickCam Fusion s mnoha různými funkcemi. K počítači jí připojíte přes rozhraní USB a podle pokynů přiloženého instalačního programu jednoduše nainstalujete. Vzhledem k tomu, že webkamera se umísťuje na horní okraj monitoru, mohl být kabel pro připojení alespoň o polovinu delší. Na první pohled se zdá, že 190 cm musí stačit každému, ale pokud nemáte skříň s PC umístěnou přímo nad nebo pod stolem, může vám zapojení kamery způsobit nemalé problémy. Díky nastavitelnému držáku je možné kameru o rozměrech 10 x 4 x 4 cm umístit na LCD panely i CRT monitory. Tělo lze naklápět nahoru a dolů a ručně tak upravit záběr objektivu, umístěného těsně nad okrajem monitoru. Obrazem můžete natáčet do všech směrů, přibližovat a oddalovat ho lze rovněž softwarově, třeba přímo při videorozhovoru. Této obtěžující manuální práce se však jednoduše zbavíte aktivací funkcí Face Tracking nebo Multiple Face Tracking, kdy webkamera sama sleduje pohyby jednoho či více uživatelů a přizpůsobuje jim nastavení obrazu.
Logitech QuickCam Fusion dokáže zachycovat snímky s rozlišením až 1,3 megapixelů (160 x x 120, 320 x 240, 640 x 480, 1,3 Mpx) bez softwarového rozšíření a až 4 megapixely s jeho využitím (2, 3, 4 Mpx). Dále využívá technologii RightLight, jež celkově zlepšuje kvalitu obrazu. Chcete-li dosáhnout nejkvalitnějšího záznamu, měli byste monitor a kameru umístit tak, aby za ní bylo ostré světlo. Málokdo je však ochotný kvůli webkameře přebudovat pokoj či kancelář. My jsme kameru testovali s ostrým zdrojem světla po pravé straně, kamera si i s takovými drsnými podmínkami poradila. Při komunikaci vám rovněž pomůže technologie RightSound, která eliminuje zpětnou vazbu. Není tedy nutné používat sluchátka a videorozhovorů se může účastnit třeba celá rodina. Mikrofon je umístěn vedle objektivu, který je možné pro zachování soukromí přikrýt integrovaným krytem.
Opomenout nesmíme ani softwarové vybavení kamery Logitech QuickCam Fusion, díky němuž můžete jednoduše pořizovat fotografie ve zmiňovaných rozlišeních anebo natáčet video v rozlišeních 160 x 120, 320 x 240 a 640 x 480 pixelů. Využití mnoha internetových komunikačních programů (např. MSN Messenger, Yahoo! Messenger a ICQ) pro videorozhovory je samozřejmostí, stejně jako posílání video e-mailů. Zejména děti pak ocení speciální videoefekty, které jejich tvář ozdobí brýlemi, knírkem či královskou korunou nebo je přemění na mimozemšťana, žraloka a další postavy, jež poměrně věrně kopírují pohyb hlavy a grimasy. Docela široká nabídka, nemyslíte?

Pod útokem dvojitého laseru

Malá myška pro notebooky

Laserová bezdrátová myš Logitech V400 Laser Cordless je svojí velikostí a funkcemi určena převážně pro uživatele notebooků, ale jestli nedáte dopustit na myšky malých velikostí, můžete ji bez problémů využít i k obsluze klasického osobního počítače. Pokud jste zvyklí na kousky větších rozměrů (jako např. Logitech Cordless Click! Plus), chvíli potrvá, než vám padne do ruky. V zadní části těla myši je ukrytý USB mikropřijímač, který se s přístrojem spojí ihned po zasunutí do počítače a časté zapojování a vypojování je tudíž velmi pohodlné. Při práci v terénu se uživatelé notebooků mohou setkat s různými překážkami a rušením, a tak digitální bezdrátová technologie 2,4 GHz Digital Cordless přijde vhod.
Dalším důležitým prvkem je dvojitý laser, umožňující sledování pohybu myši na všech možných površích. Tato technologie nesnímá obrázky povrchu, ale měří změny v kmitočtu odraženého světla během toho, jak se senzor pohybuje různou rychlostí a v různých směrech. Myš jsme testovali na parketách, linoleu, koberci nebo dokonce na prázdném pytlíku od bonbónů, všude prospěla na jedničku. Nepřekousla ovšem speciální podložku naplněnou vodou, s níž si například již jednou zmiňovaná myš od Logitechu rozumí. Problémy nám rovněž dělalo využití posuvného kolečka jako třetího tlačítka nejspíše kvůli jeho malé velikosti. Kolečko je dále možné naklápět do stran a vedle levého tlačítka myši jsou nad sebou umístěna další univerzální tlačítka pro pohyb dopředu a zpět.
Myš je k dostání ve dvou barevných variantách: stříbrná s šedými a oranžovými prvky nebo šedá s černými místy pro uchopení. Strany jsou pogumované a napomáhají tak lepšímu uchopení. K napájení je zapotřebí jedna tužková baterie (AA), v zadní části najdete indikátor stavu baterie. Po dobu čtrnáctidenního téměř nepřetržitého testování se nám ji nepodařilo udolat, nejspíše i proto, že USB mikropřijímač lze jednoduše zasunout zpět do těla myši a ta se pak automaticky vypne. Logitech V400 Laser Cordless je lákadlem pro majitele notebooků, kteří shánějí kompaktní myš, jejíž funkce využijí i v extrémních podmínkách. Pro práci v kanceláři bychom však použili větší variantu.

Rozehrajte celý byt!

Bezdrátový vysílač pro vaše miláčky

Pokud vám k iPodu či MP3 přehrávači nestačí sluchátka nebo klasické reproduktory, nezoufejte. Společnost Logitech nabízí bezdrátový systém, který připojíte k obyčejnému domácímu přehrávači, receiveru nebo multimediálnímu reproduktorovému systému a okusíte kvalitní hudební produkci (závisí samozřejmě na vaší zvukové soustavě). Zařízení jsme testovali s receiverem od Sony a 5.1 soustavou od Creative. Logitech Wireless Music System for iPod/MP3 tvoří bezdrátový vysílač pro přehrávač iPod či MP3, přijímač hudby, dva napájecí adaptéry a spojovací RCA kabel. Samotná instalace není vůbec složitá: do přehrávače zapojíte vysílač s posuvným vstupním konektorem a reprosoustavu nebo domácí přehrávač propojíte pomocí RCA kabelu (součástí balení je i redukce) s přijímačem. Problém v našem případě nastal až ve chvíli, kdy se měly oba přístroje digitálně spojit. Pomohl až reset a tři pokusy o spárování podle návodu na odstraňování problémů v manuálu.
Zvukový systém se v případě úspěšného spojení začne chovat jako všechny reproduktory či sluchátka. Hlasitost ovládáte přímo na přehrávači, což platí i v případě ostatních funkcí, jako vybírání skladeb atp. Kromě toho k tomuto účelu můžete použít zapojený přijímač, jenž disponuje třemi tlačítky pro ovládání hlasitosti (zesílení, ztlumení a mute) a čtyřmi pro práci se skladbami (pause/play, stop, next track, previous track). V našem případě ale reagoval pouze při propojení se zmiňovanou soustavou od Creative, což není zrovna uspokojivý výsledek. Dalším kamenem úrazu je časté přerušování signálu při přenosu z jedné místnosti do druhé. Výrobce slibuje dosah až 10 metrů, přičemž digitální formát přenosu s frekvencí 2,4 GHz nepřeruší ani zdi. Co je ale platné možné propojení vysílače až s deseti přijímači hudby v domě, když v osmi případech bude zvuk vypadávat? Logitech se tentokrát nepředvedl ani s manuálem, v jehož českém překladu objevíte několik zásadních nesrovnalostí.
Zakoupení Logitech Wireless Music System for iPod/MP3 tedy připadá v úvahu pouze ve chvíli, kdy jej plánujete používat jen v rámci jedné místnosti. V ostatních případech vám nikdo kvalitní přenos signálu nezaručí.

Stylový zvukový systém

Kompaktnost, kvalita a styl v jednom balení

Uživatele, kteří jsou stále na cestách a hledají kvalitní a zároveň kompaktní zvukovou soustavu pro svůj MP3 přehrávač, přenosný CD i DVD přehrávač nebo iPod, potěší Logitech systémem mm28. Stříbrošedým provedením na první pohled připomíná luxusní umělohmotné pouzdro na soupravu drobného nářadí. Zdání ale klame! Průhledný umělohmotný kryt, který za normálních okolností chrání oválný reproduktor, při odklopení poslouží jako stojánek. Na vrchu je umístěno tlačítko pro zapínání a vypínání přístroje. Logitech mm28 je díky své velikosti (29 x 11 x 3 cm) i malé hmotnosti lehce přenosný a můžete jej bez problémů zabalit do kufru na dalekou cestu do teplých krajin. Napájení probíhá pomocí přiloženého adaptéru přímo ze sítě nebo čtyř tužkových baterií velikosti AA, jež podle výrobce vydrží až 45 hodin hudby (nám se do věčných lovišť odebraly o pár hodin dříve).
Zapojení Logitech mm28 je primitivní a bez potíží jej zvládne každý. Zvuková produkce pochopitelně není tak špičková jako v případě kvalitního 5.1 či 7.1 systému, ale dokonale plní svůj účel. Hudbu přehrává bez jakéhokoliv šumu a se slušnými výškami i basy. Rovněž mluvené slovo je zřetelné a nic jej neruší. Problémy nastaly až ve chvíli, kdy jsme se ze systému snažili dostat maximum. V tu chvíli nepomohla ani jinak skvěle fungující stereo technologie NXT flat-panel a hudební skladby byly rušeny nepříjemným praskáním. Pokud však zvolíte rozumnou hlasitost a nebudete chtít roztančit celou halu pomocí jednoho speakeru, budete spokojeni.
Jedinou vadou na kráse, kterou jsme mm28 neodpustili, je absence ovládání hlasitosti přímo na reproduktoru. Ztišit nebo zesílit zvuk můžete pouze přímo v MP3 přehrávači nebo v jiných zapojených přístrojích. Rovněž jsme se nesmířili s častým vypínáním během přehrávání, což však považujeme za vadu testovaného vzorku, kterou by vyřešila reklamace. Příště si tak na dovolenou místo sluchátek můžete přibalit Logitech mm28 litovat nebudete.

Stereofonní soustava pro notebooky

USB reproduktory v ochranném pouzdře

Převážně pro majitele notebooků jsou určeny reproduktory Logitech V20 Notebook Speakers. Stereofonní soustava v černostříbrném provedení je uložena v černém cestovním pouzdře a je tedy ideální pro přenášení. Oba reproduktory jsou vybaveny skládacím stojánkem a lze je rozestavit klasicky na stůl vedle počítače, i když hrají i přímo z pouzdra. Největším plusem je napájení přes USB. Problémy se sháněním baterií, nabíjením nebo zapojováním do sítě můžete hodit za hlavu. Logitech V20 Notebook Speakers využijete kdekoliv a kdykoliv, oceníte je hlavně na cestách.
Reproduktory jsou vybaveny dvoupalcovými drivery s vysokým zdvihem a třípalcovými tlakovými drivery a nabídnou příjemný poslech, při kterém vyniknou basy i výšky. Uvážíme-li, že přísun energie z USB portu je omezený, je kvalita více než uspokojující. Problémy nastávají až při vysoké hlasitosti, kdy dochází ke zkreslení zvuku, o čemž vás informuje i zhasnutý modrý indikátor na jednom z reproduktorů. V tu chvíli je třeba reproduktory ztišit a snížit tak odběr energie.
Na horní straně jedné z bedýnek o rozměrech 17 x 8 x 4 cm jsou umístěna kulatá tlačítka pro ovládání hlasitosti a multimédií (pause/play, stop, next track, previous track). Zatímco hlasitost můžete upravit kdykoliv, přerušení přehrávání a změna skladeb je funkční pouze s některými přehrávači. Například Musicmatch Jukebox reaguje, ale Winamp se s Logitech V20 Notebook Speakers nekamarádí. I přesto vám tento zvukový systém můžeme doporučit, jen jeho cena mohla být nižší.

Pohodlně a bez drátů

Bezdrátová sluchátka pro náročné

Z testovaných produktů společnosti Logitech nám učarovala bezdrátová sluchátka pro PC. Není nad poslech z kvalitních reproduktorů, ale když nechcete nikoho rušit nebo nechcete být sami rušeni, přichází na řadu sluchátka. Kabel ale obtěžuje, a tak je nejlepší sáhnout po nějakém bezdrátovém řešení, jež vás nebude omezovat. Systém Logitech Wireless Headphones for PC jednoduše zapojíte i nainstalujete. USB vysílač hudby s otočnou anténkou můžete zasunout přímo do příslušného portu v počítači, nebo jej zapojit do stolního stojanu. Jakmile sluchátka zapnete, okamžitě se s vysílačem spojí a na problémy zmiňované u bezdrátového systému pro iPod a MP3 nenarazíte.
Černá sluchátka mají moderní design a příjemně "sedí" na malé i velké hlavě. Dosah digitálního signálu uvádí výrobce až 50 metrů. My jsme se při testování dostali na 10 metrů. Poté signál začal vypadávat, až se příjem nakonec zcela vytratil. Sice šlo o přechody do jiných místností, ale to by rozhodně nemělo vadit. Poměrně nešťastně je vyřešeno ovládání hlasitosti a posouvání skladeb. Na pravém sluchátku jsou umístěna čtyři úzká do kruhu uspořádaná tlačítka, jimiž lze tyto funkce ovládat. Přechody mezi nimi jsou však nezřetelné, a tak budete pravidelně místo zesilování hlasitosti přepínat skladby atp. Mnohem vhodnější by jistě byla třeba tlačítka různých tvarů na protějších stranách sluchátka.
Na zvukovou kvalitu si naopak nemůžeme stěžovat. Bez šumu, bez drnčení a se slušnými výškami a basy (v rámci možností) i při vyšší hlasitosti. Sluchátka je třeba nabíjet, což při maximálním oživení po úplném vybití zabere zhruba 3 hodiny. Energie nám poté vydržela přibližně 15 hodin. Na přiloženém CD je software Logitech Music Anywhere, s jehož pomocí můžete nastavit, jaké zvuky z PC půjdou do sluchátek a jaké do reproduktorů, což je poměrně užitečné. Pokud byste chtěli třeba řádit ve hrách se špičkovou 7.1 zvukovou soustavou a sluchátka používat pouze pro poslech hudby, je instalace tohoto programu nutností. Jestli vás tedy neodradí menší dosah signálu a dlouhé nabíjení, můžeme vám Logitech Wireless Headphones for PC doporučit.

Logitech QuickCam Fusion

funkce a software
poměrně krátký kabel
Cena vč. DPH: 3 090 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com

Logitech Wireless Music System for iPod/MP3
vynikající poslech pro majitele kvalitních
reprosoustav
časté přerušování signálu na větší vzdálenost
Cena vč. DPH: 3 890 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com
Logitech V400 Laser Cordless
USB mikropřijímač
kolečko se špatně mačká
Cena vč. DPH: 1 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com
Logitech mm28
design, technologie NXT
absence ovladače hlasitosti
Cena vč. DPH: 1 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com
Logitech V20 Notebook Speakers
napájení přes USB, cestovní pouzdro
cena
Cena vč. DPH: 1 890 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com
Logitech Wireless Headphones for PC
pohodlný poslech
dlouhé nabíjení
Cena vč. DPH: 3 190 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com