Hlavní navigace

Test: Samsung LE40B650

21. 5. 2009

Sdílet

 Autor:
Samsung LE40B650 poskytuje za doporučenou cenu výborný obrazový výkon s hlubokou černou, prokreslenými detaily a živými barvami.

High-definition LCD televize Samsung LE40B650 s úhlopříčkou 40“ (102 cm) spadá do střední třídy, to znamená, že nabízí za přijatelnou cenu všechny vlastnosti, které kdy bude většina diváků potřebovat, to v solidním a spolehlivém provedení. Samsung se na modely střední třídy v poslední době ve zvýšené míře soustředí, nakonec se mu v této kategorii vždy výborně dařilo, a získal si velmi dobrou pověst.

Čím určitě LE40B650 vyčnívá je design. Celý lesklý rámeček má slabý průhledný přesah s tmavě červenou linkou a spodní hrana je trojúhelníkově zúžená, což dodává televizi vzdušný a elegantní vzhled (i když zde je na místě upozornit, že není zcela jisté, jestli se bude u nás televize dodávat i ve variantě s červenou, nebo jen v černé). Ne že by to byla nějaká postmoderní extravagance, nicméně je to rozhodně příjemné zpestření v záplavě černých či tmavě šedých obdélníků. Podobně je designově řešen i čtvercový stojan, i když vzhledem k lesklému provedení je na něm dobře vidět prach a jiné nečistoty.

Nabídka vstupů a výstupů je více než slušná a nemusel by se za ní stydět kdejaký dražší model. Nápadné jsou zejména dva USB konektory, s čímž se u HDTV jen tak nesetkáme - první lze využít klasicky pro externí USB flash disk a z něj přehrávat video, hudbu a prohlížet obrázky, do druhého pak můžete instalovat volitelný Samsung Wi-Fi dongle za cenu kolem 1500 korun, který zajišťuje bezdrátové připojení k síti, respektive k internetu. Tento ovšem není součástí standardní dodávky a my jsme se k síti připojili přes ethernetový DLNA port na zadní straně, který po připojení k počítači umí i přehrávat multimédia. Nabídka formátů je velmi rozsáhlá, AVI zahrnuje DivX, Xvid, motion JPEG aj., dále MKV, WMV, MP4, 3GP, z hudby výběrem MP3, WMA, AC3 a WAV. Vše přes USB flash disk, USB Wi-Fi i DLNA síťový port.

Samsung LE40B650


Tři HDMI na zadní straně doplňuje jeden na boku, což dává slušné čtyři HDMI konektory, dále má LE40B650 PC VGA vstup, komponentní a kompozitní audio a video, 3,5mm audio vstup i výstup, Common Interface slot, optický audio výstup a samozřejmě 2x SCART a anténní vstup, přičemž televize má analogový i digitální tuner.

Ovládací menu televizoru je velmi přehledné a srozumitelné, přičemž rozdělení mezi základní a pokročilá nastavení umožňuje rychle přizpůsobit obraz a zvuk občasnému divákovi, i pokročilým odborníkům vyhrát si s jednotlivými technickými volbami. Grafické provedení je podařené se světle oranžovým textem na tmavě modrém až černém pozadí, to doplněno animovanými grafickými ikonami. Daní za to jsou ovšem pomalejší reakce grafického prostředí, rozhodně by tedy neškodila možnost zvolit nějaké rychlé jednoduché textové menu.

Jednotlivá nastavení včetně například rovnováhy barev v šesti osách (červená, zelená, modrá, světle modrá, fialová, žlutá) mohou být uložena individuálně pro každý vstup, takže je nemusíte přepínat podle toho, zda zobrazujete obraz ze satelitního vysílání či z počítače. Mezi dalšími nastaveními jsou upravení gamma odezvy, šíře barevného prostoru, úrovně černé a tělových tónů a také vypnutí dynamického kontrastu. Kdo by chtěl hrát na televizi hry, toho potěší speciální herní režim, který snižuje zobrazovací zpoždění (input-lag) z přibližně 90 ms na 30 ms (ten zároveň vypíná 100Hz vyhlazování).

Televizor nabízí 100Hz zobrazení „Motion Plus“ pro plynulejší obraz. Tato technologie spočívá v dopočítávání chybějících snímků a jako taková není vždy bezchybná. Proto je důležitá možnost si přizpůsobit co nejvíce parametrů vyhlazování a naštěstí LE40B650 toto umožňuje. 100Hz Motion Plus lze vypnout či zvolit „Clear“ pro nejméně agresivní úpravy obrazu, uprostřed je „Standard“ a nejsilnější vyhlazování je „Smooth“ a jako obvykle to nejlepší - vlastní nastavení „Custom“. Tam můžete pečlivě přizpůsobit stupeň interpolace mezi jednotlivými snímky ve dvou pro stupnicích - redukce rozmazávání a redukce trhání.

Internet v televizi se stává v poslední době oblíbeným tématem a způsobem, jak zviditelnit své produkty. Výrobci uzavírají smlouvy s poskytovateli obsahu a toto následně masivně propagují. Nejinak je to mu u Samsungu, který svou novinku také vybavil přístupem k internetu. Popravdě to vlastně není plnohodnotný přístup jakého byste dosáhli, kdybyste prostě televizi připojili k počítači a brouzdali po netu, místo toho se LE40B650 přihlásí ke speciálními portálu Samsungu, skrz který si můžete prohlížet nabídku vybraných smluvních partnerů, mezi nimiž zaujmou hlavně YouTube, Flickr a Yahoo Widgety. Na to posledně zmíněné má do září Samsung exkluzivní smlouvu. Jedná se o množství malých JavaScriptů, které například zprostředkují zprávy z financí, o počasí a podobně. V zásadě jde o sofistikovanější teletext a popravdě skutečné uplatnění pro internetový přístup u LE40B650 jsme nalezli u prohlížení videí na YouTube. Za lepší volbu ovšem stále považujeme prostě připojit televizi k počítači, nakonec vzhledem k množství vstupů a nastavení je to otázka jednoduché změny video vstupu na dálkovém ovladači.

Samsung LE40B650


Ještě jeden bonus dostanete s televizí a to „Content Library“, což je směs fotografií, jednoduchých her, receptů, spořičů obrazovky a krátkých příběhů nahraných na části z celkového 1 GB interní paměti televizoru, přičemž podle Samsungu si více budete moci stáhnout v budoucnu z jeho stránek. Na chvíli to může být zábava, ale je to jen slabý odvar toho, co všechno se dá najít na internetu.

Kvalita obrazu nás příjemně překvapila. Černá je velmi hluboká, i když samozřejmě nedosahuje úrovně nabízené plazmovými televizemi, je zřejmě Samsung LE40B650 v tomto ohledu to nejlepší, co současné LCD s CCFL podsvícením nabízejí. Konkurovat mohou jenLCD s podsvětlním ze světelných diod (LED). Vedle černé i tmavé tóny a jejich přechody jsou velmi dobře zvládnuté.

Filmový zážitek ještě zvedlo vypnutí dynamického kontrastu. Sice je to věc, se kterou se výrobci rádi chlubí, zvláště pokud jde o LCD televize, nicméně praktický výsledek není příliš dobrý. Stálé přepínání maximální úrovně jase je rušivé, zvlášť když to televizor ne vždy stíhá. Lepší je proto dynamický kontrast vypnout a zlepšit subjektivně vnímaný kontrast například zapnutím malého světla umístěného za televizorem.

Barvy jsou živé a plné, navíc jsou díky širokému nastavění ještě dále přizpůsobit, pokud by vám například připadaly až příliš přesycené. Ve spojení s dobře nastavenou 100Hz technologií tak dostáváte špičkový filmový zážitek. Televizor si také bez problémů poradil s filmy ve 24 snímcích za sekundu (24p).

Nejlepších výsledků je dosahováno s videem v plném HD rozlišení 1920x1080. S čímkoli menším si LE40B650 také rozumí a kvalita převzorkování DVD videa je lepší než u jeho předchůdců, nicméně stále nedosahuje toho nejlepšího, co můžeme najít na trhu. Běžné televizní vysílání spolu s 100Hz vyhlazování vedlo občasně k trhnutí obrazu, nicméně to lze minimalizovat správným nastavením - režim Clear lze v tomto případě rozhodně doporučit.

Integrované stereo reproduktory s výkonem 2 x 10 W jsou poměrně dobré a stačí pro běžné sledování videa, zvláště pokud nejste nároční na basy, kde už přestávají stačit. Nicméně podobné situace je u mnoha podobných televizorů střední třídy a kdo chce lepší zvuk, měl by zvolit externí systém.

Dálkové ovládání je velmi povedené, výborné na něm je volitelné podsvětelní, takže ho lze pohodlně používat i ve tmě. Oceňujeme také dostatečnou velikost tlačítek i barevné zvýraznění těch nejdůležitějších funkcí - změna stanic a hlasitosti. Menší výhrada je k lesklému provedení, které vypadá hezky po vybalení, nicméně rychle začíná chytat nečistoty, zejména pot a prach.

Závěr

Samsung LE40B650 poskytuje za doporučenou cenu 35000 korun výborný obrazový výkon s hlubokou černou, prokreslenými detaily a živými barvami. Filmy i video jsou plynulé díky 100Hz vyhlazování a spoustu parametrů barev i digitálního upravování obrazu lze nastavit v přehledném menu. Výkon je velmi dobrý zvláště u Full HD 1080p filmů, nicméně poměrně dobře si televizor poradí i s videem v nižším rozlišení a s běžným televizním vysíláním. LE40B650 má velmi hezký design a nápaditý dálkový ovladač s podsvícenými tlačítky. Slabší je výkon integrovaného repro, nicméně na běžný provoz stačí.

Doporučená cena: 35000 korun (s DPH)

Test je z HD Worldu 2/2009.


Technologie panelu:

LCD (CCFL podsvícení)

Úhlopříčka:

40" (102 cm)

Rozlišení:

1080p (1920 x 1080 bodů)

Poměr stran:

16 : 9

Reproduktory:

2x 15 W

Konektory/rozhraní:

4x HDMI, PC VGA, 2x USB, komponentní video, kompozitní video, 2x SCART, DVI audio vstup, 3,5mm audio vstup a výstup, digitální audio výstup, CI slot, RS-232

Spotřeba:

220 W

Rozměry:

99,5 x 65 x 7,9 cm

Hmotnost:

14,5 kg

Byl pro vás článek přínosný?