Hlavní navigace

Tiny 11 dokáže zmenšit Windows 11 o víc než 80 % jejich velikosti

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejnovější aktualizace Windows 11 zabírá hromadu místa. Pokud se nerozhodnete operační systém smrsknout.

Bezplatný nástroj Tiny 11 je v komunitě Windows nadšenců už dlouho známý svou schopností výrazně zmenšit systém Windows 11 tak, že v počítači zabírá podstatně méně místa. 

Zmenšit je možno s jeho využitím i nejnovější aktualizaci Windows 11 24H2. Což se může hodit, máte-li na ni na svém disku málo místa.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Tvůrce Tiny 11 vystupující jako NTDEV zveřejnil novou verzi Windows 11 optimalizovanou pro 24H2 prostřednictvím X/Twitteru:

Díky Tiny 11 a LZX kompresi zabírá celá instalace systému Windows 11 s aktualizací 24H2 jen asi 3,5 GB místa (dost málo na to, aby se vešla na DVD). Ve výchozím nastavení přitom zabírá Windows 11 24H2 na disku běžně 20 až 30 GB.

ICTS24

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Tiny 11 úspory dosahuje odstraněním nejrůznějších knihoven, aplikací a služeb v systému Windows 11, které jsou považovány za zbytečné, například Clipchamp, Media Player, Internet Explorer, Microsoft Edge, Microsoft OneDrive, WinSxS, Windows Update a mnoha dalších.

To je trošku dvojsečné. Omezením systému Windows 11 na nezbytné minimum ztrácí velkou část svých možností přizpůsobení a obsluhy. Nemůžete jej aktualizovat a nemůžete jej dodatečně upravovat, takže jej ani nedoporučujeme jako vhodné řešení. Spíše jako poslední možnost v krizových situacích nebo jako nástroj pro testování a vývoj.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.