Hlavní navigace

Tibetské nepokoje ovládly čínské blogy

16. 3. 2008

Sdílet

Čínská média silně kontrolovaná vládou dosud nevypustila jedinou informaci o protičínských demonstracích v Tibetu. Zato čínské blogy jsou doslova přehlceny názory o momentální situaci.

CS24

Přestože se tamější komunistická vláda neustále snaží cenzurovat nebo dokonce mazat všechny internetové texty zmiňující se o Tibetu, tak v případě blogů se jim zatím jejich boj proti svobodnému vyjadřování příliš nedaří.


Informace ke svým článkům získávají čínští autoři z několika málo zahraničních internetových deníků, ke kterým mají přístup.

Nemějme ale mylnou představu, že zdejší bloggeři vyvěšují na svých stránkách hesla typu „FREE TIBET“. Naopak je z drtivé většiny textů cítit silný nacionalismus a hněv na západní svět. Tyto pocity v Číňanech vyvolávají především výzvy některých osobností svobodného světa k bojkotování olympijských her v Pekingu.

Blogy jsou plné osočování z pletení se do vnitrostátních záležitostí Číny a vnucování západních názorů do myšlenek více než miliardy Číňanů. Velmi častým je také obviňování Dalajlámy z iniciování demonstrací a požadování trestu pro něj za toto chování. Nechybí zde ani výzvy k Tibeťanům typu: „Pokud se budete dobře chovat, budeme chránit vaše kulturní dědictví. Pokud se budete chovat špatně, budeme ho chránit také, ale v muzeu...“

Ať již je pravda kdekoliv, trhliny cenzury internetu v Číně pomalu získávají na rozměrech a považujeme pouze za otázku času, než bude tato bariéra prolomena.

- - Adam Šoltys