Hlavní navigace

Tip: 11 tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené - 3. díl

6. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Gopas
V příštím pokračování seriálu se zaměříme na pořizování makro fotografií a momentek.

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Přinášíme vám jedenáct tipů, jak o fotografování přemýšlet a pořizovat pěkné a nápadité snímky.

 

Pomozte fotoaparátu zaostřit

Dnes se zřejmě již nesetkáte s fotoaparátem (pomineme-li mobily), který by nedisponoval funkcí auto focus, tedy automatickým ostřením. Není tomu tak dávno, kdy o této funkci žádný fotograf neslyšel a veškeré ostření se provádělo ručně. Dnes je situace paradoxně zcela opačná. Pakliže si přejete mít možnost ostřit také manuálně, budete si za fotoaparát muset připlatit.

Co z toho plyne? Pakliže jste si někdy zkoušeli zachycovat fotografie na režim makro, tedy klasicky kytičky, hmyz a podobné drobnosti, pravděpodobně jste narazili na problém, kdy fotoaparát zkrátka odmítal zaostřit tak, jak jste si přáli. A za tento neduh mohou právě nedokonalosti automatického ostření.

Pakliže fotografujete například zajímavou květinu s množstvím tyčinek, lístků, vláken či výstupků, jež se ke všemu leskne, fotoaparát nemusí být schopen sám správně zaostřit. Jak z toho ven? Pakliže máte rozmyšlenou kompozici fotografie, víte, že budete květinu fotografovat například ze vzdálenosti zhruba 3 cm. Namiřte tedy z této vzdálenosti fotoaparát na jiný objekt, nejlépe zem, kámen apod., na který fotoaparát bez problému zaostří. Ponechte snímek zaostřený (držte spoušť „namáčknutou“) a namiřte fotoaparát zpět na fotografovanou květinu. Voilá, pěkná makro fotografie je na světě.

krab

Pózy mohou vypadat dobře, ale nejcennější jsou momentky

Chcete-li při focení přátel či rodiny dosáhnout těch nejautentičtějších záběrů, jednoznačnou volbou je pořizování spontánních snímků neboli „momentek“ dle fotografického žargonu. Pokud fotografované objekty vědí, že je fotíte, či s vámi dokonce spolupracují při kompozici snímku, můžete sice dosáhnout krásných a nápaditých snímků, nicméně spoustu lidí se zkrátka před objektivem stydí, což běžně vyúsťuje ve strojené výrazy v obličeji či nepřirozené postoje a úsměvy.

V podobném případě je zkrátka nejlepším řešením zahrát si na nefalšované paparazzi a pořizovat fotografie rodiny či přátel více méně potají. Tak na svých snímcích zachytíte opravdové emoce a momenty, které žádná vymazlená kompozice nenahradí.

 

V následujícím pokračování se zaměříme na problematiku expozice snímků.

Byl pro vás článek přínosný?