Hlavní navigace

Thunderbird 2.0 poštovní (r)evoluce

1. 6. 2007

Sdílet

Po prohlížeči Firefox se i poštovní program Thunderbird nedávno dočkal své nové verze 2.0. Jaký je "pošťák" v n...


Po prohlížeči Firefox se i poštovní program Thunderbird nedávno dočkal své nové verze 2.0. Jaký je "pošťák" v novém? A stojí za to jej používat? Podle našich posledních zkušeností musíme konstatovat: ano!
Vývoj programu Mozilla Thudnerbird začal obdobně jako "sousedního" Firefoxu. Na počátku byl program Netscape Communicator, respektive Mozilla Suite, který v sobě sdružoval webový prohlížeč, poštovní program, nástroj pro vytváření webových stránek a mnoho dalších funkcí. Z různých důvodů se ukázalo, že tak masivní aplikace není příliš šťastným řešením. Protože se ale jednalo o systém s otevřeným zdrojovým kódem, začali někteří tvůrci pracovat na jednoúčelových programech, které z původní Mozilly vycházely nebo jí byly velmi silně inspirovány. I když úplně prvním programem tohoto typu byl Firefox, samozřejmě vzniklo mnoho dalších. Vedle "pošťáka" Thunderbirdu je to také například webový editor NVU.

V nové verzi

Od té doby ale uteklo hodně vody a poštovní program Thunderbird dozrál do verze 2.0. Již předchozí generace byla výborně funkční a našla si své příznivce nejen mezi uživateli, kteří používají více operačních systémů.
Čekání na verzi 2.0 trvalo déle, než by si mnozí uživatelé (a patrně také vývojáři Thunderbirdu) přáli. Přestože označení nového pošťáka by mohlo evokovat, že se jedná o razantní posun v jeho vývoji, obdobně jako u Firefoxu nic podobného nemůžeme očekávat. Změny se týkají jednotlivých funkcí, respektive jejich zdokonalení. Nicméně již nyní můžeme říci, že jsou veskrze příjemné.
Thunderbird ani nyní není plnohodnotným poštovním/PIM/groupwarovým programem jako Microsoft Outlook, Lotus Notes, Evolution nebo Kontact. Ve výchozí podobě, tedy bez doplňků, o než je jej možné rozšiřovat, obsahuje podporu elektronické pošty, diskusních skupin a také může fungovat jako čtečka RSS. Pošta je podporována v podobě běžných POP/SMTP protokolů nebo IMAP4. Specialitou je předdefinované nastavení pro Google Mail, což jistě mnoho příznivců této služby využije. Program může spravovat libovolný počet účtů současně, jejich fungování je na sobě nezávislé. Oproti minulým verzím jsme zaznamenali zlepšení v oblasti podpory SMTP serverů, přesněji situace, kdy jich jeden uživatel potřebuje z nějakého důvodu více.
Uživatelské rozhraní programu prošlo změnami, jež jej měly udělat hezčím. To se podařilo, ale za cenu změny výchozího umístění některých ve starších verzích oblíbených prvků. Mezi ně patří například pohledy na zprávy a vyhledávání. Design klienta je celkově sladěnější a působí moderněji. Thunderbird také podporuje různé režimy zobrazení, mezi nimiž lze snadno přepínat. Ocenit musíme zejména "širokoúhlou" variantu jako Outlook 2003/7. To podstatné ale není vzhled, nýbrž samozřejmě funkce programu.
Je libo štítkem nebo hvězdičkou? Autoři Thunderbirdu udělali hodně proto, aby uživatelům usnadnili práci s velkými objemy zpráv. Program obsahuje podporu různých pohledů na složky se zprávami, přičemž ne vždy musí být zobrazeny všechny. Můžete si definovat své "oblíbené" složky, případně nechat zobrazit jen tu poslední. Jde o výborný nápad, který by ale zasloužil větší variabilitu a možnost uživatelského nastavení.
Samotné zprávy lze označovat štítky (konečně) a hvězdičkami. Obojí může být použito jako parametr pro jejich třídění. Zprávy je možné zobrazit v konverzačních vláknech. Tím se možnosti Thunderbirdu v této oblasti přiblížily konkurenčním programům. V praxi i tuto funkci opět použijí hlavně ti, kdo dostávají velké množství pošty a potřebují se v ní lépe orientovat.
Dalším vylepšením je oznamování nové pošty v operačním systému. Autoři Thunderbirdu zachovali funkci zobrazování v systémové liště (která se může lišit v jednotlivých operačních systémech, kde je program podporován), ve shodě s moderním trendem přidali krátkodobě zobrazovaná okna. Vypadá to dobře a je to chvályhodné, nicméně tato vlastnost umí být též značně rušivá.
Změnami prošly také další části programu. Adaptivní filtr nevyžádané pošty (stále občas dochází k excesům při jejím označování), ovládací panel, správce vzhledů a rozšíření. Ten vychází z Firefoxu 2.0 (stejně jako nastavení), ale je o něco horší, alespoň subjektivně ho tak vnímáme.
Thunderbird je v nové verzi stabilnější než v té předchozí. To se od nové verze očekává, zvláště v případě, kdy předchozí generace programu měla v některých situacích závažné problémy (příliš mnoho zpráv s dlouhými přílohami a aktivovaným filtrem). Současný stav sice stále není dokonalý, ale ke zlepšení rozhodně došlo.

Závěr

Pokud již Thunderbird používáte, s přechodem na 2.0 neváhejte ani okamžik. Pokud používáte Outlook Express nebo některého staršího poštovního klienta, určitě o Thunderbirdu uvažujte. Jestliže vyžadujete PIM a Groupware, pak tento "pošťák" stále není pro vás. Verze 2.0 je nicméně velice podstatným krokem vpřed a nám nezbývá, než ji vřele doporučit.

Mozilla Thunderbird 2.0

Nová verze poštovního klienta společnosti
Mozzila, Thunderbird významně zlepšuje
práci s e-maily.
Lokalizace Ň štítkování emailů lepší spolupráce s více účty
Málo možností třídění složek Ň bez groupware
Cena vč. DPH: zdarma ke stažení
Zapůjčil: Mozilla, www.mozilla.com