Hlavní navigace

The Godfather II - kmotr se vrací

4. 2. 2009

Sdílet

Nový konkurent pro Mafii II už je za dveřmi. Poprvé to tak úplně nestačilo, ale druhý herní Kmotr by měl být jednou z pecek tohoto roku.

 

Kmotr je legendou mezi legendami filmového plátna. Málokterý jiný film má tolik kultovních příznivců jako právě Coppolova sága na motivy knižního díla Maria Puza.godfather1 Když se film dostával do kin, o hrách bylo jen minimální povědomí, a tak nemohla být ražena současná praxe, že film doplní i herní titul. Ovšem takové téma je škoda nechat ležet ladem. A tak se ho chopili kde jinde než v Electronic Arts, kde na něj v roce 2005 delegovali obří rozpočet a více jak stočlenný tým. Měl to být zaručený hit, konkurující Grand Theft Autu a české Mafii - ano, šlo o freeformový počin. Ale nakonec Godfather zase tak moc úspěšný nebyl. Sklidil sice nadprůměrná hodnocení, ovšem celkem rychle se na něj zapomnělo. O tři roky starší Mafie dopadla pod zubem času o poznání lépe. A nyní se zdá, že se letos druhý díl Godfathera střetne s druhým dílem Mafie, pokud tedy pokračování českého klenotu skutečně vyjde. V EA si dávají záležet na tom, aby to tentokrát dopadlo skvěle. Mají šanci?

godfather2

Hlavním hrdinou The Godfather II je Dominic Corleone, což je zpočátku hry poměrně řadový gangster, který má průměrnou mafiánskou kariéru a nijak moc nevyčnívá. Jeho nejvýznamnější role je ta, že může dělat tělesného strážce slavnému a mafiánskými vavříny ověnčenému Aldu Trapatonimu. S ním se také vydává do kubánské metropole Havany na sjezd všech mafiánů z okolí, kde se mají dojednávat delikátní obchody. Jak už to ale na takových setkáních bývá zvykem, rozhodně neproběhne klidně - naopak se zvrhne v pořádný masakr, který Aldo zaplatí vlastním životem. Přestože jste v roli bodyguarda v podstatě neuspěli, jste to právě vy alias Dominic Corleone, kdo se má na příkaz Michaela Corleone ujmout obchodů po zabitém Aldovi. To znamená, že se stanete o několik stupňů výše postaveným mafiánem. Takovým, který jen neplní úkoly, ale také je rozdává a navíc si získává vliv v určitých oblastech.

godfather3

Zkrátka budete členy jakéhosi mafiánského středního managementu, dá-li se to tak nazvat. Jistě, stále se budete pohybovat na ulici a plnit nejrůznější úkoly, jež vám zadají nadřízení, ovšem víceméně na vedlejšák, který je ale hodně důležitý, budete rozšiřovat sílu v několika oblastech. Začátek se sice odehrává v Havaně, ovšem záhy se přesunete do New York City. To bude vaše první štace, kde dostanete za úkol ovládnout víceméně centrum města. Zkrátka ho dostat pod kontrolu Corleonovic povedené rodinky. Jakmile se vám to podaří, přesunete se do Miami a od píky si střihnete to samé. A nakonec se vrátíte do Havany, kde podobným způsobem vybudujete impérium. Zní to velmi lákavě. A je s tím spjat i nový mód, který ve hrách tohoto druhu nemá příliš obdoby. Akce by neměla být ochuzená, ovšem čas od času se musíte podívat na strategickou mapu, abyste získali přehled, jaké podniky je třeba ovládnout pro získání vlivu, jaké si musíte udržet a z jakých vyštvat konkurenční rodiny.

 

Jelikož operujete na poměrně velké ploše, nezvládnete všechno sami. Proto je zapotřebí si vytvořit vlastní mafiánskou grupu.godfather5 Charakterů se vám na výběr nabízí nepřeberně, ale je dobré pečlivě volit, aby odpovídaly vaší strategii. Někteří jsou šikovnými lapky a dokáží se neslyšně dostat do objektu, jiní mají pyromanské choutky, další usínají se samopalem a poslední jsou zdatní třeba v léčení. Specializací by mělo být ještě více. Kromě nich je ale nutné hledět i na týmovou chemii. Aby to zkrátka hochům dohromady šlapalo a nevznikaly mezi nimi rozbroje. Tím, jak se vaše mafiánské impérium bude rozrůstat, budete potřebovat stále větší počty pomocníků. Už nejen na akce, kterých se účastníte sami, ale zejména na hlídání ovládnutých objektů, jako jsou hospody, pekárny či bordely. O ně zuří boj mezi mafiánskými rodinami a tedy i jakási přetahovaná. Pokud ovládnutý podnik necháte bez dozoru, respektive ochranky, je dost možné, že o něj brzy přijdete. Podniky samozřejmě vynáší peníze, ze kterých financujete svou činnost. Více mužů ale zároveň stojí více prostředků.

godfather4

Autoři tvrdí, že tento management půjde velmi redukovat a jeho velká část se dá převést na bedra automatiky. Ovšem kdo se mu chce věnovat více, klidně může. Dobrými rozhodnutími se dá ušetřit spousta času přímo v poli. Na druhou stranu, proč jím šetřit, když má být tak zábavný, že? Tady půjde o klasický GTA koncept, kdy se budete pohybovat po zcela otevřeném a dobově vyvedeném městě, které sálá mafiánskou atmosférou, ať už to je New York, Miami či Havana - mimochodem, na ni se těšíme ze všeho nejvíce. Důležité je, že můžete naskočit do jakéhokoliv fára, a když z něj vylezete, pravděpodobně se spustí řádná přestřelka. Bojovat ale prý půjde i na pěsti a kopy, což by mohlo vyústit v zajímavý koktejl hratelnosti. Přestože The Godfather II nevypadá z obrázků na žádný grafický zázrak, docela věříme tomu, že se EA tentokrát povede uvést na trh vynikající hru, která bude pro Mafii II zdatným soupeřem. Tenhle rok bude zkrátka a dobře správně mafiánský.

 

Trailer ke hře:

CS24