Hlavní navigace

Teroristé zneužívají k přípravě sebevražedných atentátů i sociální síť PalTalk

13. 1. 2009

Sdílet

Konzultant Evan Kohlmann uvedl v New Yorku na konferenci International Conference on Cyber Security 2009, že sociální sítě už neslouží zdaleka jen k přípravě kriminality omezené na kybernetický svět. Kromě narušitelů, kteří si těmito kanály domlouvají své útoky proti kybernetickým cílům, používá stejný kanál ke své propagaci i Al Kaida a další teroristé.

Tímto způsobem jsou údajně získáváni i lidé, kteří následně uskutečňují sebevražedné atentáty. Organizátoři a vykonavatelé se přitom vůbec nemusí osobně setkat.

Kohlmann uvedl, že kromě on-line diskusních fór byla tato komunikace zaznamenána především s sociální síti PalTalk.

Kohlmann je členem iniciativy Global Terror Alert, jejíž pomoc často využívají policejní složky i vládní agentury při vyšetřování podobných aktivit. Na základě jeho informací byla před dvěma lety ve Velké Británii např. provedena operace Praline, která rozbila teroristickou síť působící ve třech zemích.

Samozřejmě zůstává otázka odpovědnosti provozovatelů diskusních fór či sociálních sítí. Kohlmann vyzývá provozovatele k větší kontrole. Provozovatelé PalTalk ale uvedli, že to jednak je obtížně proveditelné, jednak komunikaci blokují jen na základě porušení podmínek užití služby, respektive na základě konkrétního upozornění.


Zdroj: Computerworld.com