Hlavní navigace

The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

1. 12. 2008

Sdílet

Cesta jde pořád dál a dál, kupředu, pryč jde od mých vrat. Daleko už mi utekla a musím za ní pospíchat. Na těžk...


Cesta jde pořád dál a dál, kupředu, pryč jde od mých vrat. Daleko už mi utekla a musím za ní pospíchat. Na těžkých nohou dám se vést až k větší cestě, nežli znám, tam, kde se stýká mnoho cest. A potom kam? To nevím sám.

Stará pochodová píseň J. R. R. Tolkien

On-line hry na hrdiny (tzv. MMORPG) se s příchodem World of Warcraft dostaly rovněž do povědomí hráčů-amatérů, kteří o fantastických dobrodružstvích v rozsáhlých virtuálních světech do té doby neměli nejmenší tušení. Počet aktivních dobrodruhů, ochotných platit pravidelné měsíční poplatky za návštěvu Azerothu, se vyhoupl na několik milionů a herním vývojářům i vydavatelům se v očích protočily nablýskané dolárky, stejně jako známému strýčkovi Skrblíkovi. Množství vyvíjených onlinovek rapidně stouplo, ale stejně jako v případě klasických singleplayerových titulů je zapotřebí pečlivě vybírat, které z nich věnujete hodiny, dny, týdny a měsíce vašeho drahocenného času.
Nemalé naděje byly vkládány i do chystaného MMORPG na motivy trilogie Pán prstenů z pera mistra J. R. R. Tolkiena. Vývoj The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar však nebyl vždy tak růžový jako červánky nad Krajem při západu slunce. Hra byla původně vytvářena jako Middle-earth Online, změnila vydavatele, název a vývojáři z Turbine zhruba v polovině vývoje začali znovu od píky, aby hráčům nabídli co nejlepší zážitek. Neměli na růžích ustláno a s předchozími tituly jako Asherons Call 2 nebo Dungeons and Dragons Online se nepředvedli v tom nejlepším světle. Přesto sáhli na dno svých sil a vytvořili klenot, na který budeme ještě dlouho vzpomínat.

Zrození pohádkového hrdiny

Stejně jako v případě ostatních MMORPG se i v novém The Lord of the Rings Online všechno točí okolo hráčovy postavy, a tak začnete tvorbou hrdiny či hrdinky. Vzhle-dem k tomu, že se podíváte do Středozemě a možnost hry za Sauronovy nohsledy není v rámci PvE možná (Player vs. Environment základ každé MMORPG, kde se hráči navzájem netlučou po hlavě, ale snaží se spolupracovat), vyberete si ze čtyř notoricky známých ras: lidé, elfové, trpaslíci a hobiti. Tím ovšem úmorné rozhodování teprve začíná, neboť autoři dále servírují sedmero různých povolání, na která se můžete soustředit Guardian, Champion, Minstrel, Lore-master, Hunter, Captain a Burglar. Přestože některé názvy o zaměření postavy již leccos napovídají, o všech jste výstižně informováni již během samotného výběru. Nakonec zjistíte, že všechny postavy perfektně zapadají do starého známého schématu a nechybí mezi nimi tank (odolný proti útokům), damage dealer (zabiják s vysokými útoky), healer (nepostradatelný léčitel) nebo jiná povolání. Dalším krokem je úprava vzhledu postavy, obličeje, účesu a dalších drobností, které však nejdou tak do detailu jako například v EverQuest II nebo Vanguard: Saga of Heroes. Následuje důležité pojmenování a vzhůru do boje proti temným silám!

Vítejte ve Středozemi

Výukový tutoriál má silné příběhové pozadí a liší se podle výběru rasy. Zatímco s elfy budete bránit hořící město Edhelion před útokem trpasličích zrádců, v roli lidského hrdiny se pustíte do křížku s bandity, kteří zajali pár chlupatých hobitů. Nutno zdůraznit, že příběh zde hraje důležitou roli a provází hráče až do maximálního 50. levelu, kdy jej vystřídají obtížné raidové lokace v severním Angmaru. S epickými questy, jejichž prostřednictvím jsou události servírovány, tato hra vyčnívá nad ostatními MMORPG a trochu zamrzí, že jich není mnohem více a aktéři nejsou nadabováni. Během vašeho putování fantastickou Středozemí narazíte na spoustu známých lokací a setkáte se s legendárními postavami, jež jste dosud vídali pouze na stránkách Tolkienových knih a na plátnech kin v Jacksonově filmové adaptaci. V zastrčené světničce v hospodě U skákavého poníka vysedává Aragorn, tu a tam se mihne mladý mistr Gandalf (jak by řekl Stromovous) a hluboko v Temném hvozdu pobíhá a prozpěvuje Tom Bombadil. Zkrátka a dobře, fanoušci Pána prstenů si rozhodně přijdou na své.

Hratelnost nade vše

A nejen oni, neboť The Lord of the Rings Online přichází s osvědčenými herními mechanizmy, které obohacuje zajímavými novinkami. Základem hry je opět průzkum rozlehlého virtuálního světa, který je přímo prošpikován spoustou úkolů. Autoři vaši postavu chytře posílají z jedné lokace do druhé a hra tak příjemně plyne kupředu. Pokud se na chvíli zaseknete, vězte, že nepotrvá dlouho a posunete se vstříc dalším dobrodružstvím, určeným pro samotářské dobrodruhy a malé i větší skupinky hrdinů. Stejně jako spousta MMORPG se i novinka od vývojářů z Turbine neobejde bez stereotypní likvidace různých nestvůr (tzv. grind). Zde je však tento prvek chytře zamaskován speciálním systémem skutků (deeds), jimiž se vaše postava během svého dlouhého života proslaví. Za zabíjení určitého množství různých protivníků, průzkum mnoha zastrčených lokací nebo provádění různých útoků získáváte speciální tituly schopnosti (tzv. traity), kterými si libovolně vylepšíte základní vlastnosti. Autorům se tak podařil vskutku mistrovský kousek, kdy lze postavu s použitím správných traitů značně diferencovat i v rámci jednoho povolání. Navíc je později možné částečně zastoupit ve společenství i jiné postavy, což při složitějších úkolech rozhodně uvítáte. Skutky a speciální schopnosti tak fungují jako modifikovatelný talentový systém (známý z ostatních MMORPG např. World of Warcraft), který přidává na hratelnosti a nechává na samotných hráčích, jak se na nadcházející dobrodružství připraví.

Ten dělá to a ten zas tohle

The Lord of the Rings Online je jednou z mála MMORPG, jež se soustředí převážně na plnění úkolů a zkušenosti získané za zabité nepřátele jsou tak mnohem nižší než za splněné úkoly, což v prostředí Pána prstenů nelze než pochválit. Nechybí samozřejmě ani řemesla, rozdělená do sedmi skupin (Armourer, Explorer, Armsman, Tinker, Yeoman, Woodsman a Historian), jež se dále dělí na tři specializace. Záleží jen na vás, zda budete třeba obdělávat pole, těžit dřevo, vyrábět lektvary nebo kout těžká brnění pro udatné válečníky. Zdejší řemesla jsou ve své podstatě zábavná, ale degraduje je nevyvážená ekonomika, která hru v současné době sužuje. Hráči ještě pořádně nezjistili, co se vyplatí prodávat a co nakupovat situace na aukci je tak poměrně zmatená. Některé postavy mají děravé kapsy a jiné se koupou ve zlatě, což by Turbine měli raději co nejdříve vyřešit.
Za zmínku stojí i systém PvP (Player vs. Player boje proti ostatním hráčům), jež je zcela oddělen od základní hry a probíhá v Obrovišti (v originále Ettenmoors). Každý hráč na desátém levelu získává přístup do tzv. Monster Play prostřednictvím speciálních portálů (Fell Scrying Pool) v roli jednoho z pěti monster na 50. úrovni (například skřet nebo pavouk). Zde plní různé úkoly, skládá Sauronovi komplimenty, získává speciální schopnosti a čeká, až dojde ke střetu s kladnými hrdiny. PvP má bezpochyby velký potenciál, ale zatím jej nelze objektivně hodnotit, neboť trpí nedostatkem hráčů. Obyčejní hrdinové se totiž do Obroviště dostanou až na maximální úrovni, a takových ve hře zatím bohužel tolik není. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že The Lord of the Rings Online je vynikající hrou na hrdiny, určenou pro občasné hráče i skalní fanoušky MMORPG. Dokáže zaujmout nejen hratelností, ale rovněž pohádkovým audiovizuálním zpracováním, díky kterému na procházky po Středozemi jen tak nezapomenete.



V zastrčené světničce v hospodě U Skákavého poníka vysedává Aragorn, tu a tam se mihne mladý mistr Gandalf a hluboko v Temném hvozdu pobíhá a prozpěvuje Tom Bombadil.
Hodnocení 8.5
Žánr: MMORPG
Výrobce: Turbine
Vydavatel: Codemasters
Distributor v ČR: CD Projekt
Lokalizace: žádná anglicky
Cena: 1 499 Kč
Multiplayer: on-line
www.lotro-europe.com

Byl pro vás článek přínosný?