Hlavní navigace

Test: Barevné laserové tiskárny do 10 tisíc (1. část)

22. 6. 2008

Sdílet

Levné laserové tiskárny možná nenabízejí nejvyšší výkon, pro menší pracovní skupiny či jednotlivé uživatele, kteří potřebují mít barevné tiskové zařízení při ruce a přitom měsíčně netisknou příliš velký objem dokumentů, jsou však ideální.

Levné laserové tiskárny možná nenabízejí nejvyšší výkon, pro menší pracovní skupiny či jednotlivé uživatele, kteří potřebují mít barevné tiskové zařízení při ruce a přitom měsíčně netisknou příliš velký objem dokumentů, jsou však ideální.

My jsme se v našem testu zaměřili na nejnižší segment barevných laserových tiskáren pro formát A4 s cenou do 10 tisíc Kč bez DPH, jež mohou zaujmout nejen pořizovacími náklady a kompaktním provedením, ale často i překvapivým výkon. V několika dílech tohoto testu porovnáme vlastnosti následujících tiskáren:
  • Brother HL-4050CDN
  • Canon Laser Shot LBP5000
  • HP Color LaserJet CP1515n
  • Lexmark C530dn
  • Oki C3450
  • Xerox Phaser 6125
Jestliže jsme jako základní kritérium při specifikaci tohoto testu stanovili maximální cenovou hranici 10 000 Kč, je třeba dodat, že byť lze mluvit o nejnižším cenovém segmentu na trhu barevných laserových tiskáren, setkávají se zde různé kategorie produktů. Spadají sem levnější modely s nižší rychlostí (např. 8 str./min) a malou doporučenou měsíční zatížitelností, i základní modely spadající do výkonnostně vyšších kategorií s předpokládanou větší měsíční zatížitelností a s cenami kolem nebo těsně pod 10 tisíc Kč.

Kompaktní a výkonné
V rámci našeho testu můžeme do skupiny méně výkonných, levnějších, ale také kompaktnějších tiskáren zařadit produkty firem Canon, HP, Oki a Xerox, které lze doporučit pro průměrné objemy tisku 500 až 2 500 stran měsíčně, případně maximální zatížitelnost 30-40 tisíc stran za měsíc. K výkonnějším produktům patří tiskárny Brother a Lexmark určené pro špičkové měsíční zátěže až 60 tisíc stran nebo v průměru 3-5 tisíc stran za měsíc. U těchto modelů lze obecně počítat s o něco vyšší pořizovací cenou, ale zároveň s výhodnějšími provozními náklady. Jak se však ukazuje, nemusí to být pravidlem.

Co se týká technologie tisku, v letošním roce u aktuálních modelů dnes už jednoznačně dominuje jednoprůchodový tisk, můžete tedy směle očekávat, že hodnoty rychlosti tisku v barvě a v černobílém podání budou buďto shodné, nebo se budou pohybovat na velice blízkých hodnotách, i když rychlost prvního výtisku se může stále lišit. Také tisk náročnější grafiky může trvat o něco déle, nicméně důležité je, že nebudete muset čekat zbytečně dlouho při tisku běžných dokumentů, které obsahují převážně text obohacený pouze o barevné logo. Téměř všechny testované produkty jsou již v základu vybaveny síťovou kartou, lze je tedy snadno využívat jako tiskárny pro menší pracovní skupiny, které měsíčně vygenerují menší objem tisku. Výjimkou je Canon – testovaný vzorek byl síťovou kartou vybaven, ta však není součástí základní ceny.

Zároveň můžete počítat i s dobrou softwarovou výbavou, kde výrobci vedle základních ovladačů nabízejí běžně také utility pro sledování stavu tiskárny, základní správu v síti atd.
Orientační tiskové náklady jsme vypočetli na základě cen tonerových kazet a tiskových válců (pokud nebyly součástí cartridge typu vše v jednom, jaké využívají Canon, HP a Xerox).
K dalším položkám by patřily přenosový pás či zapékací jednotka, ty však mají na cenu marginální vliv a jejich životnost je většinou tak vysoká, že při nižších objemech měsíčního tisku během doby životnosti ani nemusí dojít k jejich výměně. Jinak tomu může být zejména u zařízení Brother a Lexmark, určených pro vyšší měsíční objemy tisku. Tito výrobci dodávají tonerové kazety ve dvou provedeních (jak je u větších modelů běžné), pro výpočet tiskových nákladů jsme tedy počítali s těmi výhodnějšími.

Brother HL-4050CDN
Firma Brother nám poskytla model, který patří mezi její nejčerstvější novinky a v našem testu se řadí mezi ty výkonnější produkty. K testovanému modelu je třeba dodat, že HL-4050CDN naši cenovou hranici nezanedbatelně přesahuje, to je ale dáno tím, že jsme k testu dostali model obsahující duplexní jednotku pro automatický oboustranný tisk. Výrobce však nabízí s výjimkou této vlastnosti zcela identickou barevnou tiskárnu HL-4040CN (se síťovým adaptérem, ale bez duplexu), který svou doporučenou cenou přesně odpovídá námi zvolené hranici.

Oba tyto modely na vás během minuty vychrlí až 20 stran. Tento údaj přitom platí pro černobílé i barevné úlohy. Výrobce sice neuvádí maximální ani průměrnou zátěž, vzhledem k výkonu a robustnějšímu provedení lze ale očekávat, že spadají do kategorie zařízení pro vyšší objemy měsíčně vygenerovaného tisku, a jsou vhodné vhodná pro špičkové zatížení v orientační výši 50-60 tisíc stran za měsíc, potažmo pro tisk průměrně 3-5 tisíc stran za stejné období.

S těmito údaji koresponduje také vyšší váha blížící se 30 kg i rozměry, nejedná se tedy o kompaktní tiskárnu pro ty, kdo chtějí malé zařízení umístěné přímo u pracovního stolu. Na druhou stranu však můžete volitelně doplnit podavač pro rozšíření standardní vstupní kapacity (250 listů) – pro zjednodušení běžné obsluhy si můžete dokoupit zásobník pro dalších 500 listů papíru. Vedle toho tiskárna nabízí také víceúčelový deskový podavač, který pojme až 50 listů. Kladně hodnotíme také na tak velké zařízení poměrně tichý provoz. Tiskárna nabízí ve standardu USB, paralelní i ethernetové rozhraní a užitečným doplňkem je pak USB pro připojení flash disku a tisk přímo z něj. Je připraveno i pro fotoaparáty vyhovující dnes již běžně rozšířenému standardu PictBridge.

Brother podporuje jazyky PCL6 a BR-Script3 (emulaci PostScriptu 3) a všechny běžné klientské platformy včetně Linuxu a Mac OS. Grafika vypadala na pohled poměrně dobře a detailně, i když barevné podání bylo trošku mdlé a posun barev do studenějších odstínů (při defaultním nastavení) byl dosti znatelný. K dispozici je však více režimů a obvyklé možnosti ručního nastavení v ovladači. Obecně tiskárna poskytuje slušnou kvalitu tisku vyhovující běžným kancelářským potřebám a bude zajímavá zejména v kombinaci s velmi dobrým poměrem ceny a výkonu (s velmi dobrými časy prvních výtisků) a zajímavými náklady na tisk, které se pro černobílé stránky dostává pod úroveň 0,40 Kč a pro barvy pod 2,70 Kč.

Canon Laser Shot LBP5000
Model LBP5000 je při svých 16 kg jednou z nejlehčích tiskáren tohoto testu, která je na první pohled charakteristická svojí orientací „na výšku“. Čtyři kazety s tonery a tiskovými válci jsou umístěny nad sebou za předním krytem, s nímž se zároveň odklápí přenosový pás. Znamená to, že při výměně spotřebního materiálu máte velmi snadný přístup k běžně nahrazovaným dílům, a jelikož Canon využívá spotřební materiál typu vše v jednom (kazety s tonery obsahují také tiskové válce), základní údržba stroje je maximálně snadná i pro běžné uživatele.

Laser Shot LBP5000 představuje nejnižší model v řadě barevných laserů Canonu a nominálně se jedná o méně výkonný model – rychlostí 8 str./min v barvě se nachází na stejné úrovni jako tiskárna HP, nicméně oproti ní tiskne (opět s 8 str./min) o něco pomaleji monochromaticky. Časy prvních výtisků přitom neklesly pod hranici 20 sekund, to však nevybočuje z běžného rámce této výkonnostní kategorie. Standardní vstupní zásobník pro 250 listů doplňuje manuální podavač pro jeden list.

Tiskárna využívá hostitelský tiskový systém založený na technologii CAPT (Canon Advanced Printing Technology) a pracuje se základním rozlišením 600 x 600. Pro lepší výsledky výrobce využívá technologii vyhlazování AIR (Automatic Image Refinement), která umožňuje dosáhnout ekvivalentu rozlišení 9 600 x 600 dpi. Kvalita tisku byla velmi dobrá, a to jak co se týká ostrého písma, tak pokud jde o grafiku a barvy. Ty byla příjemné a živé, i když opět docházelo k mírnému posunu odstínů, v ovladači je ale možné provést poměrně přesné doladění. Jediným zásadnějším nedostatkem byly občasné problémy se soutiskem barev u rastrové grafiky.

Počítáte-li s nasazením v síti, počítejte současně i s tím, že příslušnou kartu LAN můžete získat volitelně za peníze navíc, v základu je k dispozici jen USB 2.0. Kromě toho je možné rozšířit také vstupní kapacitu, a to až na 500 listů. LBP5000 jako adekvátní volbou pro menší objemy tisku při solidní výstupní kvalitě. Doporučenou koncovou cenou (bez DPH) a tiskovými náklady však srovnatelně výkonné konkurenty mírně převyšuje.


Pokračování testu naleznete v článku Test: Barevné laserové tiskárny do 10 tisíc (2. část).