Hlavní navigace

Teroristé v Indii pro svůj útok zneužili Google Earth

3. 12. 2008

Sdílet

Bývalý indický prezident Abdul Kalam již před několika lety Google kritizoval, že jeho mapové údaje obsahují i zneužitelné informace vojenského charakteru, jsou „příliš podrobné“

Vyšetřování teroristických útoků v Bombaji podle slov indické policie ukázalo, že teroristé při plánování svých akcí použili služeb aplikace Google Earth. Bývalý indický prezident Abdul Kalam již před několika lety Google kritizoval, že jeho mapové údaje obsahují i zneužitelné informace vojenského charakteru, jsou „příliš podrobné“. Podobné argumenty na adresu Googlu zaznívají ale např. i z Číny.

Současná situace bývalému prezidentovi tedy dává za pravdu a navíc je pravděpodobné, že útok tohoto typu nebyl rozhodně poslední. Nicméně americký Computerworld v této souvislosti poznamenává, že Google je v tomto případě příliš snadným terčem kritiky či až obětním beránkem.

Teroristické útoky nebyly provedeny proti vojenským či policejním objektům, leč proti civilním hotelům. Příslušné informace stejně tak obsahuje tištěný turistický průvodce Bombají. Navíc útočníci samozřejmě používali i celou řadu dalších moderních technologií - mobilní telefony, GPS a podobně...

Nelze ovšem vyloučit, že aktuální tragédie zvýší tlak některých vlád na Google..
Nenechte si ujít:
Mapy od Google v češtině a s přívětivějším API

Letecké mapy z celého světa nabízí Atlas

Nová aplikace pro hledání v mapách je dostupná z internetu!

Jak vypadá hvězdná obloha v Google Sky?

Již v první polovině tohoto roku se detailní fotografii v Google Earth staly trnem v oku Pentagonu, neboť mapovací vůz Googlu detailně vyfotil strategická místa ve vojenské základně Sam Houston, které byly následně zveřejněny. Pentagon nejen že žádal Google o stažení těchto fotografií, ale v reakci na tuto situaci vydal příšný zákaz fotografování ve vojenských objektech. Více informací najdete v článku Mapy od Google trnem v oku Pentagonu!


Možnosti zobrazení v Google Earth...

Zdroj: Computerworld.com