Hlavní navigace

Tip: 11 aplikací pro nakopnutí výkonu a výdrže Androidu - 2.díl

21. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Nešlape už váš smartphone nebo tablet s Androidem jako švýcarské hodinky? Objevte znovu jeho potenciál prostřednictvím 11 aplikací pro zvýšení rychlosti a prodloužení výdrže baterie.

Mobilní operační systém Android skýtá možnost instalace široké palety různorodých aplikací a snadno se stává nerozlučným společníkem usnadňujícím profesní i osobní život. Stejně jako systému Windows, ani Androidu nesvědčí přecpání aplikacemi, jejich nedůsledné mazání či odinstalování. Po nějaké době to na sobě nechává znát nepřesvědčivým výkonem, nízkou stabilitou a neúměrným vysáváním šťávy z baterie.

Stejně jako jejich desktopové protějšky vyžadují i zařízení s Androidem údržbu. Problémy může činit plně nebo téměř „zapráskaný“ interní úložný prostor nebo běh přílišného množství aplikací nebo procesů na pozadí v jedné chvíli.

Představíme si proto 10 aplikací, jež vám pomohou znovu objevit ztracený potenciál vašich zařízení s Androidem. Mějte však na paměti, že některé z těchto aplikací vyžadují, abyste měli provedený tzv. root – jinými slovy, musíte mít své zařízení odemknuté, aby měly aplikace všechna potřebná povolení. Nezapomínejte ale, že provedením rootu ztrácíte bezplatnou záruku.

 

1.díl článku: 1Tap Cleaner

 

2) Android Assistant

Autor: Aaron
Cena: zdarma

Aplikace Android Assistant zahrnuju celou řadu utilit a nástrojů, jež vám pomohou monitorovat, udržovat a spravovat vaše zařízení s Androidem. Rozčleněna je do tří záložek. První nese označení Monitor a zobrazuje aktuální vytížení CPU, paměti a stav baterie. Disponuje také tlačítkem Quick Boost, po jehož aktivování dojde k uzavření předem zvolených aplikací/procesů k uvolnění systémových prostředků.

 Android Assistant - Monitor

Druhá záložka pojmenovaná Process ukazuje aktivní aplikace spolu s procesy na pozadí a umožňuje vám je manuálně ukončit.

 Android Assistant - Process

Zbývající utility své místo našly pod záložkou Tools. A že jich není málo, představíme zejména tři, které se nám zamlouvaly nejvíce. Cache Cleaner znázorňuje velikost dočasných souborů využívaných jednotlivými aplikacemi a dovoluje vám jejich promazáním navýšit volné místo na interním úložišti.

 Android Assistant - Tools

Batch Uninstall nabídne seznam dostupných aplikací a umožní vám zvolit, se kterými z nich se chcete rozloučit. Automaticky startuje proces odinstalace pro každou aplikaci ve vybraném sledu, vyžaduje však v případě každé z nich potvrzení. (Pro efektivnější způsob odstranění zvažte použití aplikací jako Gemini App Manager nebo Silent App Uninstaller, které využívají povolení plynoucí z rootu a nenutí potvrzovat odinstalování každé aplikace zvlášť.)

Startup Manager pak zabraňuje zbytečným aplikacím ve spouštění po startu, čímž optimalizuje běh a s ním spojenou rychlost systému a šetří baterii.

Mezi další dostupné nástroje pod záložkou Tools patří Volume Control (ovládání hlasitosti), Ringer (změna vyzváněcího módu), Save Battery Settings (speciální mód ukončující celou řadu funkcí ve snaze udržet telefon co nejdéle v provozu), File Manager (souborový manažer), Batch Installation (usnadnění instalace aplikací třetích stran) a mnohé další.

I když je dostupných nástrojů celá spousta, některé (například Cache Cleaner nebo App 2 SD) nepřináší tolik užitku jako jejich ekvivalenty používané samostatně. Snad nejužitečnější nám připadala utilita Startup Manager, která místo toho, aby vypínala zbytečně běžící aplikace posléze, raději rovnou zabraňuje jejich spuštění.

CS24

 

Úvodní foto: © iQoncept - Fotolia.com