Hlavní navigace

Test Drive Unlimited 2 – závodní ráj bez duše

26. 2. 2011

Sdílet

První Test Drive se dá považovat za průkopníka závodních her v otevřeném světě na next-gen platformách. Má ve svém žánru stále navrch, nebo jej konkurence už dávno převálcovala?

Test Drive Unlimited 2 má bohužel smůlu v tom, že jeho základní koncept volného ježdění po vizuálně přitažlivém herním prostředí už stihlo využít mnoho dalších her. Když se toto velice atraktivní jádro k tomu všemu spojí s výborným jízdním modelem a zajímavým příběhem, vyjde z toho něco jako Burnout: Paradise. V tomto kroku však TDU 2 šlape vedle na plné čáře.

Bez příběhu nejsou koláče

S velkou silou totiž přichází zodpovědnost. Když pro nás tedy tvůrci z Eden Games udělali obrovskou herní plochu, měli si uvědomit, že je potřeba i kvalitního příběhu nebo dalšího vodítka, které by hráče po dvou rozlehlých ostrovech provedlo. Test Drive 2 se přitom už od začátku tváří jako titul se silným dějem, když vás nechá vybrat si vlastní postavu a v pohledu první osoby vás nechá procházet se domem s vaší domnělou přítelkyní, jež vám k narozeninám naděluje drahé auto. Celé se to nicméně ukáže být snem, a vy se probouzíte se svou postavou jako osobní sluha oné ženy, která je nyní neuvěřitelně arogantní a velmi otravná.

Po splnění několika úkolů pro tuto ztělesněnou rozmazlenost se vaše postava dostane do série závodů, které jsou na ostrově Ibiza zjevně hodně populární a natáčejí se pro jednu televizní stanici. Hned na počátku, kdy přijdete do styku s ostatními postavami hry, si na sto procent všimnete toho, jak špatně na tom příběhově hra je. Počínaje charaktery a jejich namluvením, které je skutečně otřesné (jak zvukově, tak i obsahově) a mnohdy ani nekoresponduje s otevíráním pusy té které postavy, přes uměle působící systém zadávání úkolů přes telefon, až po celkový mechanizmus růstu hráče.

Šampionáty na tisíc způsobů

Abyste si totiž mohli kupovat všechny věci, které vám tak ostražitě připomínají postavy kolem vás (jen krásní lidé mohou být v televizi, proto plastická chirurgie), musíte se účastnit mnohých šampionátů, sestávajících z několika různých disciplín. Ještě předtím je však potřeba si zvolit, v jaké třídě budete závodit: je zde Asphalt, Off-Road a Classic. V rámci těchto tříd si pak můžete vybrat auto, jež potřebujete k tomu, abyste se mohli zúčastnit daného šampionátu (vyšší úroveň Asphaltu například A2).

Tyto soutěže se poté rozdělují do avizovaných disciplín. Nejvíce se pravděpodobně setkáte s klasickým závodem na více kol, ale i s časovkou či speciálním závodem, kde body získáváte za rychlou jízdu. Za zmínění však rovněž stojí i obdobný rychlostní závod, v němž však rychlost měří radary různě umístěné na působišti závodu.

Za vydělané peníze můžete investovat do vaší sbírky aut u několika odlišných prodejců, do nemovitostí (ty slouží zejména jako sklad aut – dražší mají v garáži více místa) či třeba do šatníku. K odemknutí luxusnějších kousků je nicméně potřeba se angažovat v dalších oborech mimo závodění, hodnotí se totiž i prozkoumávání ostrova, nacházení porůznu ukrytých vraků aut nebo interakce s online hráči.

Online bez přestání


Zajímavé na Test Drive Unlimited 2 totiž je, že je neustále v online režimu. Máte-li tedy Gold účet, stačí jen spustit hru a začít jezdit, a brzy se potkáte s dalšími závodníky. S těmi lze pořádat soutěže podle libosti či založit klub, do nějž pozvete vybrané přátele a budete závodit za něj – což rozhodně není špatná představa. Jestliže tedy máte s kým hrát, multiplayer vás rozhodně chytne a nepustí.

Je to však jízdní model, jenž dělá z běžného ježdění a závodění něco míň než konkurence. Většina aut, s kterými se ve hře setkáte, totiž neuvěřitelně plavou a kloužou, ačkoliv se to dá zčásti napravit zakoupením dražšího auta či jiné třídy automobilů. Pro ty netrpělivé z vás nicméně pozor - nezahazujte ovladač po prvních pěti minutách hraní, na řízení je totiž potřeba pracovat též -, jakmile si tedy zvyknete na míru podkluzování a zjistíte, co od kterého vozu čekat, hned se vám bude jezdit lépe. Škoda ovšem toho, že chybí nějaké viditelný model poškození, oděrky na autech jsou totiž jediné, čeho se při demolici dočkáte.

Prosluněná Havaj

Nejhezčí každopádně je právě vizuální stránka hry, jež vás zejména v takovéto zimě dokáže příjemně zahřát u srdíčka. Trpíte-li z letošní tuhé zimy kašlem, váš lékař by vám kromě čaje měl předepsat pořádnou dávku prosluněné Havaje, což je druhá lokace, vstříc které se v rámci dějové linky vypravíte. Věřte nám, že projíždění se při vyhlídce na azurové moře nikdy nebylo příjemnější a léčivější. K prohlížení okolí vás vede i jedna z aktivit, do nichž se můžete v rámci vydělávání zapojit, a sice fotografování. Funguje to jednoduše: ve studiu získáte seznam míst, která musíte vyfotit s určeným automobilem a za daného počasí (zjednodušenou předpověď najdete doma v televizi).

Test Drive Unlimited 2 je nicméně promarněný potenciál. Nebýt mdlého příběhu a neskutečně odpudivých a špatně namluvených postav, šlo by jistě o jednu z nejlepších závodních her tohoto roku. Se svými mouchami se však potápí do vod průměrných her a po boku starších a zapomenutých Need for Speed se vydáváním nových patchů snaží zachránit alespoň něco. Už kvůli vysoce atraktivnímu prostředí je i přesto dostatek důvodů, proč hru alespoň vyzkoušet, snad tedy závodní nadšence zabaví.

(recenzována byla verze pro Xbox 360)

Byl pro vás článek přínosný?