Hlavní navigace

Testovali jsme U:fonův fofr internet

25. 7. 2008

Sdílet

Rozhodujete se mezi širokou nabídkou bezdrátového připojení k internetu, která je nyní k dispozici? Pak pro vás mohou být užitečné praktické zkušenosti s datovým tarifem U:fonův fofr internet, který nabízí nejmladší český mobilní operátor a jenž jsme měli možnost otestovat.

Rozhodujete se mezi širokou nabídkou bezdrátového připojení k internetu, která je nyní k dispozici? Pak pro vás mohou být užitečné praktické zkušenosti s datovým tarifem U:fonův fofr internet, který nabízí nejmladší český mobilní operátor a jenž jsme měli možnost otestovat.

Mobilní operátor U:fon má svoji síť postavenou na standardu CDMA (Code Division Multiple Access), který má v současnosti pro vybrané datové tarify k dispozici i konkurenční Telefónica O2. Do redakčního testu jsme dostali zapůjčený USB modem Axesstel MV110L (na obrázku vpravo), jenž využívá 3G technologii vysokorychlostního přenosu EV-DO (Evolution - Data Only), jejíž rychlostní strop je 3 100 Kbit/s. Jakých výsledků však dosahuje v praxi?

Axesstel MV110L se oproti staršímu přístroji AnyData ADU-510L, který U:fon nabízel od počátku provozu své sítě, vyznačuje řadou nových vlastností. Kromě toho, že podobně jako ADU-510L funguje i jako softwarový telefon, umožňuje přijímání hovorů bez připojení k PC (díky tomu, že je vybaven vlastní Li-Ion baterií) a je k němu možné připojit i externí anténu, která je v rámci balíčku od U:fona zdarma. Celý modem pak vyjde na 4 999 Kč (v e-shopu na 4 799Kč) se smlouvou na dobu neurčitou a na 2 999 Kč (v e-shopu na 2 799Kč), tedy stejně jako v případě AnyData ADU-510L. Nicméně nový model je díky své výbavě také o něco větší a těžší.

Přístroj dostanete v balení, jehož součástí je kromě samotného modemu i instalační 8cm CD, sluchátka s mikrofonem, USB kabel a napájecí adaptér. Samotný modem má vlastní tlačítko na zapínání a jednoduchý stavový displej, který ukazuje datum a čas, operátora, kvalitu signálu a stav nabití baterie. Kromě práci na baterii a síťový adaptér si modem vystačí ve většině případů i s napájením přes USB kabel. Kryty konektorů pro sluchátka, anténu, USB kabel a napájení jsou gumové a i když na jednu stranu jsou díky nim nepoužívané konektory chráněny proti prachu, zvlášť u napájení a připojení pro USB kabel krytka spíše častěji překáží (viz obrázek vlevo).

Instalace modemu není náročná, přiložené CD obsahuje ovladače pro 32bitové systémy Windows 2000, XP a pro 32bitové i 64bitové Visty. Pod Windows XP a Vistou proběhla instalace bez obtíží, se staršími Windows 2000 se SP4 se objevil problém v podobě hlášky „Driver was not installed“ a bylo potřeba provést instalaci manuálně. Nicméně vzhledem k tomu, že se jednalo o instalační CD verze 1.0 z předprodejních vzorků, lze očekávat, že uvedený problém bude ve verzích dostupných na trhu odstraněn. Kromě ovladače je nutné nainstalovat i aplikaci U:fonův fofr internet a volitelně také Axesstel RF Status Monitor, který umožní sledovat přijímaný signál, což je aplikace, která v základním softwarovém balíčku modemu AnyData ADU-510L chyběla.

Podobně také samotná aplikace (na obrázku vlevo) pro připojení k internetu oproti předchozí verzi dodávané s ADU-510L již umožňuje sledovat množství přenesených dat, což je při FUP limitu 2 GB/týden, který je pro U:fonův fofr internet stanovený, poměrně důležitá funkce. Nicméně by neškodila možnost přehledného logování a následné zobrazení historie těchto údajů, které jsou momentálně k dispozici vždy jen pro konkrétní přihlášení.

Připojování i odpojování modemu k síti pak každé trvá zhruba 5 vteřin, ovšem závisí to i na kvalitě signálu. Ten je samostatnou kapitolou, které se budeme nyní věnovat podrobněji.

Zapůjčený modem byl testován na několika místech Prahy, v jejím okolí a také v Plzni na místech, označených v U:fonově mapě jako dostatečně pokrytá pro datové přenosy. Vzhledem k tomu, že U:fon v posledních měsících zahustil svoji síť základnových stanic, je kvalita signálu překvapivě vysoká a naměřené rychlosti pro download dosahovaly v některých místech až 850 Kbit/s a pro upload až 450 Kbit/s, i když nejčastěji se pohybují kolem 600 Kbit/s pro download a 250-300 Kbit/s pro upload, což jsou však stále relativně dobré hodnoty pro běžnou práci s internetem. Rychlost se však při používání poměrně výrazně mění a kolísá až v řádu stovek Kbit/s, nicméně to souvisí pravděpodobně i s vlastností technologie CDMA, kde je rychlost downlinku ovlivňována aktuálním počtem uživatelů a objemem přenášených dat na konkrétním kanálu. Další rozdíly lze pozorovat v rychlostech přes den a v noci, kdy v nočních hodinách lze dosáhnout vyšších hodnot.

Pouze v jedné testované lokalitě v Praze 6, která je však označena jako pokrytá i uvnitř budov, byl signál již poměrně slabý a docházelo i k občasným výpadkům, průměrná rychlost uploadu pak byla kolem 150-200 Kbit/s, download se pohyboval v řádu desítek Kbit/s a i když se jedná o jedinou výjimku objevenou v rámci našich testů, nelze vyloučit, že jich může být ve skutečnosti více. Podobně je také opačně možné, že v oblastech, označených na U:fonově mapě šedivou barvou (znamenající dostatečné pokrytí jen mimo budovy), může být ve skutečnosti již dost dobrý signál i na používání uvnitř budov (takovou lokalitu jsme při testu objevili např. v Plzni 8).



Proto doporučujeme zájemcům o uvedený tarif (zvlášť pokud nežijí ve velkoměstech) nejprve zjistit, jaká je u nich situace s pokrytím v praxi. V některých případech je také nutné modem vhodně natočit pro příjem co nejlepšího signálu, neboť jeho orientace může hrát významnou roli v rychlosti přenosu. Co se týká naměřené odezvy (HTTP ping), ta se pohybuje se v rozmezí 300 – 700 ms (min / max), v průměru pak nejčastěji kolem 450 ms.

Z našeho testování pak vyplynuly další postřehy, týkající se majitelů počítačů s USB 1.0. Na nich jde modem Axesstel MV110L sice také používat, ale starší rozhranní pak při připojení k internetu výrazně zpomaluje celý systém a například při používání Skype už na takovém počítači není možné nic dalšího dělat. Nicméně pro běžnou práci lze modem i na PC s USB 1.0 používat, ale pro jeho plnohodnotné využití je vhodné vybavit i starší počítač přídavnou kartou s konektory USB 2.0.

Druhý postřeh se týká napájení. Jak již bylo řečeno, modem může být napájen z interní baterie, přes USB kabel nebo z externího síťového adaptéru. Nicméně z našeho testu se ukazuje, že při napájení přes USB mohou mít některé počítače pravděpodobně problém dodávat dostatečný proud (tento problém se vyskytl konkrétně při připojení k notebooku Asus A6RP), proto je v této situaci vhodné používat externí adaptér. Nedostatečné napájení se může projevit v podobě restartů modemu při nižší kvalitě signálu, ovšem po připojení externího zdroje problém mizí.

Co říci závěrem? U:fonův fofr internet nás poměrně příjemně překvapil, neboť i když se jedná o službu, která je k dispozici na trhu jen něco málo přes rok, podařilo se jí zbavit řady dětských nemocí a nabízí za svoji cenu odpovídající výkon. Hlavní faktor, který by uživatelé měli brát v úvahu při rozhodování o pořízení této služby, je kromě srovnání s konkurenčními nabídkami i kvalita signálu v místě, kde chtějí fofr internet využívat.

Pokud máte i vy zkušenosti s U:fonovým fofr internetem, podělte se o ně s námi v diskuzi k článku.