Hlavní navigace

Tiger Woods PGA Tour 08

1. 10. 2007

Sdílet

Winston Churchill kdysi prohlásil, že „golf je hloupá hra, jejímž cílem je dopravit velmi malý míček do ještě menší jamky nástroji k tomu nevhodnými“. Zda tomu tak opravdu je, si můžete ověřit v novém ročníku golfového simulátoru Tiger Woods PGA Tour 08.

Winston Churchill kdysi prohlásil, že „golf je hloupá hra, jejímž cílem je dopravit velmi malý míček do ještě menší jamky nástroji k tomu nevhodnými“. Zda tomu tak opravdu je, si můžete ověřit v novém ročníku golfového simulátoru Tiger Woods PGA Tour 08.



Jméno nejslavnějšího golfisty současnosti Tigera Woodse zastřešuje sérii EA Sports od ročníku 1999. Poté, co přestala vycházet microsoftská řada Links, je série PGA Tour právem považována za nejlepší golfovou simulaci na PC. Jenže od přelomového ročníku 2003 vyšla již pátá hra v pořadí, která už jen s minimálními inovacemi opakuje identický úspěšný model postavený na (tehdy revolučním, dnes již standardním) „neklikacím“ ovládání, flexibilně se přepínajícím systému kamer a na možnosti zahrát si s licencovanými golfisty na skutečných hřištích.



Změny, které najdeme v aktuální hře Tiger Woods PGA Tour 08 (vyšla pouhých osm měsíců poté, co se objevil její předchůdce), jsou spíš kosmetického rázu. A to přesto, že pod hrou již nejsou podepsáni vývojáři z kalifornské pobočky EA Redwood City, ale orlandská divize EA – Tiburon, s jejímž jménem jsme se dosud setkávali v souvislosti s „akčními“ sportovními sériemi Madden NFL a NCAA Football či závodní hrou Nascar. Ovládání i řada hřišť jsou důvěrně známé z minulosti, takže pokud jste poctivě odehráli předchozí ročník, ze začátku kariéry se budete mezi amatérskými nemehly spíše nudit. A to přesto, že hru výrazněji než v minulosti ztěžuje počasí (především síla větru).



„Ovládání i řada hřišť jsou důvěrně známé již z minulosti, takže pokud jste poctivě odehráli předchozí ročník, ze začátku kariéry se budete mezi amatérskými nemehly spíše nudit.“



Hra se od loňského předchůdce v ničem zásadním neliší. A to nejen z hlediska ovládání nazývaného TrueSwing (hráč horizontálním, případně vertikálním pohybem myší v reálném čase simuluje odpal, při čemž záleží na způsobu úderu, sklonu hole i rychlosti a tempu nápřahu a švihu), ale i s ohledem na grafiku. Hra má sice stále velmi dobře vypracovaný fyzikální model jednotlivých drah, vzhledově se však nemění. Nerozšířily se ani pohyby golfistů, ani in game animace, které se omezují na odlétající týčka, vyseknuté drny, vlající praporky, spršky písku a na nějaké to zvířectvo na zemi i obloze (po ní občas přeletí i vzducholoď s logem EA). Pouze se přeskupily a trochu proměnily ikony na obrazovce, nepodstatné novum představuje i bílá číslice uprostřed monitoru, která měří délku odpalu. Komu se nechce používat TrueSwing, může sáhnout po přežilém dvoj– či trojkliku myší, majitelé gamepadu mohou využít duálního analogového systému švihů.



Na co tedy EA hodlá nalákat potencionální kupce? Nejzásadnější herní inovací je funkce sebedůvěry. Ta neustále vyhodnocuje hráčův aktuální psychický stav před každým úderem s ohledem na jeho herní schopnosti, výběr hole, způsob úderu i jeho rizikovost, ale i vzhledem k jeho zkušenostem s hraním na konkrétní jamce z předchozích kol. Dalším vábidlem je nový herní režim: vedle klasické kariéry PGA Tour, v rámci níž je proměna amatérského golfisty ve špičkového profesionála rozdělena do pěti etap, tréninku, Tiger Challenge a hry po síti si prvně lze zahrát FedEx Cup. Prestižní play off turnaj se hraje během čtyř týdnů na čtyřech hřištích Westchester Country Club, TPC Boston, Cog Hill a East Lake.



Hrát můžete nejen na rány (stroke play) a na jamky (match play), ale zkusit si můžete i tucet dalších již dobře známých her (blood some, stableford, best ball, four-ball atd.). Ve srovnání s loňskou hrou se v té aktuální objevuje několik nových drah, ale celkem jich je jen o dvě navíc, tedy čtrnáct. Ke škodě věci nové dráhy vytlačily některé staré, včetně fantasy coursů. To samé platí i o golfistech: převtělit se lze do třiadvaceti hráčů (z toho do pěti dam), s některými jmény z loňska se ale již nesetkáme.



Nechceme tvrdit, že Tiger Woods PGA Tour 08 není dobrá hra. Problém je ale v tom, že se v PC verzi (narozdíl od varianty určené pro PS3 a Xbox 360) jen minimálně odlišuje od loňského předchůdce. Na otázku, zda majitelé předchozího ročníku nutně musejí vlastnit i ten letošní, zní odpověď: ne. Zejména když se cenově nepohybuje na úrovni datadisku, k němuž má mnohem blíže než k regulérní nové hře.



Hodnocení: 7,2
Žánr: sportovní simulace
Výrobce: EA – Tiburon
Vydavatel: EA Sports
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: žádná
Cena: 1399 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.easports.com/tigerwoods08

Autor článku