Hlavní navigace

Test Drive Unlimited

10. 5. 2007

Sdílet

Značka Test Drive je s virtuálním závoděním spjata stejně jako naše politická scéna se skandály, a podtitul Unlimited, kterým se honosí nejnovější díl téhle série, dává tušit něco speciálního. A také že ano.

Značka Test Drive je s virtuálním závoděním spjata stejně jako naše politická scéna se skandály, a podtitul Unlimited, kterým se honosí nejnovější díl téhle série, dává tušit něco speciálního. A také že ano.



Test Drive Unlimited je v podstatě masivně multiplayerovými online závody, ve kterých můžete měřit své síly s mnoha dalšími virtuálními i živými jezdci. Nejde ovšem jen o klasické závodění proti ostatním, ale o komplexní život pouličního závodníka. V úvodu si vyberete jednoho z několika herních avatarů a rozkoukáváte se na havajském ostrově Oahu. Máte samozřejmě nějaké peníze, takže si koupíte nějaký ten bejvák – samozřejmě žádné honosné sídlo, ale hlavně že si v něm můžete odpočinout a zaparkovat svoji první káru. Auto, které si v úvodu budete moci vybrat z několika nabízených modelů, samozřejmě také nepatří k žádné špičce, ale úplná kraksna to také není.



Jakmile se takhle zařídíte, můžete vyjet na obhlídku ostrova. Vývojáři se chlubí tím, že layout silnic odpovídá skutečnému dopravnímu systému na Oahu, což jim klidně budeme věřit, i když jsme na Havaji nikdy nebyly a ze zeměpisu ve svých studentských letech obvykle obdržela většina redakce známku nejkulatější. To ale vlastně není zas tak důležité, zajímavější je, že silnice jsou vcelku logicky propojeny a dost těžko se může stát, že byste třeba zabloudili. Po celém ostrově je už v úvodu k prozkoumání mnoho zajímavých míst, přičemž vždy poprvé k nim musíte dojet vždy po svých (pneumatikách), poté je již můžete navštěvovat pomocí rychlého přesunu po mapě. Mluvíme samozřejmě hlavně o autosalonech různých světových výrobců aut a motorek, a také o závodech.



Tratě nabízejí různé disciplíny, od tradičních okruhů či sprintů až po úchylnější kousky, jako je třeba co nejrychlejší průjezd místem s policejním radarem (á la Need for Speed: Most Wanted). Závodit samozřejmě budete proti ostatním hráčům, ale autoři připravili i mnoho tratí pro singleplayerové vyžití, tedy pro souboje s jezdci ovládanými počítačem. Závody lze libovolně opakovat, takže i méně zkušení závodníci, kteří by od ostatních hráčů dostali na... no, řekněme na frak, si mohou postupně pilovat své jezdecké umění pěkně v klidu a navíc střádat peníze.



Okolo těch se samozřejmě točí vše. Kromě toho, že si budete postupem času pořizovat lepší a lepší vozy i motocykly, si také třeba časem koupíte pořádný dům. A pořádný dům rovná se větší garáž pro vaše plechové miláčky. Mimochodem, těch je ve hře opravdu požehnaně a zastoupeny jsou snad všechny známé značky; při výběru auta samozřejmě budete kromě svých preferencí posuzovat i jejich jízdní vlasnotsti – vcelku klasicky rychlost, akceleraci, brzdy a ovládání. Ovšem vylepšováním vozového parku vaše snažení zdaleka nekončí. Ti, kdož dbají na svůj vzhled, se mohou i pořádně oháknout, i když k získání toho kterého oblečení je obvykle nutné vyhrát nějaký speciální závod.



Graficky je Test Drive Unlimited opravdu pěkně zpracován, a to samé lze vlastně říci o všech aspektech tohoto titulu. Hratelnost a je fajn, potěší i to, že se vývojáři snažili vytvořit opravdu user-friendly kousek, který potěší jak ostříleného hráče, tak příležitostného virtuálního závodníka. A nejen, že se pokusili, ono se jim to i zdařilo. Potěší jednoduché ovládání, velký výběr vozů i všeho dalšího, ale třeba i dobře vybalancovaná adrenalinovost. Všem příznivcům rychlých kol, kteří vlastní solidní připojení k internetu, tenhle titul vřele doporučujeme. A pro úplnost dodáváme, že kromě pécéčkářů se na Oahu mohou vydat i majitelé platforem Xbox 360, PlayStation 2 a PSP.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 8,5
Výrobce: Eden Games
Vydavatel: Atari
Distributor pro ČR: SeVeN M
Lokalizace: manuál
Cena: 1299 Kč
Multiplayer: ano