Hlavní navigace

The Elder Scrolls IV: Shivering Isles

30. 7. 2007

Sdílet

Skvělé dobrodružství ve hře TES IV: Oblivion, pro mnohé největší pecky loňského roku, si můžeme konečně obohatit o nová území, neotřelé úkoly, neokoukané nepřátele a mnoho nových předmětů. Vítejte v Sheogorathově fantastické říši!

Skvělé dobrodružství ve hře TES IV: Oblivion, pro mnohé největší pecky loňského roku, si můžeme konečně obohatit o nová území, neotřelé úkoly, neokoukané nepřátele a mnoho nových předmětů. Vítejte v Sheogorathově fantastické říši!



Titul Shivering Isles je klasickým datadiskem, alespoň v tom smyslu, že se jedná o rozšíření původní hry. Oblivion tedy musíte mít v počítači určitě nainstalovaný. K němu snadno doinstalujete přídavek a pustíte se do hry. Ať už startujete s novým hrdinou nebo pokračujete v rozehraném dobrodružství, po pár minutách hraní jste dialogovým oknem a přidáním nového questu do diáře upozorněni na nový obsah, který pro vás autoři přichystali. Vodítkem je tajemný magický portál, jenž se objeví na malém ostrůvku v Niben Bay. Pokud se ho vydáte prozkoumat, jste svědky toho, jak se z brány vyřítí pološílený chlapík a sebevražedně zaútočí na vojáka, který portál stráží. Pak už vás tajemný hlas zve dál; pokud vábení neodoláte (byla by škoda odolat), setkáte se s tajemným Haskillem, kancléřem Sheogoratha, boha šílenství. Sám lord Sheogorath otevřel portál do své říše, aby přilákal hrdiny, kteří jsou ochotni plnit jeho úkoly...



„ Mnozí obyvatelé říše šílenství jsou prostě... šílení.“



Chvála bláznovství
Shivering Isles, říše šílenství, je hodně zajímavým místem, plným podivných bytostí, bizarních rostlin i nebezpečných dungeonů. Zároveň se jedná o místo rozpolcené a lehce schizofrenické, rozdělené na dvě základní části. Mania je optimistickým krajem plným barev, jejímž vládcem je lehce sjetý vévoda Thadon; Dementia je naopak místem ponurým a temným, které má ve své moci paranoidní vévodkyně Syl. Thadon i Syl ovšem podléhají Sheogorathovi, ale navzájem se nemají příliš v lásce – tedy alespoň na první pohled. Tyto tři nejdůležitější osoby vám pochopitelně budou zadávat různé úkoly, vesměs související s hlavní příběhovou linií.



V tajemné říši najdete i několik civilizovaných míst, tedy měst a vesniček s různými obchody, kovárnami či hostinci, ve kterých může znavený dobrodruh složit hlavu. Nejdůležitějším místem je hlavní město New Sheoth, sídlo prince i vévodů. Nechybí ani spousta obyvatel, s nimiž můžete pokecat, vyzvědět zajímavé drby nebo obdržet nějaký ten úkol. Kvalita questů je střídavá – občas budete plnit relativně stereotypní úkoly spočívající v prozkoumávání ruin či kobek a hledání různých artefaktů, ale pak vás zase potěší originální quest, v němž se na chvíli proměníte v jakéhosi „dungeon mastera“, který může zjednodušeným způsobem ukájet své zlomyslné choutky trápením několika dobrodruhů prozkoumávajících nebezpečné podzemí. Mnohé úkoly také vyžadují pokec s různými postavami, což bývá často dosti zábavné, jelikož mnozí obyvatelé říše šílenství jsou prostě... šílení.



Spousta novinek
Nový svět samozřejmě obývají různá individua, přátelská i nepřátelská, je rovněž prošpikován různými neokoukanými předměty. A tím nemáme na mysli jen nové zbraně, štíty či brnění. Jde i o takové drobnosti, jako jsou ingredience sbírané z různých padlých nepřátel či volně rostoucích hub, keřů a květin; virtuální alchymisté si určitě přijdou na své. Přínosem je také sbírání matric a surové rudy, kterou lze u řemeslníků využít k výrobě zajímavých zbraní. Potěšeni budou i magicky nadaní hrdinové, jelikož datadisk přináší i pár neokoukaných kouzel, včetně veselého zaklínadla pro přivolání kancléře Haskilla, oblíbeného to triku samotného Sheogoratha.



Technické zpracování nové říše drží vysokou laťku nastavenou už základní hrou, hratelnost je až na pár méně zábavných pasáží hodně dobrá, každý fanoušek fantasy her si tedy přijde na své. Pro všechny majitele hry TES IV: Oblivion se jedná o jasnou volbu, jak si opepřit už tak zajímavé dobrodružství.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 8,5
Žánr: fantasy RPG
Výrobce: Bethesda Softworks
Vydavatel: Take 2
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 799 Kč
Multiplayer: ne
Internet: www.elderscrolls.com/games/shiveringisles_overview.htm