Hlavní navigace

The Sims 2: Univerzita

15. 2. 2005

Sdílet

Oblíbení simové se dočkají dalšího rozptýlení - jejich ratolesti vyrazí na univerzitu! Již brzy bude k dostání první datadisk pro vynikající simulaci The Sims 2, který je povinností pro všechny příznivce tohoto skvělého virtuálního zabíjení času.

Slavná simulace reálného života The Sims je bezpochyby jednou z nejúspěšnějších herních sérií. Nesvědčí o tom pouze prodej, který se vyšplhal přes 40 milionů kopií, ale rovněž oblíbenost u obou pohlaví a všech věkových skupin. První díl se postupně dočkal neuvěřitelných sedmi datadisků. Některé sice měly své mouchy, ale vesměs šlo o povedené kousky, které obohatily již tak oblíbený svět simů.



Nikoho proto nepřekvapí, že zhruba půl roku po vydání druhého dílu The Sims 2 spatří světlo světa přídavek s názvem The Sims 2: Univerzita, který přinese spoustu novinek a zajímavých prvků a dočká se i kompletního českého překladu. Jak samotný název napovídá, vývojáři z Maxisu se rozhodli zachytit radosti i strasti studentského života na kolejích. Tento nápad řešili již v případě prvního dílu, ale tehdejší technologie je donutila počkat a držet jazyk za zuby. A předlouhé čekání se rozhodně vyplatilo!



To bejvávaly na koleji časy...

Jak se na pořádný datadisk sluší a patří, novinek je zde opravdu požehnaně. Začněme však nejzákladnějším prvkem, kterým je další vývojové stadium nazvané „young adult“. Autoři ho vecpali do přechodu z teenagerů na dospělé jedince – jakmile vaše ratolest dosáhne tohoto věku, dostane automaticky nabídku z nejbližší univerzity. Pokud děti nenecháte studovat, přijdete o spoustu skvělých zážitků, a tak vzhůru do školičky! Všechny tři oblasti z původní hry (Veronov, Krasohlídkov i Podivín) budou obohaceny třemi univerzitními městy. Studenti se tak dostanou do zbrusu nových lokací, potkají nespočet nových přátel i nepřátel a trochu se poperou se životem. Nutno podotknout, že jediný sim, kterého na univerzitě ovládnete, bude ten váš. Zapomeňte tedy na spořádaný život perfektní rodiny, jejíž harmonii díky božským zásahům zkušeného hráče jen tak něco nenaruší. Tentokrát si zahrajete v nelítostném virtuálním prostředí a svedete krutý boj o místo mezi ostatními studenty.

Na začátku studentského života dostanete privátní cimru na kolejích, v níž přetrpíte tvrdé začátky. Jako prváci to rozhodně nebudete mít jednoduché a chvíli potrvá, než vás ostřílení studenti vezmou do party. Vyberete si z jedenácti nabízených studijních předmětů a vrhnete se vstříc jedné ze čtyř nových kariér, které autoři do hry přidali jako lákavou odměnu pro pilné studenty. Jakmile totiž úspěšně složíte závěrečné zkoušky, opět se vrátíte k rodině a začnete pracovat. Možností je na univerzitě vskutku požehnaně, takže budete mít co dělat, abyste alespoň malou část na jeden zátah zvládli. Životní období studenta bude totiž jen dvakrát delší než u dětí, a to není zrovna terno. Nový datadisk si tak pořádně užijete hlavně při opakovaném hraní.



Strategie, nebo RPG?

Život studenta je tedy zcela ve vašich rukou. Bude se pilně učit nebo se zařadí mezi flegmatické flákače? Se studiem to půjde ztěžka, jelikož univerzitní prostředí nabídne tolik lákadel, až vám z nich půjde hlava kolem. Život mezi čtyřmi stěnami v prvním ročníku vám jistě za chvíli poleze krkem, takže je lepší se poohlédnout po jiných činnostech. Budete-li dostatečně komunikativní, můžete se stát aktivními členy místních chlapeckých či dívčích spolků, bydlet ve společných prostorách a pořádně si užívat. Čím více přátel kolem sebe shromáždíte, tím známějšími a vlivnějšími se stanete. Body vlivu jsou ostatně další novinkou, kterou často využijete. Nechce se vám psát domácí úkol nebo uklízet? Nechte se obsluhovat mladšími nováčky! Šikanu ale nečekejte, to už by bylo trochu moc. Abyste ale i tak mohli ukojit temné choutky, můžete vstoupit do místního tajného spolku. Zpřístupní se sice, až když vás do něj nějaký sim pozve, ale rozhodně si to užijete. Začnete třeba tisknout falešné peníze a už nikdy nebudete otročit na brigádách. Všechno pohodlí ale něco stojí, a tak vás jednoho krásného dne může překvapit policie a poslat vás expresní linkou do nejbližší věznice.

To se však nestane poctivým simům, kteří ve volném čase doučují pomalejší kamarády, pracují v tělocvičnách, kavárnách nebo bistrech a studium jim není cizí. Nejenže složí všechny zkoušky na výbornou, ale na univerzitě se udrží a získají několik užitečných bonusů. Autoři odmítají všechny prozradit, ale po prvním roce studia údajně automaticky získáte další volný slot pro potřeby a po druhém si změníte svou osobnost – introvertní skrblík se jako mávnutím kouzelného proutku změní na neodolatelného romantika. A aby toho nebylo málo, The Sims 2: Univerzita přinese spoustu dalších skupinových činností. S přáteli si například zahrajete kulečník a zakopete s hackysackem, zúčastníte se krutých polštářových bitev, zařádíte si v hudební kapele nebo se společně „sjedete“ bublinami z přerostlé bublinové houby. A co se třeba proběhnout před budovou školy jen tak, jak vás pánbůh stvořil?



Nejen školou živ je sim

Chystaný datadisk je zaměřen převážně na studentský život, ale i v původním městě si pořídíte dostatek nových objektů v podobě různých dveří, oken, zrcadel, kamer a dalších drobností, které jistě potěší všechny fanoušky úžasné hry od Maxisu. A to jsme se zdaleka nedostali ke všemu! Když se váš virtuální potomek na kolejích zamiluje, může si svoji drahou polovičku přivést domů. Tam ji pak konečně budete moci ovládat jako všechny ostatní a oblažit své staré spolubydlící kupou dalších harantů. Není to kouzelné?

The Sims 2: Univerzita zkrátka jen tak neomrzí. Jestliže vás Simové doteď neoslovili, rozhodně vám nic neřekne ani tento datadisk. Pokud však máte na kontě už několik virtuálních generací a chcete víc, začněte velice rychle šetřit. Nový přídavek tu bude co nevidět a zabaví vás na několik měsíců, než se na svět vyloupne jeho další mladší bratříček.

Autor článku