Hlavní navigace

Test: Garmin Oregon 550 – dotyková navigace s fotoaparátem

Sdílet

 Autor:
Oregon 550 má nově zabudovaný 3,2 megapixelový fotoaparát se 4x digitálním zoomem, přepracovaný elektronický kompas a jasnější displej.

Patříte-li mezi příznivce navigačních přístrojů, pěší turistiky a geocachingu, pak vám jména Garmin a Oregon jistě něco říkají. Garmin Oregon byl v roce 2008 první dotykovou navigací pro pěší turistiku (byť podporoval i navigaci v automobilu a na kole). Zaoblený přístroj, který dobře padne do ruky, dá se pomocí karabiny pověsit na poutko kalhot či vestu a dokáže majitele dovést k cíli na silnicích, pěšinách i v lesním porostu, ocenila celá řada spokojených majitelů.

V roce 2009 byl představen nástupce s modelovým označením Garmin Oregon 550, nabízený ve třech prodejních verzích, lišících se dodávanými mapovými podklady. Přístroj má stejné vnější rozměry a hmotnost jako jeho starší sourozenec, liší se od něj však barvou vnějšího plastového obalu a několika zajímavými funkcemi. Nejvýznamnější změna je patrná při pohledu na zadní stranu navigace, kde se objevil zabudovaný objektiv vestavěného fotoaparátu se snímačem 3,2 megapixelu a s možností čtyřnásobného přiblížení fotografovaného objektu. V ovládání proto přibyla nová funkce fotografování, a protože hovoříme o navigaci s fotoaparátem, nikoho snad nepřekvapí, že pořízené snímky obsahují také informace o zeměpisné šířce a délce, takže na místo fotografování je možné kdykoliv zajít znovu.

Garmin Oregon 550


Druhou významnější změnou je přepracování kompasu, který u nového Oregonu funguje v jakékoliv poloze přístroje (u modelu 300 byl kompas také, ale pracoval jen ve vodorovné pozici). Dražší modely 550t a 550t Pro by podle údajů výrobce měly být vybaveny jasnějším displejem. Subjektivně se zdá být displej jasnější, ale je otázkou, zda je na vině stáří a časté používání modelu Oregon 300 nebo se skutečně jedná o silnější podsvětlení novinky. Pravdou však zůstává, že pro čtení mapy je nutné „třístovku“ i „pětsetpadesátku“ rozsvítit, protože s vypnutým podsvětlením je zobrazení mapy velmi mdlé.

Garmin Oregon 550


Po krátkém používání Oregonu 550t je zřejmé, že rychlost vyhledání družic a schopnosti dovést uživatele k určenému cíli jsou v podstatě srovnatelné se starší „třístovkou“. Lepší fungování kompasu v jakékoliv poloze zařízení je určitě přínosné, poměrně kvalitní snímky odpovídají fotografiím pořízeným mobilním telefonem (se snímačem 3,2-5 mpix). V běžném denním osvětlení budou fotografie krásně barevné a poměrně ostré, v šeru jejich kvalita samozřejmě klesá a objeví se méně či více výrazný šum. Zabudování fotoaparátu je příjemným doplňkem navigačního přístroje, avšak zřejmě nebude důvodem, proč byste měli prodat Oregon 300 a spěchat pro model 550. Pokud ještě navigaci s dotykovým ovládáním nevlastníte, je Oregon 550 o něco dražší, ale v souhrnu všech funkcí jednoznačně lepší volbou. Neznamená to však, že již není co zlepšovat. Uživatelé sice oceňují možnosti bezdrátového přenosu dat mezi jednotlivými navigacemi Garmin a podporu připojení měřiče tepové frekvence, zvykli si na informace o východu a západu slunce a o doporučených časech rybolovu, stále však marně čekají na implementaci bezdrátové (Wi-Fi nebo Bluetooth) komunikace mezi navigacemi dalších výrobců a mezi navigací a mobilním telefonem. Možná se dočkají v další verzi.

Garmin Oregon 550


Technické údaje:

CS24

Garmin Oregon 550t
Displej : dotykový, 38 x 63 mm, úhlopříčka 76 mm, 65 000 barev, rozlišení 240 x 400 bodů
Rozměry: 58 x 114 x 35 mm
Hmotnost: 193 g
Napájení: 2 x AA baterie, maximální výdrž 16 hodin
Voděodolnost: Ano
Dotyková obrazovka: Ano
Vysoce-citlivý přijímač: Ano
Autorouting:Ano
Electronický kompas: Ano
Barometrický výškoměr : Ano
Geocaching mód: Ano
Outdoor GPS hry: Ano
Lov/ryby kalendář: Ano
Slunce/Měsíc Inko: Ano
Tabulky příliv/odliv: Ano
Výpočet plochy: Ano
Možnost přidat body zájmu: Ano
Prohlížeč obrázků: Ano
Bezdrátová technologie ANT: Ano
NMEA kompatibilita: Ano
Předinstalované mapy: Topografická mapa Evropy, TOPO Czech 3
Paměť: 850 MB vestavěná, rozšíření pomocí microSD karty
Waypointy/oblíbené/pozice:2000
Trasy: 200
Track log: 10.000 bodů/20 tras
Doporučená cena včetně DPH: 12 990 Kč

Garmin Oregon 550