Hlavní navigace

Test: 24“ LCD monitory pro produktivnější kancelář (2. část)

2. 10. 2008

Sdílet

Větší úhlopříčky ocení nejen ti, kdo doma za zataženými závěsy věnují svůj čas a energii pokoření dalšího levelu oblíbené hry nebo sledování nejnovějších hitů na DVD. Stejně tak mohou přispět k vyššímu komfortu a produktivitě při práci v kanceláři či v profesionální sféře. Možnost zobrazit si na ploše například dvě excelovské tabulky vedle sebe a mít všechny údaje před očima vám ušetří spoustu kliknutí myší tam a zpět.

Větší úhlopříčky ocení nejen ti, kdo doma za zataženými závěsy věnují svůj čas a energii pokoření dalšího levelu oblíbené hry nebo sledování nejnovějších hitů na DVD. Stejně tak mohou přispět k vyššímu komfortu a produktivitě při práci v kanceláři či v profesionální sféře. Možnost zobrazit si na ploše například dvě excelovské tabulky vedle sebe a mít všechny údaje před očima vám ušetří spoustu kliknutí myší tam a zpět.

V dnešním pokračování si přiblížíme další tři testované modely LCD monitorů. První díl lze najít zde.

Fujitsu-Siemens ScenicView B24W-5
Model, který nám pro tento test poskytla firma Fujitsu Siemens Computers, spadá do rodiny monitorů označované Business Line, takže nepřekvapí trošku konzervativní a uniformní, ale přesto přívětivý vzhled. Z hlediska designu byly příznivým zjištěním také možnosti polohování s velmi dobrým rozsahem nastavení výšky na odpruženém stojanu (110 mm) a dostatečným rozsahem naklopení obrazovky (-5 až +20 °), pozitivní je i flexibilita při natáčení do stran (+/- 45 °) – na rozdíl od NECu nebo Samsungu je kloub otáčení umístěn v horní části stojanu pod kloubem pro sklápění, nikoliv v podstavci.

Vybavenost konektory je omezena na nutný základ – v zadní části najdete VGA, DVI-D a audio vstup. Absenci HDMI či podpory HDCP lze přisuzovat konzervativnímu pojetí této byznysové řady, pokud byste o ně přece jenom stáli, má výrobce v nabídce také jiné produkty s velkými úhlopříčkami, jež poskytují širší multimediální konektivitu. Na druhou stranu je displej vybaven dvěma 1W reproduktory, které na to, abyste zaslechli zvukovou signalizaci o příchodu nové pošty, postačují tak akorát.

LCD panel poskytuje v dané kategorie parametry odpovídající prakticky lepšímu průměru: nativní rozlišení 1 920 x 1 200 bodů, odezvu 5 ms a kontrastní poměr 1 000 : 1. Na druhé straně pozorovací úhly jsou na TN panel slušné – 170 ° je druhá nejlepší hodnota v testu – a také jas 400 cd/m2 by měl uspokojit všechny běžné nároky. S typickou maximální spotřebou 86 W přitom ještě nejde o energeticky nejnáročnější LCD.

Po kvalitativní stránce se jedná o příjemně vyvážený produkt, který patří k tomu lepšímu mezi levnými TN panely. Po stránce funkcionality displej koresponduje s konzervativním vzhledem a coby striktně kancelářský monitor nenabízí zbytečné berličky pro vylepšení obrazu při přehrávání videa apod. (a ty zřejmě nikomu chybět nebudou). Stejně tak ale neposkytuje občas docela užitečné pomůcky, jako je možnost rychlé volby různých režimů zobrazení podle typu práce. U většiny uživatelů se sice logicky nepočítá s tím, že by v kanceláři chtěli kupříkladu sledovat filmy apod., nicméně třeba práce s prezentacemi či grafikou patří vedle běžného zpracování textových dokumentů k běžné náplni práce u mnoha pracovních pozic, a proto by bylo pohodlnější pouze rychle měnit režimy namísto úprav jasu a kontrastu pro různé úlohy. Absence této možnosti samozřejmě nebude nijak vadit těm, kdo mají ve zvyku využívat totéž nastavení po celou dobu. Standardní možnosti pro úpravu barevného režimu (sRGB, 6500 K, 9300 K, nativní a uživatelský) však samozřejmě nechybí.

Za poznámku stojí, že se jedná o nejlevnější produkt tohoto testu, a to se počítá (plyne to při srovnání cen doporučovaných výrobcem, které jsou v koncovém prodeji prakticky vždy nižší – to ale platí pro všechny testované displeje). Koresponduje to s výše zmíněnou absencí speciálních funkcí a výbavy pro multimediální využití, jaké nabízí třeba BenQ, stejně jako s použitou technologií.

Jedná se o klasický TN panel, takže nelze čekat žádné zázraky, nicméně úhly pohledu jsou slušné a barvy docela příjemné a vyvážené. Samsungu se tento produkt kvalitou barev nevyrovnal, poskytuje však dobré přechody šedé škály i slušné podání černé. Čitelnost a ostrost textu je bezproblémová. Při playbacku DVD byly při rychlých scénách patrné mírné stíny či občasné rozmazání okrajů objektu, tím však displej z řady jemu podobných nijak nevybočuje a vše bylo zcela v normě. Celkově LCD Fujitsu Siemens ukazuje, že bez nároků na speciální (a v mnoha oblastech nasazení spíše přebytečné) funkce můžete za velmi příznivou cenu dostat velice solidní velkoformátový displej pro kancelář s dobrou ergonomií.

NEC MultiSync LCD2470WNX
Reprezentant značky NEC sice svojí doporučenou koncovou cenou lehce přesahuje naši magickou hranici 10 tisíc Kč, nicméně nevzdaluje se jí nad neúnosnou mez (nutno ale opakovaně podotknout, že někteří z výrobců by proti němu při přibližném srovnání cenových hladin byli schopni nasadit zdatnější konkurenty).

Displej je založen na technologii S-PVA a poskytuje nejvyšší jas ze zde zastoupených vzorků (500 cd/m2). Také úhly pohledu jsou velmi dobré, takže můžete počítat s kvalitním obrazem také z ne zcela ideálních pozic bez příliš znatelné změny ostrosti či jasu, což oceníte při skupinové práci. Vyznačuje se sice podle specifikací nejvyšší dobou odezvy – 6 ms (šedá/šedá) či 16 ms (on/off), nutno však říci, že v praxi to vůbec nic neznamenalo – spíše to vypovídá o tom, že výrobce uvádí technicky přesné informace bez zbytečného zkreslování a teoretizování a v praxi jeho panel není rozhodně o nic méně kvalitní než jeho konkurenti – spíše naopak.

Z hlediska konstrukce je mezi testovanou čtveřicí na první pohled nejobjemnější a zároveň nejtěžší, na stole však nezabere o mnoho více místa než jiný displej. Polohování se provádí velmi lehce a poskytuje výbornou flexibilitu ve všech směrech – stojan umožňuje nastavení výšky, sklopení obrazovky (cca 25 ° dopředu, 5 ° dozadu), natočení do stran kolem své osy a také rotaci o 90 ° do polohy na výšku (portrait).

Na spodní straně najdete konektory VGA a DVI-D, který disponuje podporou HDCP, a může tudíž sloužit také jako náhrada za HDMI pro přehrávání chráněného HD obsahu. K dispozici je také USB 2.0 hub se čtveřicí portů pro periferie (dva zboku, dva zespodu vzadu).

K odlišnostem patří oproti běžným displejům docela neotřelé ovládání. Malý panel s ovládacími prvky je umístěn nenápadně pod rámečkem displeje, což přispívá k čistotě designu. Mezi tlačítky zde najdete miniaturní joystick, který slouží k pohybu mezi parametry po zobrazení menu. Tlačítko Reset/DV Mode umožňuje rychlou volbu jednoho z pěti režimů displeje podle momentálního použití (Standard, Movie, Text atd.) a samozřejmě si můžete parametry nastavit také podle svých představ – po změně parametrů v jednotlivých režimech si displej upravené hodnoty pamatuje, nejste tedy odkázáni na defaultní hodnoty výrobce. Dodáván je také software NaviSet, který nahradí běžné tlačítky ovládané OSM (On-Screen Menu) a umožní nastavit parametry displeje pomocí myši v okně ovladače a uložit je pro rychlé obnovení nastavení do souboru.

S-PVA panel poskytuje ostrý obraz při práci s textem, velmi přesné a syté barvy, což se projeví například u pleťových odstínů, a velmi dobré podání černé umožňující pěkné zobrazení tmavých scén. Drobné nedostatky jsme zaznamenali ve škále šedé. Při playbacku DVD jsme nezaznamenali žádné znatelné rozmazávání či stíny. Displej uspokojí také ty, kdo vyžadují vysoké hodnoty jasu – rozdíl oproti modelům s nižším výkonem je v maximu opravdu znatelný, ale pro běžnou práci za stolem je takové nastavení téměř jistě nepoužitelné. Tento model sice nepatří k těm nejlevnějším na trhu, nabízí však nejen zvučné jméno značky, ale také vysokou kvalitu pro profesionální využití za stále ještě přijatelný peníz.

Samsung SyncMaster 2493HM
Umírněný, ale elegantní design LCD monitoru značky Samsung, jehož černý kabát zvýrazňuje stříbrná linie pod obrazovkou, vzbudí velmi dobrý dojem ještě před tím, než zasunete síťovou šňůru do zásuvky. Ovládání je řešeno netradičně tak, že popisky voleb situované v pravé spodní části rámu obrazovky značí zároveň umístění jinak vizuálně nezvýrazněných dotykových tlačítek. Toto efektní řešení umocňuje čistotu designu, ale pokud patříte k těm, kdo displej využívají pro různorodé účely a nastavení mění častěji, neubráníte se možná dojmu, že kvůli absenci ohraničení či podsvětlení dotykových ploch tato forma ovládání v horších světelných podmínkách úplně nejpohodlnější přece jen není. Již známou vychytávkou Samsungu je utilita umožňující ovládání parametrů myší, což může být svým způsobem pro některé uživatele rychlejší a pohodlnější – oceníte ji, pokud častěji přepínáte mezi různými režimy při všestrannějším využití LCD.

Základní parametry displeje nenaznačují, že byste měli očekávat nějaký výrazný nadstandard v rámci dané kategorie, jejíž základ tvoří TN panely – odezva činí 5 ms, pozorovací úhly se pohybují papírově (i v praxi) na horší úrovni 160 °, jas činí velmi slušných 400 cd/m2 a základní hodnota kontrastu 1 000 : 1. Jediným výrazněji horším parametrem je maximální spotřeba dosahující úrovně až 100 W, jde však patrně o maximální hodnotu, které, jak se dá očekávat, displej většinou nedosáhne. Samsung nabízí velmi slušnou polohovatelnost s možností sklápění, otáčení na úrovni podstavce i nastavení výšky a pivot (otočení obrazovky o 90 °). Vedle DVI-D a VGA je k dispozici konektor HDMI a USB hub na boku stojanu se dvěma porty pro připojení periferií. Dvojice dvouwattových reproduktorů vás kvalitativně uspokojí opět spíše pro základní zvukovou signalizaci.

O předpokládané univerzálnosti použití vypovídají funkce, jako je dynamický kontrast, který dovoluje podle údajů výrobce dosáhnout poměru až 10 000 : 1 pomocí řízení jasu a hodnoty gamma u tmavých či světlých scén. Při práci lze volit ze široké nabídky režimů zobrazení s různými hodnotami jasu a kontrastu podle typu činnosti – pro zpracování textu, filmy, surfování internetem, hry, dynamické zobrazení atd. Funkce MagicBright využívá dynamický gamma filtr pro zlepšení barev, který zvláště při využití volby „Inteligent“ poskytuje slušné výsledky, ale náročnější uživatel asi vsadí raději na důslednou kalibraci a tuto funkci vypne. K dispozici jsou v menu OSD i tzv. barevné efekty (zobrazení ve škále šedé, sépiový efekt atd.), které se hodí ani ne tak pro běžné využití, jako spíše pro práci s grafikou či fotografiemi.

Byť se základní technologií TN odpovídající cenové kategorii tento SyncMaster svůj stín překročit nemůže, jedná se nadprůměrnou variaci na toto téma.

Kvalita a vyrovnanost obrazu je z hlediska podsvícení, jasu i kontrastu velmi dobrá. Silnou stránkou monitoru je ale především barevné podání, které je hned při prvním zapnutí bez úprav nastavení na velmi dobré úrovni a naprostá většina uživatelů bude plně spokojena bez jakékoliv manuální kalibrace. Mluvíme-li o kategorii TN, pak lze barvy označit za nadprůměrné. A to i přesto, že barevný gamut podobně jako třeba u BenQ odpovídá pouze sRGB. Potěší také ostrý, výborně čitelný text. Během přehrávání videa jsme na žádné záludnosti nenarazili, monitor zvládá i rychlé scény velmi dobře bez větších problémů, občas ale k mírnému rozmazání přece jen dojde. Pokud hledáte univerzální displej s dobrým podáním barev za přijatelnou cenu, jeví se tento model Samsung jako dobrá volba.