Hlavní navigace

The Wheelman - Rychle a zběsile v Barceloně

3. 4. 2009

Sdílet

Vin Diesel svým jménem, tváří i hlasem zaštítil zajímavý herní projekt ve stylu Grand Theft Auta. Jako tajný agent se podíváte do Barcelony a rozmetáte zdejší podsvětí.

Hollywoodského herce Vina Diesela zná obrovské množství lidí, ponejvíce z akčních filmů jako Rychle a Zběsile, případně Riddick: Kronika temna. Ale že by šlo také o herní hvězdu? Kupodivu ano! Vin Diesel se o hry velmi zajímá a není to nějaká strojená póza jen proto, aby prodal produkty, které zaštiťuje. Dokonce si založil vlastní vývojářské studio Tigon Games, jež momentálně pracuje na onlinovce Barca z období římských válek s Hanibalem. Ovšem spolupracoval také se společností Midway na akční hře The Wheelman. Právě v ní můžeme vidět jeho tvář, postavu a také hlas.

 

 

Možná si říkáte, že jde jistě o nějakou filmovou adaptaci. Tak tomu ale není. The Wheelman je zcela původní projekt, a proto je hercovo angažmá v něm tak pozoruhodné. Hra však měla těsně před vydáním problémy způsobené finanční neschopností Midway ji dokončit. Musel jí proto převzít Ubisoft, který ji nakonec také přivedl na pulty obchodů. Trochu jsme se obávali, že se tato výměna v cílové rovince podepíše na kvalitě hry - že například nebude dostatečně otestovaná. Tyto obavy se naštěstí nenaplnily a The Wheelman tak může předvést svůj nezkažený potenciál.

 

 

Jak už jsme řekli, v hlavní roli se představí Vin Diesel, který ztělesňuje tajného agenta Milo Burika. Toho samozřejmě ovládá přímo hráč. Burik dostane od svých nadřízených nelehký úkol: zcela sám se musí infiltrovat do barcelonského podsvětí a zničit hegemonii trojice gangů nad místním životem. Tyto tři mafie proti sobě bojují, a tak Burik může nastupovat do služeb vždy jedné z nich a likvidovat druhou či třetí. A pak se situace zase otočí. Hra je ovšem víceméně lineární, tedy na své hlavní dějové linii. Pak jsou tu ještě vedlejší úkoly, k nimž je možné si z hlavní příběhové linky vždy odskočit. Burik se každopádně musí dostat až k bossům mafiánských organizací, a to nebude jen tak. Nejprve je třeba si vypracovat určitou pozici v mafiánské hierarchii. To znamená začít se snadnými a nepříliš důležitými úkoly a postupně se vypracovávat.

 

 

Bohužel, příběh není to nejsilnější, co může The Wheelman nabídnout. Spíše naopak. Je sice slibně rozjetý, ale brzy ztrácí dech a zabředá do jakéhosi nedůležitého balastu, ze kterého vyčnívají pouze zajímavé úkoly. Ty jsou opravdu zábavné a variabilní, a to v podstatě od začátku do konce. Většina z nich se točí kolem práce s auty, to znamená honiček, ať už s policií či nepřátelskými gangy. Cíle misí jsou různé, a byť je jejich průběh obdobný, nudit se nebudete. Čas od času je ale třeba z vozu vylézt, uchopit nějakou tu zbraň a jít nepřátele vystřílet hezky přímo. Tyto fáze jsou o poznání méně zábavné. Ne snad, že by byly špatně provedené, ale vykazují značnou míru obyčejnosti.

 

 


To se o honičkách říct nedá. Ty jednoznačně profitují z velmi arkádového jízdního modelu, který je až trochu přestřelený, což nemusí sednout každému. Na druhou stranu, do takto ztřeštěné a na ryzí zábavu orientované hry se velmi hodí. Můžete tak počítat s jízdou obrovskou rychlostí po ulicích Barcelony, kde je stejně provoz až povážlivě řídký. To by zasluhovalo zlepšit. Ovšem do zatáček se můžete vrhat v plné rychlosti, dělat úžasné smyky, případně využívat nejrůznějších ramp k parádním skokům. Za všechny tyto finesy získáváte speciální energii, která se dá následně využít k ještě lepším věcičkám. Například k jednorázovému zrychlení vozu, nebo ke zpomalení času. V tomto módu potom máte chvíli na přesné zaměření pronásledovatelů a jejich sestřelení z okénka vozu. Nejrůznější akrobatické kousky jsou tu vůbec na denním pořádku. Pakliže je vaše auto již velmi zničené a potřebujete nové, nemáte však čas zastavovat, můžete ho vyměnit za jízdy. Milo Burik pak jednoduše přeskočí z jednoho na druhé!

 

 

Po grafické stránce není The Wheelman vůbec špatný. Pro Barcelonu bychom si ale přece jen představovali trochu zajímavější kulisy. Některé se opravdu povedly a sálá z nich atmosféra města, povětšinou však tato metropole působí až příliš anonymním dojmem. S tím souvisí i skutečnost, že se na ulicích nic moc neděje. Na druhou stranu, auta jsou provedena hezky, především potom jejich destrukční model. Kolem a kolem sice The Wheelman není žádný zázrak, ale rozhodně jde o zábavnou hru, kterou si užijí všichni příznivci svobodnějšího poježdění a trochu ztřeštěné zábavy. Hra sice nedosahuje kvalit Grand Theft Auta 4, ale to ještě neznamená, že bychom jí nemohli doporučit.

 

 

Plusy: opravdu rychlá a svižná hratelnost, Vin Diesel v hlavní roli, variabilní úkoly

Mínusy: prostředí by mohlo být zajímavější, stejně tak příběh

Verdikt: The Wheelman je poměrně kvalitní freeformovou hrou ve stylu GTA 4. Mistrovství tohoto vzoru sice nedosahuje, díky rychlé arkádové hratelnosti však bez problému pobaví na delší dobu, než byste na první pohled čekali.

Hodnocení: 75%

 

Video

CS24