Hlavní navigace

Timeshift - sci-fi FPS

12. 6. 2005

Sdílet

Hrátky s časem nejsou doménou pouze prince z Persie, ale rovněž hlavního hrdiny chystané futuristické first person akce od vývojářského týmu Saber Interactive. Jste dostatečně silní na další záchranu světa?

Akční hry jsou v módě, jsou zkrátka cool a nikdo s tím nic neudělá. Pomalu, ale jistě vytlačují ostatní žánry ze scény a nám nezbývá než doufat, že je čas od času doplní pořádná hardcore pařba, jako zázrakem unikající všeobecnému zjednodušování. Ještě štěstí, že se někteří vývojáři nespoléhají pouze na vizuální orgie a snaží se jinak stereotypní akční kousky něčím ozvláštnit. Dámy a pánové, tentokrát budete hýbat časem!



Na první pohled to není zrovna dvakrát originální, ostatně nafintěné princátko z Persie si s neposlušným časem užilo až běda. Pokud se však s chystanou novinkou od vývojářského týmu Saber Interactive z New Jersey blíže seznámíte, zajisté změníte názor. 3D akce Timeshift, jež byla původně oznámena pod názvem Chronos, totiž nabízí zcela unikátní přístup. Zatímco zmiňovaný perský hrdina ovlivňoval svými hrátkami s časem i svou maličkost, a mnohokrát tak unikl jen o vlásek smrti, vysloužilý plukovník Albert Swift se takových nadpřirozených schopností naštěstí nedočkal.



Další záchrana světa

Timeshift začíná v blízké budoucnosti (kolem roku 2025), kdy hlavního hrdinu americká vláda pověří testováním dvou posledních výkřiků moderní techniky. Prvním z nich je oblek určený k ovládání času (Quantum Suit) a druhým je stroj času (Quantum Transporter). A to by v tom byl čert, kdyby vše proběhlo hladce a bez problémů. Jednoho dne se do Albertovy laboratoře dostává maskovaný muž a posílá stárnoucího hrdinu zpátky v čase do roku 1900. Po návratu do přítomnosti však již v jeho kůži zjišťujete, že svět už není takový, jaký dosud býval. Vaším úkolem je tedy vrátit věci do starých kolejí, což ale nebude nic jednoduchého. Plivnete si tedy do dlaní a v roli osamělého vojáka se vrhnete na záchrannou misi, jakou nikdo nepamatuje. Neoriginálně sám proti všem, ovšem s kopou originálních nápadů.

Jelikož hlavnímu hrdinovi naštěstí zůstal jeho testovací superoblek, má proti nepřátelské přesile velkou výhodu a dokáže s trochou šikovnosti zlikvidovat celé jednotky speciálně vycvičených vojáků. Zapomeňte však na neohroženého zabijáka, který projede armádou neznámého zloducha jako horký nůž máslem. Abyste nakonec zachránili svět a zjistili, kdo za jeho ovládnutím stojí, budete se muset s časem skamarádit a naučit se ho efektivně ovládat. Na denním pořádku budou více či méně složité hádanky, k jejichž úspěšnému řešení musíte dokonale pochopit, jakým způsobem můžete tok času ovlivňovat.



Speciální schopnosti

Díky novému vynálezu budete schopni čas na chvíli zpomalit, zastavit nebo ho vrátit. Ale pozor, Alberta se tyto změny nijak netýkají, což má své výhody i nevýhody. Autoři připravují více než třicet misí, během kterých si s časem užijete až běda. Singleplayerová kampaň má být čistě lineární, ale většinu problémů můžete vyřešit mnoha způsoby. Záleží pouze na vámi preferované taktice. Podle vývojářů ze Saber Interactive můžete dokonce přijít na dosud neznámá řešení! Musíte však dávat pozor na zásobu energie. Jelikož ve hře nenajdete žádné energetické boxy, s nimiž byste si pohráli a natankovali svůj speciální oblek, nezbude vám než se spolehnout na pomalou regeneraci. Tím se ještě prohlubuje taktická stránka hry, jelikož každé ovlivnění času musíte předem zvážit.

A co vám vychvalované speciální schopnosti přinesou? Kromě obyčejného uhýbání rozžhaveným projektilům při zpomalení času vám dovolí provádět různé skopičiny. Když vše kolem sebe necháte ustrnout, můžete nepřátele jednoduše zlikvidovat nebo postřelíte jen některé, tok času opět vrátíte do normálu a z blízkého úkrytu si užijete, jak jsou nebozí vojáci zmatení jako včely. Postupem času ale začne pořádně přituhovat a mistr Swift se zapotí nejen v boji, ale rovněž při překonávání zdánlivě nepřekonatelných překážek. Jak se dostanete přes ztrouchnivělou lávku, kterou byste nepřešli ani po drastické odtučňovací kůře? Stačí jen trochu zapřemýšlet a zastavit čas! A víte jak se dostat přes propast, když jediným mostem široko daleko před chvílí otřásla mohutná exploze? Zkusíte se posunout zpět v čase a plánovanému výbuchu zabránit. Zkrátka a dobře, podobnými laskominami bude Timeshift nacpaný přímo k prasknutí. Nechte si však zajít chuť na vychytralé léčení vlastních zranění - na to jsou vaše schopnosti krátké.



Zbraně, s. r. o.

A jak to bude vlastně s vaším bojovým arzenálem? Čím vším můžete hordy nepřátel likvidovat? Autoři slibují rovných deset zbraní s primárním i sekundárním módem. Kromě klasických kousků, které již nikoho nepřekvapí (pistole, kulomet, odstřelovací puška), se prý můžete těšit i na některé futuristické skvosty, jež mají být úzce spjaty s neustále omílanými schopnostmi hlavního hrdiny. Pokud je tedy dokonale ovládnete a dokážete je vhodně kombinovat s vámi spouštěnými časovými anomáliemi, stanete se trnem v oku všem svým protivníkům. Ti budou mít navíc úplně stejné zbraně, čímž se opět vylepšuje lákavá taktická stránka hry, která by Timeshift mohla odlišit od ostatních klasických akcí. A jakmile kampaň dovedete do zdárného konce a pošlete všechny zloduchy do horoucích pekel, třeba vyzkoušíte novou taktiku nebo se vrhnete do multiplayerových klání. Ta se však zatím vývojáři snaží držet pod pokličkou, jelikož si ještě nejsou zcela jisti, jakým způsobem a v jaké míře do nich zakomponují ovládání času.

Za zmínku ale rovněž stojí grafické zpracování, neboť Timeshift poběží na enginu Saber3D od Saber Interactive, který vás doslova omráčí spoustou nejnovějších vizuálních efektů. Počítat můžete rovněž s pokročilou fyzikální technologií, jež zaručí realistické pohyby, chování postav a všech možných objektů. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se tato chystaná 3D akce nakonec povede. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se ve svém žánru může stát jedním z nejlepších titulů tohoto roku. Finální verdikt ale budeme moci vyřknout až letos v listopadu, kdy by pod dohledem společnosti Atari měla zavítat mezi prostý lid.

Autor článku