Hlavní navigace

TEST: MSI P45D3 Platinum

17. 7. 2008

Sdílet

Základní deska MSI P45D3 Platinum je jednou z prvních modelů na našem trhu, které se mohly pochlubit zcela novým čipsetem společnosti Intel, a to přesně Intel P45. Právě proto jsme si ji vybrali ke krátkému testu.

Tato novinka patří do poslední generace čipsetů Intel pro patici LGA775, neboť koncem roku a začátkem dalšího budou nahrazeny modely pro zcela novou patici a procesorovou mikroarchitekturu. Oproti předchozí generaci Intel P35 aktuální čipová sada P45 přináší pouze několik málo změn, defakto se jedná jen o dopilování vlastností, které tomuto čipsetu chyběly. Intel P45 nabízí podporu pro mikroprocesory Intel v patici LGA775 se systémovou sběrnicí 800, 1 066, 1 333 a 1 600 MHz, stejně tak je možno použít paměti DDR2 do 800 MHz nebo DDR3 do 1 333 MHz, oproti P35 přibyla taktéž i podpora pro režim ATI CrossFire a to tak, že 16 linek PCI Express 2.0 se může rozdělit na 2x8 nebo 1x16. Další vylepšení je ukryto v podobě inovované verze jižního můstku, který má navíc dva SATA konektory (celkem tedy může nabídnout podporu osmi SATA zařízením).




Samotná základní deska MSI P45D3 Platinum disponuje čtyřmi sloty pro DDR3 paměti, dvěma PCI Express 2.0 x16, dvěma PCIe x1 spolu s dvěma PCI sloty, v základní výbavě nechybí snad nic ze současného high-endu – mimo jiné efektní a účinné chlazení Heat-Pipe čipsetu, eSATA, Firewire a další. Pokud bychom měli hodnotit výkon desky v defaultním nastavením, žádný výkonnostní nárůst jsme nezaznamenali, naopak díky použitým pamětem DDR3 pracujícím na frekvenci 1 066 MHz (je stejná jako systémová sběrnice FSB procesoru) jsou výsledky slabší než modely s Intel P35 a DDR2 paměťmi. Tento stav má přínos snad jen v nižší spotřebě systému.



Zcela opačná situace ale nastane (a ta se od této desky vyloženě očekává), pokud uživatel sáhne k přetaktování procesoru, a tím pádem i k navýšení pracovní frekvence pamětí DDR3. Deska je totiž vybavena nejmodernějšími technologiemi zajišťujícími účinné přetaktování označené souhrnným názvem DrMOS. Díky tomu lze dosáhnout velmi snadno a stabilně dosáhnout frekvence FSB přes 2 000 MHz (500 MHz reálné frekvence) a tím pádem lze bez větších problémů nastavit frekvence pamětí DDR3 na 1 800 MHz a více. Nemá cenu popisovat více informací, snad jen jeden výsledek za všechny – Intel Celeron Dual-Core E1200 pracující na frekvenci 1 600 MHz se nám podařilo rozchodit na velmi slušných 3 464 Hz, což je 8x 433 MHz.



Výkon ale není vše a od high-endové základní desky očekáváme také naprostou stabilitu, bezchybný provoz a dlouhou životnost použitých komponent. Tento předpoklad plní vybraný model na jedničku, neboť je osazen pevnými kondenzátory, dvoufázovým napájením čipové sady a operačních pamětí a Power-PAK mosfety. Stejně tak bylo při návrhu desky hleděno na maximální úsporu energie a na vhodný layout, neboť deska má mít až o deset procent nižší spotřebu než konkurenční modely a komponenty na motherboardu jsou rozmístěny tak, aby se i při plném obsazení daly chladit. Dobrým příkladem je mezera mezi PCIe x16 sloty, kde vznikne i při osazení dvou dvouslotových karet mezera pro chlazení, nebo například nižší teplota severního a jižního můstku díky chlazení Heat-Pipe trubicemi. Deska nabízí i další benefity v podobě spínacích tlačítek (Power, Reset), switche pro snadné přetaktování nebo několik LED diod oznamujících nejen stav systému, ale i správnost zapojení jednotlivých komponent (procesor, VGA karta a paměti).



Verdikt:
Základní deska MSI P45D3 Platinum je určena pro náročné uživatele, kteří plánují využít svůj počítač na maximum a vytěžit z každé komponenty to nejlepší. Zároveň se však nevyplatí upgrade těm, kteří již vlastní systém s čipsetem Intel řady 35, neboť výkonnostní nárůst je mizivý. Pokud se však rozhodnete pro tuto základní desku, zklamaní nebudete – za hodně peněz vám nabídne to nejlepší pro současné mikroprocesory Intel včetně výborného přetaktování, účinného chlazení a zároveň nabídne kvalitní komponenty pro dlouhou životnost. Jen ten BIOS by mohl být lépe vyladěný, ale to by měly opravit budoucí updaty, kterých se jistě dočkáme.

- - Petr Matuška

CS24