Hlavní navigace

The Sims 2

12. 12. 2004

Sdílet

Vynikající simulace reálného života The Sims od Maxisu se nedávno dočkala druhého dílu, který dopadl ještě mnohem lépe. Pokud si rádi hrajete se simy, neměli byste si aktuální The Sims 2 nechat ujít - navíc v našem rodném jazyce.

Psal se rok 2000 a mistr Will Wright porodil geniální The Sims. Jeho děťátko obletělo celý svět a získalo si srdce mnoha hráčů, kteří s ním tráví volné chvíle ještě dnes. Neustálé vylepšování neméně kvalitními datadisky ale jednou muselo skončit a na chlupaté pupky vývojářů z Maxisu zaklepal mladší bráška. Je lepší, je hezčí, je v češtině a bude vás mít rád! Druhý díl Simů je konečně na světě a poráží svého dosud nepřekonatelného předchůdce na všech frontách. Dokážete si to vůbec představit?



Základní principy Simů dnes již asi nemá cenu podrobně popisovat. Tato simulace reálného života je natolik známá, že ji kopíruje i několik dalších titulů, které se za tak odvážný čin ani trochu nestydí. Pojďte se tedy rovnou vrhnout do virtuálního světa, v němž je všechno dovoleno a vaše fantazie se vydává na špacír. A připravte se, že nezůstane jen u krátké návštěvy. The Sims 2 je nejen díky vylepšené umělé inteligenci mnohem zábavnější a neuvěřitelně návykovou záležitostí. Odpolední dýchánek v příjemné společnosti dnes již starého pana Gotha z původní hry se tak může lehce protáhnout do časných ranních hodin.



Spousta možností

Na začátku můžete projít pětidílným tutoriálem, vyberete si jedno ze tří přichystaných městeček nebo se vrhnete do vlastní tvorby. Nejlépe však uděláte, když se vydáte na průzkum autory připravených lokací a jejich obyvatel se zajímavou minulostí. Nabízí se Pleasantview, jež zachycuje události zhruba 25 let po původních Simech a setkáte se zde se starými známými. Již nekompletní rodina Gothů ale svědčí o tom, že toto místo není tak veselé jako obvykle. Pokusíte se s tím něco udělat, nebo raději navštívíte Strangetown, kde se to jen hemží potomky drzých ufonů, unášejících a oplodňujících nebohé simy bez rozdílu pohlaví? Třetí možností je Veronaville, kde proti sobě stojí Kapuletové a Montekové a ani trochu nepřejí lásce Romea a Julie.

Ať zvolíte jakýkoliv scénář, pokaždé se s radostí přesvědčíte o zjednodušeném ovládání a schopnosti simů přežít i bez vašeho většího přičinění. Vaši svěřenci se o sebe dokáží docela obstojně postarat a sami reagují na své aktuální potřeby. Pokud to však budete chtít někam dotáhnout, nudit se rozhodně nebudete. Díky vylepšenému rozhraní poměrně rychle proniknete do hry, a virtuální cvrkot může začít.



Spousta inovací

Velkou novinkou oproti původní hře jsou generace. Simové se vyvíjejí, stárnou a jejich bohatý život je rozdělen na pět hlavních částí. Nejkratší stadium je kojenec, o kterého se musí pořád někdo starat. Tato uřvaná larva vyžaduje neustálou pozornost a běda tomu, kdo ho nepřijde v noci pohoupat a utišit. Pokud zanedbáte vývoj svého potomka právě v této chvíli, nebude to mít v životě rozhodně jednoduché. Musíte se tak o něj dobře starat, učit ho mluvit, chodit, a co je nejhorší, i přebalovat. Jednoho dne však nadejde jeho chvíle a změní se v malé děcko školou povinné. Nosí domácí úkoly, a i když se přes den pilně učí, odpoledne vám dá co proto. S výukou musíte pokračovat a měli byste ho zapřáhnout i do prací v domácnosti. Sem tam něco uklidit, vyčistit, umýt a nezapomenout na oblíbenou hru na klavír! Z dítěte se časem stane poďobaný teenager, který má už zcela jiné zájmy. Většinu volného času by nejradši trávil se svými vrstevníky a hlavně co nejdál od milovaných rodičů. Čekají ho nové zážitky v podobě první lásky a šťavnatého francouzského polibku. Nejdelším obdobím života prochází dospělý jedinec, který obvykle zakládá rodinu a maká jako šroub. Vytouženým únikem z každodenní rutiny je pak důchodový věk, ze kterého vás vykoupí až smrťák s nabroušenou kosou a mobilním telefonem.

Váš virtuální život však může být i úplně jiný, než jaký zde popisujeme. The Sims 2 nabízejí absolutní svobodu a záleží pouze na vás, jakou budoucnost si zařídíte. Příjemným zpestřením každodenní snahy po co možná nejspokojenějším stavu vašich svěřenců je nový systém potřeb a obav. Simové po něčem touží a něčeho jiného se k smrti děsí. Požadavky přizpůsobují aktuálnímu stavu, reagují na bezprostřední okolí a každé ráno se probouzejí s jinými myšlenkami, aby je během pracovní doby zase pozměnili. Například pilný jedinec chce povýšit v práci, proutník by nejradši prohnal všechny sukně v okolí a rodinný typ zase touží po miminku. Pokud jejich potřeby vyplníte, budete odměněni body, za které si pořídíte speciální magické předměty. Ty však budete moci bez úhony používat jen tehdy, pokud budete dostatečně spokojení, a tak to jde pořád dokola. Aby bylo jasno, plnění potřeb můžete nechat koňovi, ono vám to čas od času vyjde samo, ale věci jako třeba elixír života nebo myslící čapka pro lepší vzdělávání přijdou vhod.

Rovněž pracovní kariéra je pro simy jednou z hlavních potřeb. Můžete se stát například úspěšným politikem, sportovcem, doktorem nebo vědcem, ale budete muset usilovně zdokonalovat své schopnosti. Místo zaslouženého odpočinku tak budete posilovat nebo studovat, abyste zaujali nadřízené. Neméně důležitý je též počet rodinných přátel, který je pro pracovní postup nutný.



Spousta zábavy

Sociální komunikace v The Sims 2 naštěstí doznala mnoha změn. Udržet si kopu přátel nyní už není nadlidským úkolem, a pokud váš sim není vyložený tupec, postačí mu pár příjemných schůzek a pravidelné telefonáty. A stejně jako si ve skutečnosti lidé padnou do oka nebo se od první chvíle nenávidí, je tomu tak i v případě této hry. Dostat do chomoutu postavy s odlišnými zájmy a nároky není zrovna jednoduché, a abyste uspěli, budete se muset hodně snažit. Nezkusíte sbalit třeba krásnou doručovatelku pizzy? Možná u vás po práci ráda stráví noc. K tomu vám dopomůže například uspořádání párty, na kterou si najmete barmana i uklízečky a rozjedete to ve velkém. Své sociální potřeby uspokojíte rovněž ve zbrusu nových společenských prostorách, kam lze pozvat ostatní simy. Podíváte se do parku, na sportovní hřiště, do butiku, zábavního centra nebo k bazénu? Vzhůru do toho.

Dáváte-li však přednost rodinnému krbu a sexu ve vířivé koupeli, zůstaňte v teple domova a užívejte si co smysly ráčí. Lidé v Maxisu prachobyčejné štípání bambusu nazývají ladným WooHoo a simové to mají stejně rádi jako my všichni. Běda však těm, co se o děťátko v dobré vůli pokusí! Virtuální maminky si protrpí stejné těhotenské problémy jako ve skutečnosti, často zvracejí a mají ukrutný hlad. Autoři šli ve druhém dílu The Sims do neuvěřitelných podrobností, jež se perfektně podepisují na skvělé hratelnosti.

Rovněž audiovizuální zpracování dopadlo na jedničku s hvězdičkou a The Sims 2 překvapí nejen nádherným prostředím a oddychovou hudbou, ale rovněž detailními modely a ladnými pohyby postav, které jsou jako živé. Líbivá grafická stránka se však krutě podepisuje na hardwarových nárocích, které jsou poměrně drastické. Navíc ani takový klenot se neobešel bez drobných nedostatků. Simové se občas zasekávají při zdánlivém nedostatku místa a odmítají třeba vstát od stolu, dokud sami nezjistí, že to jde. Několik činností, jako například sprchování, trvá i tentokrát nerealisticky dlouho, což je ve vypjatých situacích obzvláště iritující. Nejvíce ze všeho nám ale chybějí domácí mazlíčci, na které autoři nějak pozapomněli. Asi je plánují přidat v některém z datadisků, jež na sebe v případě hry tak vysokých kvalit nenechají jistě dlouho čekat. Jinak ovšem hra The Sims 2 předčila naše očekávání, což je v poslední době jev velmi ojedinělý. Tu zkrátka musíte mít!





Výrobce: Maxis

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor pro ČR: EA Czech

Lokalizace: titulky

Internet: http://www.thesims2.com

Multiplayer: ne

Minimum: CPU 600 MHz, 256 MB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Jedna z mála her, co zaujme celou rodinu a bude vás bavit několik dlouhých měsíců, než ji oživí nějaký datadisk.



Hodnocení: 93 %

Autor článku